Radidi 20.11.2022 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Cześć!Mam problem z PC Daikin Altherma 3. Podczas defrostu pojawia się komunikat "błąd przepływu wody" tym samym pompa przestaje działać i wyskakuje awaria. Błąd 7H-06. Po skasowaniu błędu i restarcie wraca do normalnej pracy. Wyczyściłem filtry, sprawdzałem czujniki i wszystko wygląda ok. Macie jakiś pomysł co może być przyczyną tego błędu? Z góry dzięki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.11.2022 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Wejdź w "Informacje" jako Instalator - będziesz widział jaki jest przepływ. Jeśli jest mniejszy niż 12 l/min to może być gdzieś zapchana instalacja obiegu wody albo błąd czujnika przepływu. Pompa obiegowa raczej nie "siadła", ale kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.11.2022 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 . Błąd 7H-06. Po skasowaniu błędu i restarcie wraca do normalnej pracy. Wyczyściłem filtry, sprawdzałem czujniki i wszystko wygląda ok. Odpowietrzyć układ; - poczytaj;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?95197-Altherma-DAIKIN/page29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.11.2022 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 W Altherma 3 czujnik przepływu jest ultradźwiękowy, więc można odczytać jaki przepływ wskazuje. Z kolei odpowietrznik w hydroboxie powinien być otwarty na stałe. Jak przepływ jest poniżej 10 l/min może pojawiać się błąd "89", czyli zamarznięcie wymiennika. Błąd 7H jak nie ma wcale przepływu lub jak w najstarszych Althermach, gdzie jest czujnik "płetwa" którego zbyt mały przepływ nie jest w stanie odchylić by załączyć styk. 7H miałem w pompie z 2008 roku przy przepływie około 6 l/min.(pompa elektroniczna na najniższym biegu). Od razu wyjaśnię - wymieniłem zwykłą pompę pobierającą ponad 100 W na oszczędną elektroniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radidi 21.11.2022 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Jak przełączę pompę na samo CWU to działa wszystko perfekcyjne. Najprawdopodobniej winna jest dodatkowa pompa na mieszaczu, która w momencie kiedy to PC chce włączyć defrost zaburza odwrotny cykl przepływu wody. Tym samym mam pytanie, jest może w Althermie 3 dodatkowe wyjście na wpięcie innej pompy obiegowej? Szukałem na schemacie ale nie znalazłem nigdzie wprost napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 21.11.2022 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 W czasie defrostu woda nie płynie w odwrotnym kierunku.Takie instalacje z dodatkowa pompą powinny być łączone z PC poprzez sprzęgło.Jeśli nie ma sprzęgła i brak zaworu nadmiarowo-upustowego, lub źle wyregulowany, winne mogą być termostaty, jeśli większość sią pozamyka masz za mały przepływ. Ale masowe zamykanie termostatów świadczy o zbyt wysoko ustawionej krzywej, jej obniżenie powinno wtedy pomóc. W każdym razie jest kilka możliwych przyczyn tego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radidi 22.11.2022 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Jest sprzęgło. Od niedzieli usunąłem dodatkową pompę, którą miałem na podłogówkę i wygląda na to, że PC działa i nie wywala żadnego błędu przy defroscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts