Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty w folii

Recommended Posts

zalezy. Mozemy i wywiajc i nie wywijac. Jesli bedziesz robic izolacje pionowa sciany fundamentowej, jesli bedziesz mial piwnice, to na lawach nalezy ulozyc izolacje z papy, bo folia z wykladania wykopu jako izolacja sie nie nadaje. Jesli nie bedziesz izolowal scian (opcja oszczedniejsza, moze niecogorsza), i nie bedziesz mial piwnicy - nie musisz robic poziomoej izolacji na lawach, Wiec z folia mozesz zrobic co chcesz.

wykop wyklada sie folia tylko i wylacznie ze wzgledu na:

- mleczko cementowe, aby nie bylo wchlaniane do gruntu

- aby niezanieczyscic mieszanki betonowej

i tyle ! folia ta potem zadnych aspektow izolacyjnych nie spelnia.

...zakładanie foli mija się z celem ?Zastanawiałem się nad założeniem folii raczej z tego względu iz spełniałaby ona jakieś funkcje izolacyjne , ale z tego co piszesz wynika że mogę ją sobie darować.Dzięki invx .

Dago - jest dokładnie tak, jak napisał invx

zakładanie foli mija się z celem ...

Brachol - u mnie - kopanie ręczne

pzdr

Jeśli można -długo to trwało,ile osób,jakie wymiary i czy odrazu po wykopaniu były zalewane?-będę wdzięczny jeśli zechcesz odpowiedzieć.

ok dago

budynek o nieregularnym kształcie ale mozna przyjąć wymiary 10,0 m x 11,0 m

dzień pierwszy ... 5 ciu ludzi od 8 - sma do 15 - sta wykopało obrys budynku i jedna sciana nośna ( bez kominów, słupa i ścian działowych aby nie ociązać ziemią brzegów wykopów )

po 15 (zamiast chudego betonu) wrzucono do wykopu żwir z cementem na sucho wymieszany i włozono wcześniej przygotowane zbrojenie

dzień drugi ... ten sam skład osobowy - zabetonowano betoniarką 250 l do wysokości gruntu ...

dzień trzeci ... doszło 2 cieśli i jeden z betoniarzy ich zasilił

ok południa musiałem dodać dać cieslom do pomocy kolejnego człowieka ... szalunki były wyższe ...

do 16 stej zabetonowano do poziomu "zero" ...

fundament na terenie pochyłym o wys. ponad teren od 35cm - 85 cm

reasumując 3 dni po 10 godz w składzie 5 do 8 - śmiu ludzi

pzdr

W takim razie jeśli mam spoisty grunt i nie robię piwnicy,zakładanie foli mija się z celem ?Zastanawiałem się nad założeniem folii raczej z tego względu iz spełniałaby ona jakieś funkcje izolacyjne , ale z tego co piszesz wynika że mogę ją sobie darować.Dzięki invx .

jesli masz grunt spoisty, gline, to folie mozna sobie darowac :wink:

Jeśli można -długo to trwało,ile osób,jakie wymiary i czy odrazu po wykopaniu były zalewane?-będę wdzięczny jeśli zechcesz odpowiedzieć.

ok dago

dzień trzeci ... doszło 2 cieśli i jeden z betoniarzy ich zasilił

ok południa musiałem dodać dać cieslom do pomocy kolejnego człowieka ... szalunki były wyższe ...

do 16 stej zabetonowano do poziomu "zero" ...

fundament na terenie pochyłym o wys. ponad teren od 35cm - 85 cm

reasumując 3 dni po 10 godz w składzie 5 do 8 - śmiu ludzi

pzdr

W jeden dzień szalunki +betonowanie i to do 16 stej, ręcznie robiony, nieżle.

Jeśli można wiedzieć- beton robiony na budowie ,nie wolałeś gotowego z betoniarni ?Jakie względy przeważyły na twojej decyzji.

• 10 months później...
U mnie lano beton na ławy prosto do ziemi ale tam była glina więc folia nie miała sensu. Przy gruntach mniej spoistych można stosować folię ale komplikuje to wykonanie uziomu fundamentwego - trzeb wtedy wyprowadzać bednarkę na zewnnątrz folii. U mnie przyspawano tylko bednarkę do zbrojenia i wypuszczono ją pionowa na wierzch. Pospawano też częściowo pręty zbrojeniowe aby zapewnić ciągłość.

"Bezpośrednio w gruncie. Tak wykonane ławy najlepiej udają się w gruntach spoistych (gliny, iły). Wykop przygotowuje się dokładnie na szerokość ław i układa w nim folię hydroizolacyjną. Folia nie tylko zabezpieczy mieszankę betonową przed wypływaniem z niej zaczynu cementowego, ale ułatwi wiązanie betonu. Można ją bowiem wywinąć i przykryć nią ławę, chroniąc w ten sposób beton przed zbyt szybkim wysychaniem. Jest to rozwiązanie mniej kosztowne i pracochłonne niż wykonanie ław w deskowaniu."

Info o fundamentach Murator 3/2004; 9/2002, itd....

http://www.republika.pl/mdzalewscy/fundamenty.jpg

Racja

Stosujemy takie fundamenty gdy tylko grunt na to pozwala

szybciej jest wyłozyć folia niz zaszalować a póżniej odszalowac