Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Siłownik do zaworu 4-ro drogowego w piecu na pellet

3echo

Recommended Posts

Ja Ci tak powiem – co ja bym musiała zrobić by to rozszyfrować – najpierw wgryźć się w papiery od tego 4 D – później sprawdzić czy faktycznie on jest tak wpięty jak powinien być – następnie wgryźć się w instrukcję montażu tego siłownika – jak zauważyłeś z 4 D rzecz prosta pod warunkiem, że jest wpięty tak jak ma być tylko tu jeszcze dochodzi ta strona zasilania i ten siłownik do tego – skoro tak fabrycznie jest, to i w instrukcji na to musi być – no przecież ci co to sprzedają muszą być tego świadomi i jakichś informacji na ten temat udzielić muszą a na koniec sterownik tego - tak że - wybacz ale dla mnie to za dużo roboty.

Po co do tego gdzieś masz się błąkać – spróbuj najpierw tu : https://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?65-ABC-instalacji.

• 4 weeks później...
Wyłączyłem siłownik na sterowniku.Manualnie ustawiłem na 30% otwarcia zaworu 4D.Czas pokaże jakie zużycie pelleu w tym przypadku.Bo teraz połyka ok. 30kg/doba.
Witaj kolego – to trochę nie jest w porządku, że zaczęte porzuciłeś i nie jako w tym samym o czy innym piszesz.

Tak że – najpierw skończ z tym 4D nieszczęsnym i siłownikiem do tego, bo jeśli wszystko jest tak jak powinno być i jest dobrze, to po pierwsze na cholerę ten z „radomia” syfu tu z tym narobił – zabrał stąd dupę w troki i dalej w innych miejscach syf robi.

Po drugie jeśli jest z tym dobrze, to po co siłownik wyłączyłeś i na krótko to ustawiłeś ???

Ja to bym ten sterownio odpiął - najpierw bym sprawdził jak układ chodzi zgodnie z tym co zostało zmienione w związku z ochroną powrotu - później by go podłączył jak już wszystko by było wiadomo.

Właśnie to chcę sprawdzić.Cofnąłem się do miejsca z przed montażu siłownika.Ale już widzę,że zużycie pelletu spadło.Nawet przez te ostatnie najmroźniejsze dwa dni.

Siłownik jest dalej podpięty pod sterownik pieca,tylko nie aktywny.Siłownik ma w takim przypadku możliwość sterowania manualnego,wię ustawiłem go na zaworze 4D na 30% przepływu wody.

Edytowane przez 3echo

Właśnie to chcę sprawdzić.
Tak, to my z miejsca z tym nie ruszymy – ja rozumiem, że termometru możesz nie mieć, by go do rury przyłożyć i temperaturę dokładnie określić – dłonią fakt, że to może być obarczone dużym błędem i tu mniej więcej zgubnym być może ale nie mogę tego pojąć dlaczego przez tyle czasu nie sprawdziłeś sobie czy wszystko jest dobrze wpięte i czy faktycznie siłownik jest dobrze przykręcony.

Tak jak zaczęło się o tym – kupę kesz zainwestowałeś w rzeczy które oszczędności winne przynosić a tu wychodzi w tej chwili odwrotnie.

Już w tym utopiłeś paliwa krocie – teraz, że w końcu oszczędności są jakieś tylko, że to to jest akurat względne i uzależnione od czynników kilku których nie sposób ustalić, bo to tylko Ty zrobić możesz.

Tak więc po pierwsze zapotrzebowanie na ciepło a w tym CWU – po drugie zyski tzw. słoneczne/bytowe - po trzecie odbiór ciepła przez instalację - po czwarte efektywne wykorzystanie paliwa – po piąte sprawność kotła – to tak z grubsza tylko.

Do tego przecież bez siłownika na początku to miałeś i teraz z siłownikiem porównywanie tego wypada strasznie blado.

Mi się nie wydaje, że ten siłownik jest uszkodzony lub sterowanie do niego – wszystko masz na gwarancji raczej jeszcze – więc w czym problem kolego???

Nie może być tak, że zainwestowałeś tylko po to by straty z tego powodu ponosić po mino tego, że to jest na to i po to by oszczędności z tego powodu były !!!

Ochrona powrotu jest potrzebna tylko i wyłącznie do tego jak już pisałem o tym i gdy instalacja nie odbiera ciepła na tyle by woda powrotem wchodząca do kotła miała po niżej tych 55*C – ona w sytuacji takie jest nie potrzebna i sama z siebie generuje straty. Tu jeszcze o gwarancji na kocioł nie zapominajmy !!!

Teraz kocioł na okrągło chodzi i to tzw. podmieszanie może mu raczej szkodzić niż pomagać na rzecz czego ta oszczędność względna wskazywać może !!!

Edytowane przez samsu