Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Daikin Altherma 3 - Błąd przepływu wody podczas defrostu

Radidi

Recommended Posts

Cześć!

Mam problem z PC Daikin Altherma 3.

Podczas defrostu pojawia się komunikat "błąd przepływu wody" tym samym pompa przestaje działać i wyskakuje awaria. Błąd 7H-06. Po skasowaniu błędu i restarcie wraca do normalnej pracy. Wyczyściłem filtry, sprawdzałem czujniki i wszystko wygląda ok.

Macie jakiś pomysł co może być przyczyną tego błędu?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

W Altherma 3 czujnik przepływu jest ultradźwiękowy, więc można odczytać jaki przepływ wskazuje. Z kolei odpowietrznik w hydroboxie powinien być otwarty na stałe.

Jak przepływ jest poniżej 10 l/min może pojawiać się błąd "89", czyli zamarznięcie wymiennika. Błąd 7H jak nie ma wcale przepływu lub jak w najstarszych Althermach, gdzie jest czujnik "płetwa" którego zbyt mały przepływ nie jest w stanie odchylić by załączyć styk. 7H miałem w pompie z 2008 roku przy przepływie około 6 l/min.(pompa elektroniczna na najniższym biegu).

Od razu wyjaśnię - wymieniłem zwykłą pompę pobierającą ponad 100 W na oszczędną elektroniczną.

Jak przełączę pompę na samo CWU to działa wszystko perfekcyjne. Najprawdopodobniej winna jest dodatkowa pompa na mieszaczu, która w momencie kiedy to PC chce włączyć defrost zaburza odwrotny cykl przepływu wody.

Tym samym mam pytanie, jest może w Althermie 3 dodatkowe wyjście na wpięcie innej pompy obiegowej? Szukałem na schemacie ale nie znalazłem nigdzie wprost napisane.

W czasie defrostu woda nie płynie w odwrotnym kierunku.

Takie instalacje z dodatkowa pompą powinny być łączone z PC poprzez sprzęgło.

Jeśli nie ma sprzęgła i brak zaworu nadmiarowo-upustowego, lub źle wyregulowany, winne mogą być termostaty, jeśli większość sią pozamyka masz za mały przepływ. Ale masowe zamykanie termostatów świadczy o zbyt wysoko ustawionej krzywej, jej obniżenie powinno wtedy pomóc.

W każdym razie jest kilka możliwych przyczyn tego błędu.