simk 19.11.2022 02:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 (edytowane) Cześć, Umiejscowiłem rekuperator na nieocieplonym poddaszu i ostatnie przymrozki dały we znaki - wyciąg 17 st., nawiew 13 st. przy -1.5 st. na zew., 13 stopni było już odczuwalne, wyłączyłem na razie rekuperator, do czasu zmian. Rekuperator Karino K300. Zatem, zastanawiam się, aby:1) zbudować mały pokój na sam rekuperator (ok. 4.5m2 - dł. 3 x gł. 1.5 x wys. 1.5 m) i dołożyć nagrzewnice wstępną, aby podbić temperature powietrza. Na poddaszu przy -2 w środku jest ok 2st. Do budowy pokoju planuję użyć pustak ceramiczny lub keramzyt 11,5 + 30 cm styro grafit. W środku umiejscowić mały grzejnik aby nagrzać te pomieszczenie,2) Przenieść rekuperator do piwnicy (ok. 4 m niżej - jedna kondygnacja [poddasze-parter-piwnica]), przy -2, jest tam ok. 13.5 st., dać też grzejnik, nagrzewnice,3) zakupić inny rekuperator i umiejscowić go w łazience (np. Vallox). Najtaniej może wyjść opcja 2), natomiast, nie jestem przekonany co do oporów powietrza na pionach, stąd kierowałbym się do opcji 1). Pozdrawiam Edytowane 19 Listopada 2022 przez simk Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/271151-umiejscowienie-rekuperatora-budowa-dedykowanego-pokoju-na-nieogrzewanym-strychu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 19.11.2022 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 (edytowane) siemasz, to moja "willa" dla reku - 2,5m na 2m wysoka na 1,5. Specjalnie bez ocieplenia podłogi aby ciepło z dołu leciało do willi. Parę desek , wykładzina "de luxxx" stara - obecnie na "dach" wełna 10 cm - jeszcze nie ociepliłem boków - termometr w środku na teraz pokazuje +6 stopni. Na zew. mam -6 ( małopolska ) - podasze nie ocieplone. Jak ocieple boki pewnie będzie tam w mrozy +10 - zatem idealnie Polecam taką "budę" można ją zmajstrować za grosze nie potrzeba do tego "murarki" Widzę ,że jesteś z bliska - zatem pizgać będzie u nas podobnie Edytowane 19 Listopada 2022 przez lukaszo11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/271151-umiejscowienie-rekuperatora-budowa-dedykowanego-pokoju-na-nieogrzewanym-strychu/#findComment-8033766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simk 19.11.2022 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 siemasz, [ATTACH=CONFIG]462210[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]462211[/ATTACH] to moja "willa" dla reku - 2,5m na 2m wysoka na 1,5. Specjalnie bez ocieplenia podłogi aby ciepło z dołu leciało do willi. Parę desek , wykładzina "de luxxx" stara - obecnie na "dach" wełna 10 cm - jeszcze nie ociepliłem boków - termometr w środku na teraz pokazuje +6 stopni. Na zew. mam -6 ( małopolska ) - podasze nie ocieplone. Jak ocieple boki pewnie będzie tam w mrozy +10 - zatem idealnie Polecam taką "budę" można ją zmajstrować za grosze nie potrzeba do tego "murarki" Widzę ,że jesteś z bliska - zatem pizgać będzie u nas podobnie Dokładnie, dokładnie - niezła willa Serdeczne dzięki za pomysł, sprawdzę zatem budowę mini pokoju na reku - jedną ścianę wykorzytam z komina i do tego dorobię resztę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/271151-umiejscowienie-rekuperatora-budowa-dedykowanego-pokoju-na-nieogrzewanym-strychu/#findComment-8033806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 20.11.2022 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) pytanie dla doświdczonych forumowiczów -jaka jest zalecana temp. w pomieszczeniu gdzie stoi rekuperator ? I jak zaizolować kanał wyciągu z domu - w takim pomieszczeniu - obecnie w budce idzie mi fermoflex ok 3,4 - 4 m - nie posiada dodatkowego ocieplenia - a w bude jest maks 6 - 7 stopniJeśli docelowo będzie w niej ok 10 stopni - warto go dodatkowo ocieplić ? Obecnie wg. mnie bardzo wychładza.... Edytowane 20 Listopada 2022 przez lukaszo11 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/271151-umiejscowienie-rekuperatora-budowa-dedykowanego-pokoju-na-nieogrzewanym-strychu/#findComment-8033874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts