dago 1 01.10.2005 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 Mam pytanie -po zalaniu ławy folie wywijamy na góre ławy a chcąc pózniej wylać ściane fundametową w szalunkach zostawiamy ją tak wywiniętą czy dobrze zrozumiałem?Czy poprostu nie odzielamy ławy od ściany fudamentowej tą folią?Dzięki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 01.10.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 zalezy. Mozemy i wywiajc i nie wywijac. Jesli bedziesz robic izolacje pionowa sciany fundamentowej, jesli bedziesz mial piwnice, to na lawach nalezy ulozyc izolacje z papy, bo folia z wykladania wykopu jako izolacja sie nie nadaje. Jesli nie bedziesz izolowal scian (opcja oszczedniejsza, moze niecogorsza), i nie bedziesz mial piwnicy - nie musisz robic poziomoej izolacji na lawach, Wiec z folia mozesz zrobic co chcesz. wykop wyklada sie folia tylko i wylacznie ze wzgledu na:- mleczko cementowe, aby nie bylo wchlaniane do gruntu- aby niezanieczyscic mieszanki betonowej i tyle ! folia ta potem zadnych aspektow izolacyjnych nie spelnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dago 1 01.10.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 W takim razie jeśli mam spoisty grunt i nie robię piwnicy,zakładanie foli mija się z celem ?Zastanawiałem się nad założeniem folii raczej z tego względu iz spełniałaby ona jakieś funkcje izolacyjne , ale z tego co piszesz wynika że mogę ją sobie darować.Dzięki invx . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 01.10.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 a jak kopaliscie pod lawy recznie czy koparka i czy prz kopaniu koparka da sie lac lawe w grunt czy tylko w szalunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 ...zakładanie foli mija się z celem ?Zastanawiałem się nad założeniem folii raczej z tego względu iz spełniałaby ona jakieś funkcje izolacyjne , ale z tego co piszesz wynika że mogę ją sobie darować.Dzięki invx . Dago - jest dokładnie tak, jak napisał invx zakładanie foli mija się z celem ... Brachol - u mnie - kopanie ręczne pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dago 1 01.10.2005 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 u mnie - kopanie ręczne pzdr Jeśli można -długo to trwało,ile osób,jakie wymiary i czy odrazu po wykopaniu były zalewane?-będę wdzięczny jeśli zechcesz odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2005 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Jeśli można -długo to trwało,ile osób,jakie wymiary i czy odrazu po wykopaniu były zalewane?-będę wdzięczny jeśli zechcesz odpowiedzieć. ok dago budynek o nieregularnym kształcie ale mozna przyjąć wymiary 10,0 m x 11,0 m dzień pierwszy ... 5 ciu ludzi od 8 - sma do 15 - sta wykopało obrys budynku i jedna sciana nośna ( bez kominów, słupa i ścian działowych aby nie ociązać ziemią brzegów wykopów ) po 15 (zamiast chudego betonu) wrzucono do wykopu żwir z cementem na sucho wymieszany i włozono wcześniej przygotowane zbrojenie dzień drugi ... ten sam skład osobowy - zabetonowano betoniarką 250 l do wysokości gruntu ... dzień trzeci ... doszło 2 cieśli i jeden z betoniarzy ich zasilił ok południa musiałem dodać dać cieslom do pomocy kolejnego człowieka ... szalunki były wyższe ... do 16 stej zabetonowano do poziomu "zero" ... fundament na terenie pochyłym o wys. ponad teren od 35cm - 85 cm reasumując 3 dni po 10 godz w składzie 5 do 8 - śmiu ludzi pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 02.10.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 W takim razie jeśli mam spoisty grunt i nie robię piwnicy,zakładanie foli mija się z celem ?Zastanawiałem się nad założeniem folii raczej z tego względu iz spełniałaby ona jakieś funkcje izolacyjne , ale z tego co piszesz wynika że mogę ją sobie darować.Dzięki invx . jesli masz grunt spoisty, gline, to folie mozna sobie darowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dago 1 03.10.2005 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Jeśli można -długo to trwało,ile osób,jakie wymiary i czy odrazu po wykopaniu były zalewane?-będę wdzięczny jeśli zechcesz odpowiedzieć. ok dago dzień trzeci ... doszło 2 cieśli i jeden z betoniarzy ich zasilił ok południa musiałem dodać dać cieslom do pomocy kolejnego człowieka ... szalunki były wyższe ... do 16 stej zabetonowano do poziomu "zero" ... fundament na terenie pochyłym o wys. ponad teren od 35cm - 85 cm reasumując 3 dni po 10 godz w składzie 5 do 8 - śmiu ludzi pzdr W jeden dzień szalunki +betonowanie i to do 16 stej, ręcznie robiony, nieżle. Jeśli można wiedzieć- beton robiony na budowie ,nie wolałeś gotowego z betoniarni ?Jakie względy przeważyły na twojej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2005 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Ja też mam fundament lany do gruntu, bez folii. Grunt bardzo spoisty, wykopy ręczne na szerokość ławy z projektu. Miałam niezłą "burzę" na budowie i ze 2 rzeczoznawców - podobno fundament jest suuper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik 30.08.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 ile kosztuje ta folia do wylania do fundamentow?jak sie nazywa?(chodzi mi o rodzaj, grubosc)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 30.08.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 U mnie lano beton na ławy prosto do ziemi ale tam była glina więc folia nie miała sensu. Przy gruntach mniej spoistych można stosować folię ale komplikuje to wykonanie uziomu fundamentwego - trzeb wtedy wyprowadzać bednarkę na zewnnątrz folii. U mnie przyspawano tylko bednarkę do zbrojenia i wypuszczono ją pionowa na wierzch. Pospawano też częściowo pręty zbrojeniowe aby zapewnić ciągłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mira it 30.08.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 "Bezpośrednio w gruncie. Tak wykonane ławy najlepiej udają się w gruntach spoistych (gliny, iły). Wykop przygotowuje się dokładnie na szerokość ław i układa w nim folię hydroizolacyjną. Folia nie tylko zabezpieczy mieszankę betonową przed wypływaniem z niej zaczynu cementowego, ale ułatwi wiązanie betonu. Można ją bowiem wywinąć i przykryć nią ławę, chroniąc w ten sposób beton przed zbyt szybkim wysychaniem. Jest to rozwiązanie mniej kosztowne i pracochłonne niż wykonanie ław w deskowaniu." Info o fundamentach Murator 3/2004; 9/2002, itd.... http://www.republika.pl/mdzalewscy/fundamenty.jpg Racja Stosujemy takie fundamenty gdy tylko grunt na to pozwala szybciej jest wyłozyć folia niz zaszalować a póżniej odszalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts