Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Umiejscowiłem rekuperator na nieocieplonym poddaszu i ostatnie przymrozki dały we znaki - wyciąg 17 st., nawiew 13 st. przy -1.5 st. na zew., 13 stopni było już odczuwalne, wyłączyłem na razie rekuperator, do czasu zmian. Rekuperator Karino K300.

Zatem, zastanawiam się, aby:

1) zbudować mały pokój na sam rekuperator (ok. 4.5m2 - dł. 3 x gł. 1.5 x wys. 1.5 m) i dołożyć nagrzewnice wstępną, aby podbić temperature powietrza. Na poddaszu przy -2 w środku jest ok 2st. Do budowy pokoju planuję użyć pustak ceramiczny lub keramzyt 11,5 + 30 cm styro grafit. W środku umiejscowić mały grzejnik aby nagrzać te pomieszczenie,

2) Przenieść rekuperator do piwnicy (ok. 4 m niżej - jedna kondygnacja [poddasze-parter-piwnica]), przy -2, jest tam ok. 13.5 st., dać też grzejnik, nagrzewnice,

3) zakupić inny rekuperator i umiejscowić go w łazience (np. Vallox).

Najtaniej może wyjść opcja 2), natomiast, nie jestem przekonany co do oporów powietrza na pionach, stąd kierowałbym się do opcji 1).

Pozdrawiam

Edytowane przez simk

siemasz,

20221108_171935.jpg

20221108_172009.jpg

to moja "willa" dla reku - 2,5m na 2m wysoka na 1,5.

Specjalnie bez ocieplenia podłogi aby ciepło z dołu leciało do willi.

Parę desek , wykładzina "de luxxx" stara - obecnie na "dach" wełna 10 cm - jeszcze nie ociepliłem boków - termometr w środku na teraz pokazuje +6 stopni.

Na zew. mam -6 ( małopolska ) - podasze nie ocieplone.

Jak ocieple boki pewnie będzie tam w mrozy +10 - zatem idealnie

Polecam taką "budę" można ją zmajstrować za grosze nie potrzeba do tego "murarki" :)

Widzę ,że jesteś z bliska - zatem pizgać będzie u nas podobnie ;)

Edytowane przez lukaszo11
  • Like 1
siemasz,

[ATTACH=CONFIG]462210[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]462211[/ATTACH]

to moja "willa" dla reku - 2,5m na 2m wysoka na 1,5.

Specjalnie bez ocieplenia podłogi aby ciepło z dołu leciało do willi.

Parę desek , wykładzina "de luxxx" stara - obecnie na "dach" wełna 10 cm - jeszcze nie ociepliłem boków - termometr w środku na teraz pokazuje +6 stopni.

Na zew. mam -6 ( małopolska ) - podasze nie ocieplone.

Jak ocieple boki pewnie będzie tam w mrozy +10 - zatem idealnie

Polecam taką "budę" można ją zmajstrować za grosze nie potrzeba do tego "murarki" :)

Widzę ,że jesteś z bliska - zatem pizgać będzie u nas podobnie ;)

Dokładnie, dokładnie - niezła willa :) Serdeczne dzięki za pomysł, sprawdzę zatem budowę mini pokoju na reku - jedną ścianę wykorzytam z komina i do tego dorobię resztę

pytanie dla doświdczonych forumowiczów -jaka jest zalecana temp. w pomieszczeniu gdzie stoi rekuperator ?

I jak zaizolować kanał wyciągu z domu - w takim pomieszczeniu - obecnie w budce idzie mi fermoflex ok 3,4 - 4 m - nie posiada dodatkowego ocieplenia - a w bude jest maks 6 - 7 stopni

Jeśli docelowo będzie w niej ok 10 stopni - warto go dodatkowo ocieplić ? Obecnie wg. mnie bardzo wychładza....

Edytowane przez lukaszo11