eRaf 01.01.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2005 WitamJeżeli z dystrybutora DGP podepniemy się na wlot do reku (przed reku) (w przypadku braku pracy DGP: dodatkowo zainstalujemy przepustnicę po stronie DGP) i dodatkowo dopływ ciepłego powietrza od kominka (przepustnica) będzie mechanicznie regulowany przez czujnik temp. zainstalowany za skrzynką mieszającą powietrze wentylacyjne z ciepłym powietrzem z DGP przed reku (należy spełnić warunek aby w wyniku mieszania świeżego powietrza z zew. lub GWC z ogrzanym powietrzem z kominka nie przekroczyć max wartości temp. na wejściu do reku - tu wada bezwładność tego systemu: przez pewien czas do reku może napływać temp>max do momentu, kiedy temp ta wyrównania się do Myślę iż w systemie opisanym przeze mnie powyżej należałby dodatkowo zainstalować dodatkowy wentylator od nawiewu powietrza z zew. przed skrzynką mieszającą to powietrze z DGP (bezpośredniego z zew. lub z GWC) w celu wyrównania ciśnień (taki dodatkowy wentylator czasami się spotyka w systemach z doprowadzeniem powietrza do reku z GWC żwirowego) oraz zainstalować główny filtr od DGP z kominka przed skrzynką mieszającą to powietrze z powietrzem z zew. do reku. Czy w przypadku kiedy przepustnica za DGP przed skrzynką mieszającą powietrze z DGP i z zew. będzie całkowicie zamknięta istnieje jakieś niebezpieczeństwo dla wkładu kominkowego ? P.S. Jaka jest max dopuszczalna temp. na wejściu do reku od nawiewu z zew. ? Jakie widzicie wady i zalety tego systemu ? Może kogoś mój tekst natchnie do innego podejścia do reku+dgp. Ja sam na razie mogę tylko poeksperymentować teoretycznie, jednak ciągle zastanawiam się nad zainstalowaniem reku, dgp i reku+ dgp w moim przyszłym domku, którego budowę planuję rozpocząć dopiero za rok. PzdrRaf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 01.01.2005 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2005 Jesli dobrze zrozumiałem chcesz podać ciepłe powietrze z DGP na wlot czerpny rekurperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAZOBETON 01.01.2005 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2005 To chyba nie ma sensu, gdyż rekuperator jest po to by odzyskiwac energie cieplna z powietrza wyrzucanego z budynku, a nie na odwrót. PzdrGazobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 02.01.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 To chyba nie ma sensu, gdyż rekuperator jest po to by odzyskiwac energie cieplna z powietrza wyrzucanego z budynku, a nie na odwrót. Własnie do tego zmierzałem w moim poprzednim pytaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaco 02.01.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Większym problemem może być raczej zbyt wysoka temperatura na wejściu do reku (przegrzanie wentylatora, wymiennika, obudowy może filtrów...). U mnie temp. z DGP przekracza 70'C. Ile dokładnie - nie wiem (skala się skończyła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 02.01.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Po co to żenić jak i tak samo sie pożeni bo przecież wentylacja z rekuperatorem ma nawiew i wyciąg wiec zagrzane powietrze z kominka musi zostać wyciągnięte przez reku - samo działa bez cudów Najlepiej jest jak jest najprościej Jasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts