Jolka Bobek 25.11.2022 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Prawdę mówiąc, to bardzo dziwne i nie widzę możliwości pojawienia się wody na filtrze czerpni. Owszem, wilgotność względna jest wysoka, ale bezwzględna niska. Ta wilgoć na sonodec była wyczuwalna w środku czy na zewnątrz? Żeby filtr na czerpni zrobił się mokry, musi dojść do kondesacji, a żeby takowa zaistniała, do filtra musi dostać się powietrze o wyższej wilgotności bezwzględnej niż ta na zewnątrz. W mojej thessli z wymiennikiem ERV na najniższym biegu mam 78m3/h i nigdy od tej strony nie robi się nic mokre. Jedyne miejsce gdzie może powstawać kondensacja od strony wywiewu i tylko na wymienniku. To co piszesz może świadczyć o nieszczelności. Jeśli monter obwinia wysoką wilgotność na zewnątrz, to nie wie o czym mówi.... Wilgoć była wewnatrz sonodecka.No i oczywiście na filtrze bo podejrzewam, że sobie spływała ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 26.11.2022 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Może nie działać nagrzewnica wstępna. Rekuperator za dużu i wymiana powietrza jest za duża.. Pewnie niedługo odczujesz to z powodu bardzo niskiej wilgotności w domu. A także niepotrzebnie wyższe rachunki za prąd. Kanały też mogły zostać jakoś żle ułożonne. Możliwośc wyciszenia to ustawienie mniejszej wydajności jeśli to możliwe, zastosowanie tłumików za rekuperatorem na nawiewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.11.2022 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 A co ma do tej wilgoci nagrzewnica? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 10.12.2022 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 (edytowane) to trochę mojej praktyki bo sprawę hałasu dziś załatwiłem.Było : Reku--> termoflex 1m ---> sztywny tłumik 60cm ---> sztywna rura spiro 3 m ---> rozdzielacz na pe flexObserwacje - "dudniący" efekt w anemostatach, hałas. Jest :Reku--> 5,5 - 6m sonodec fi200 --> rozdzielaczSonodec idealnie naciągnięty bez załamań. Cisza.Z ciekawszych obserwacji - poprzednio miałem pobór - 30 W przy ok 200m3 - teraz opór wzrósł o cały... 1W - jest 30,5 - 31 WPewnie zbilansowało się gdyż wywaliłem sztywny tłumik który g... dawał w moim przypadku. Dodam jeszcze ,że niestety mam puszki rozprężne fi100 / 3x 75 pe flex ( zamiast fi125 ) Było słychać "świst powietrza już przy 200m3".Wymieniłem anemostaty na DARCO ASV 100 - anemostat ten nie ma "wąskiego" gardła jak w przypadku tanich marketowych anemostatów ( stare miały zwężkę do.... 6,5cm )Te mają jakoś 9,8cm w gardle - czyli w sumie tak jak ... anemostaty fi125 marketoweEfekt - zero świstów. Edytowane 10 Grudnia 2022 przez lukaszo11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts