Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Halas z rekuperacji

Recommended Posts

Prawdę mówiąc, to bardzo dziwne i nie widzę możliwości pojawienia się wody na filtrze czerpni.

Owszem, wilgotność względna jest wysoka, ale bezwzględna niska.

Ta wilgoć na sonodec była wyczuwalna w środku czy na zewnątrz?

Żeby filtr na czerpni zrobił się mokry, musi dojść do kondesacji, a żeby takowa zaistniała, do filtra musi dostać się powietrze o wyższej wilgotności bezwzględnej niż ta na zewnątrz.

W mojej thessli z wymiennikiem ERV na najniższym biegu mam 78m3/h i nigdy od tej strony nie robi się nic mokre. Jedyne miejsce gdzie może powstawać kondensacja od strony wywiewu i tylko na wymienniku.

To co piszesz może świadczyć o nieszczelności.

Jeśli monter obwinia wysoką wilgotność na zewnątrz, to nie wie o czym mówi....

Wilgoć była wewnatrz sonodecka.No i oczywiście na filtrze bo podejrzewam, że sobie spływała ...

Może nie działać nagrzewnica wstępna. Rekuperator za dużu i wymiana powietrza jest za duża.. Pewnie niedługo odczujesz to z powodu bardzo niskiej wilgotności w domu. A także niepotrzebnie wyższe rachunki za prąd. Kanały też mogły zostać jakoś żle ułożonne.

Możliwośc wyciszenia to ustawienie mniejszej wydajności jeśli to możliwe, zastosowanie tłumików za rekuperatorem na nawiewie.

• 2 weeks później...

to trochę mojej praktyki bo sprawę hałasu dziś załatwiłem.

Było :

Reku--> termoflex 1m ---> sztywny tłumik 60cm ---> sztywna rura spiro 3 m ---> rozdzielacz na pe flex

Obserwacje - "dudniący" efekt w anemostatach, hałas.

Jest :

Reku--> 5,5 - 6m sonodec fi200 --> rozdzielacz

Sonodec idealnie naciągnięty bez załamań.

Cisza.

Z ciekawszych obserwacji - poprzednio miałem pobór - 30 W przy ok 200m3 - teraz opór wzrósł o cały... 1W - jest 30,5 - 31 W

Pewnie zbilansowało się gdyż wywaliłem sztywny tłumik który g... dawał w moim przypadku.

Dodam jeszcze ,że niestety mam puszki rozprężne fi100 / 3x 75 pe flex ( zamiast fi125 ) Było słychać "świst powietrza już przy 200m3".

Wymieniłem anemostaty na DARCO ASV 100 - anemostat ten nie ma "wąskiego" gardła jak w przypadku tanich marketowych anemostatów ( stare miały zwężkę do.... 6,5cm )

Te mają jakoś 9,8cm w gardle - czyli w sumie tak jak ... anemostaty fi125 marketowe

Efekt - zero świstów.

Edytowane przez lukaszo11