Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS NAD GARAŻEM

zuzka

Recommended Posts

Muszę przed zimą ocieplić taras nad garażem (przemoknięta ściana-boję się że drugiej zimy już nie przetrzyma) Dom mam oczywiście nie ocieplony (POROTHERM 3:cool:.

No i tu zaczynają się schody... Majster mówi, że się nie da przed ociepleniem ścian zewnętrznych, bo obróbki (?) się źle ułożą?

Mnie się wydawało, że ocieplenie domu można robić na końcu, a takie rzeczy, jak wykończenie balkonu czy tarasu można wcześniej.

Co Wy na to?

Z tarasem nad garazem zawsze bedzie problem. Z moich kilkuletnich doswiadczen wynika, ze jedynym rozwiazaniem jest zadaszenie tarasu. Inaczej ciagle gdzies przecieka. Jak robilem izolacje (a czego ja tam nie dalem - nawet wrstwe antyposlizgowa z talkiem) wydawalo sie, ze wszystko bedzie OK. Tymczasem gdzies cieknie. Podejrzewam, ze na styku plaszczyzny poziomej z pionowa. Walcze z tym problemem po kazdej zimie i innego rozwiazania jak zadszenie nie widze...

pzdr

Bob

W pierwszej wersji doradzono mi gotowy system z firmy Sopro.

Ale dziś usłyszałam (z doświadczenia radzącego), że taras przestał mu przeciekać dopiero po zastosowaniu Deitermana Super Flex (taka folia w płynie.

Może ktoś miał z tym środkiem do czynienia?

Ja robię różne rzeczy z Superflex 10 od Deitermanna. Wprawdzie nie jest to folia w płynie, ale szlam bitumiczny modyfikowany cementem i dlatego nakłada się go warstwą gr. 6 mm na zagruntowanym podłożu. A jeżeli się go zazbroi siatką tynkarska to przenosi nawet duże odkształcenia. Wszędzie gdzie go kleiłem (akurat zawodowo robią to moje chłopaki) jest nie do zdarcia. Gorąco polecam. Tylko przed użyciem dokładnie przeczytaj instrukcję żeby czegoś nie zapomnieć (trzeba gruntować podłoże i dobrze mieszać komponenty!). Dystrybutor musi ci dać kartę techniczną wyrobu, a osobno możesz poszukać na http://www.deitermann.com.pl. Zyczę powodzenia i PRECZ WODO!