Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielny montaż wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.

Recommended Posts

Chciałbym samodzielnie zamontować rekuperację na domu. Dom już jest w użytku. Dach jest wiązarowy. Projekt domu Tracja 2. Sufit podwieszany. Na stropie celuloza. Do projektu dołączony jest projekt rekuperacji i na podstawie jego chciałbym dobrać sprzęt i wykonać instalację. Dołączam schemat (w zasadzie szkic) rozprowadzenia przewodów https://zapodaj.net/ebb1a55c15643.jpg.html. Niestety mierzyłem odległość między płytą OSB od sufitu podwieszanego a pasem dolnym wiązarów. Nie ma szans żeby zmieścić tam rury powietrzne. Dlatego myślałem żeby zbudować z OSB jakieś proste tunele do rozprowadzenia tych rur. Wewnątrz tych tuneli dać styropian na ściany tunelu, a sam e łączenia ścian tunelu oprócz wkrętów uszczelnić pianką lub jakimś silikonem. Sam rekuperator również chcę zamknąć w skrzynce z OSB ze względu na to, że poddasze nie jest ocieplone (połać dachu nie jest ocieplona). Chcę wykonać tę instalację żeby zmniejszyć wilgotność w domu - na oknach pojawia się rosa, a na urządzeniu mierzącym wilgotność i temperaturę (tania stacja pogodowa) zdarza się, że wilgotność rzędu 75% w sypialni. Otwory na czerpnię i wyrzutnię będę musiał wywiercić w ścianie szczytowej. Czy aktualnie zamontowane kominki wywietrzające w połaci dachu powinny być jakoś zaślepione? Czy to mocno zły pomysł, żeby rurę od skroplin połączyć z rurą odpowietrzającą kanalizację. Planuję rozpocząć wszystko na wiosnę dlatego teraz się przygotowuję i szukam rozwiązań, odpowiedzi.