Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Dietrich duże spalanie

mariod78

Recommended Posts

Witam

Prośba o pomoc, wymianę doświadczeń.

Posiadam piec gazowy De Dietrich MCR3 Plus 24 T (z zasobnikiem ciepła 150 L

Dom 180 m ocieplony 15 cm styropianem. Brak ogrzewania podłogowego i pogodówki.

przy temperaturach 10 stopni dzień, 5 stopni noc piec spala 10 m/3 na dobę (w tym podgarznie wody ok. 1.5 m/3)

Zima ok 15 m/3 na dobę.

Wydaje mi się to sporo. Temperatura jaką ustawiam na regulatorze pokojowym (21.5 dzień, 20.5 noc)

Temperatura zasilania na piecu 50 stopni. Mniej więcej załącza się i grzeje 45-55 min, pauza ok 1.5-2 h.

Czy ustawia się w tym piecu modulację czy automatycznie powinien regulować.

Instalator twierdzi, że automatycznie. Próbowałem zwiększyć temp. na piecu do 70 ale wynik spalania był identyczny jak przy 50.

Zastanawiam się czy nie mam za dużej mocy pieca. Czy to może normalny wynik spalania.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki w tym temacie.

Edytowane przez mariod78

Drobną sugestią chcę podzielić się z Tobą : gazowcy mało co tu do „Kotłów na paliwa stałe” zaglądają – raczej w dziale „Ogrzewanie” siedzą.

Lepiej tam temat o tym załóż – szanse większe, że ktoś tym się zainteresuje i coś podpowie.

Do tego w tym dziele jest tematów masa na rozwiązanie problemu z którym się zwracasz.