nieszczęsnedrzwi 20.11.2022 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Chciałbym samodzielnie zamontować rekuperację na domu. Dom już jest w użytku. Dach jest wiązarowy. Projekt domu Tracja 2. Sufit podwieszany. Na stropie celuloza. Do projektu dołączony jest projekt rekuperacji i na podstawie jego chciałbym dobrać sprzęt i wykonać instalację. Dołączam schemat (w zasadzie szkic) rozprowadzenia przewodów https://zapodaj.net/ebb1a55c15643.jpg.html. Niestety mierzyłem odległość między płytą OSB od sufitu podwieszanego a pasem dolnym wiązarów. Nie ma szans żeby zmieścić tam rury powietrzne. Dlatego myślałem żeby zbudować z OSB jakieś proste tunele do rozprowadzenia tych rur. Wewnątrz tych tuneli dać styropian na ściany tunelu, a sam e łączenia ścian tunelu oprócz wkrętów uszczelnić pianką lub jakimś silikonem. Sam rekuperator również chcę zamknąć w skrzynce z OSB ze względu na to, że poddasze nie jest ocieplone (połać dachu nie jest ocieplona). Chcę wykonać tę instalację żeby zmniejszyć wilgotność w domu - na oknach pojawia się rosa, a na urządzeniu mierzącym wilgotność i temperaturę (tania stacja pogodowa) zdarza się, że wilgotność rzędu 75% w sypialni. Otwory na czerpnię i wyrzutnię będę musiał wywiercić w ścianie szczytowej. Czy aktualnie zamontowane kominki wywietrzające w połaci dachu powinny być jakoś zaślepione? Czy to mocno zły pomysł, żeby rurę od skroplin połączyć z rurą odpowietrzającą kanalizację. Planuję rozpocząć wszystko na wiosnę dlatego teraz się przygotowuję i szukam rozwiązań, odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 20.11.2022 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Jeśli dobrze zrozumiałem, chcesz wykonać kanały samodzielnie z płyt osb i styropianu a jeśli tak to rury do wentylacji posiadają atesty i wykonane są z materiałów do tego przystosowanych. Styropian takim materiałem nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieszczęsnedrzwi 20.11.2022 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Te tunele mają być po to by zaizolować rury wentylacyjne. Poddasze nie jest ocieplone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 20.11.2022 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 A, to ok. Zasugerowałem się uszczelnianiem pianką itp. Sposób wykonania zależy od warunków a najwazniejsze jest to na co sam zwróciłeś uwage a mianowicie zaizolowanie kanałów.Nie wiem czy będziesz mieć taką możliwość ale dobrze było by aby kanały były podobnej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieszczęsnedrzwi 20.11.2022 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Postaram się by tak było, chodzi o spadek ciśnienia? Jestem inżynierem nauk elektrycznych. Czy to analogia jak dla oporu przewodów o różnej długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts