Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaszczurko kochana, broń mnie panie boshe! Za nic nie zmuszałabym Cię do wstawiania takiego pieca do domu, haha. Wiem, wiem... na Twoje zrozumienie nie mogłam liczyć, :) Z obecnych tu na forum, to, hmmm... może Oli by się to odrobinkę podobało. Co Ola? Co myślisz? :)

Też się zastanawiam, jak to będzie z tym kominkiem między oknami. No niestety, za nic nie mogłam namówić mojego męża, żeby przenieść komin na ścianę między salonem a sypialnią. Podobnie jak za nic nie daje się namówić na dębowe dechy, bejcowane na niebiesko na podłogi, haha.

Firanek nie planuję, więc na wietrze od pieca nic mi dyndać nie będzie :)

A o Jutulu to sporo cztałam i chyba nie jest tak żle. Cena spora, ale podobno pieniądze nie kłamią, tak słyszałam, :)

hej hej

widzę, że tu ruch aż miło :)

Bshena, gratuluję postępów. Co do schodów, to jednak te droższe są ładniejsze (niestety..), ale te drugie schody też nie są złe, zmieniłabym tralki. Chyba są za gęsto i za cienkie.

W tym wnętrzu piec prezentuje się b.dobrze, jeśli taki właśnie klimat chcecie, to z tym piecem będzie super. Tylko nie jestem pewna, czy salon nie jest za mały?? :roll: Ja będę chciała kominek jak najbardziej schować, żeby mieć jak najwięcej przestrzeni.

Magi, powodzenia i dużo siły! Czekamy w grudniu na zdjęcia.

Kazia, rozgrzałaś towarzystwo. Zdjęcia cudne.

Dana, masz już fronty do kuchni??

U nas są już posadzki, na razie schną. Z tynkami wnętrza wydają mi się WIĘKSZE :) :)

acha, a jeśli chodzi o kominek między oknami, to może być ślicznie - nie wiem jak technicznie. Kiedyś wkleiłam zdjęcie takiego kominka, układ wnętrza jakby żywcem wyjęty z Neptunka, wyglądał świetnie. Nawet miałam swego czasu taki moment, że żałowałam przeniesienie kominka. Kominek między oknami daje z pewnością dużo więcej swobody w usytuowaniu tv. No ale kominek na ścianie między salonem a sypialnią też ma swoje zalety!

Haha, dziewczyny i chłopaki, no ja nie chcę żywcem wziąć i postawić sobie takiego pieca, choćby dlatego, że on już gdzieś stoi, :) Ale inspiracją dla mnie będzie dominującą, inspiracją przeżutą, przemieloną i pewnie koniec końców zmienioną nie do poznania, haha i może okazać się, że z orginału został tylko jeden niebieski kafel :)

Jak będe budowała nastepny dom, to najpierw zrobię projekt kominka, schodów, drzwi wewnętrznych, okien a potem do tego dopasuję bryłę budynku, haha.

A tak z innej beczki, nie macie problemu z tym, że komin jest za blisko konstukcji drewnianej dachu?

Bshena ! no tak jak mówiłam ja go nie widze w Neptunie, ale o gustach się nie dyskutuje,kazdy ma inny.Z tym Jotulem to miałam na mysli ,że bardzo drogi a materiał nie odpowiada jego cenie.... po prostu Moja koleżanka ma takie malenstwo ze non stop trzeba dokladac drzewo ,bo nie wrzucisz nic wiekszego-o cos takiego jak na stacjach benzynowych sprzedaja hehe a kosztował tyle kasy co mój chyba z kamieniem.A wkład ma metalowy czy z czego oni tam robią bo nie żeliwny... Ja polecam Dovre bo taki mam i sprawdziłam,innych nie polecam hihih

Komin!!!! a jak za blisko kosza-krokwi, u nas przecieka... trzeba obróbke blacharska poprawić ,pokombinować... No ale co się dziwić jak teraz Mgr. ma się za masło!!!

To była decyzja podjęta w trymiga, poprzedzona 48 godzinnym szperaniem po forach, kompromis pomiedzy fi wlotu i wylotu, szerokością i długością, temperaturą spalin na wysokości gdzie komin dotyka prawie krokwi, mocą grzania no i niestety na samym końcu moich potrzeb estetycznych. Oto finał:

http://images23.fotosik.pl/117/eb204283e36d7681.jpg

Mam nadzieję, że nie będę żałowała, w każdym bądż razie ma 10 lat gwarancji, więc mam trochę czasu na zastanawianie się nad następnym.

Cześć, witam.

Czy przerabialiście konstrukcję więźby w swoich projektach tak by pozbyć się elementów HEB?

Takie propozycje słyszę od firm, ktrym dostarczyłem projekcik Neptuna.

Jestem oczywiscie skłonny im zaufać, martwie się tylko, czy zmiany w konstrukcji dachu nie ciągną za sobą zmian w rozwiązaniu sciany kolankowej i czy te przeróbki nie zmieniają w sposób dotkliwy proporcji budynku. No wiecie - czasami jak sie patrzy na domy to widać że na piętrze ściana jest wyższa o jeden czy dwa rzędy pustaków przez co budynek jakoś tak nieproporcjonalnie wygląda.

liskiew, my nie mamy heb, ale mamy wzmocnioną konstrukcję więżby.

A co do wysokości ścianki kolankowej, to na tym forum możesz sobie pooglądać różne warianty i ocenić efekty. My nie zmienialiśmy wysokości. Taki jak jest ten domek, jest w sam raz: 4 osoby, plus kot, plus pies (in spe). A moze nawet za duży.

A tak przy okazji, to mamy 100 % zgodność rozmiarów budynku z projektem, a jednak mam wrażenie, że domek nie ma tak zgrabnej bryły, jak na wizualizacjach na stonie Domusa.

Cześć,

rozmawiałem dzisiaj z fachurami od konstrukcji dachu i uspokajali mnie, że jeśli nawet będzie potrzeba podniesienia ścianki kolankowej to zawsze można wydłużyć dach ta żeby te różnicę przysłaniał.

Bshena:

faktycznie jak patrzę na fotki to z tymi proporcjami nie jest doskonale. Ale mam tak wyidealizowany obraz Neptuna, że nic mnie nie może zrazić :) Zakochaliśmy się w nim od pierwszego wejrzenia (w wizualizacje oczywiście :) ).

Pozdrawiam,

Liskiew!!!!!!!!!!

masz pracę domową! ode mnie.-proszę przeczytać forum neptunkowe od A do Z

No, wtedy bedziesz wiedział kto...co... i jak.... :lol: :lol: duzo osob nie ma ram stalowych :lol: :lol: nie ja..... :lol: Poczytasz ...będziesz wiedzieć

A ja znowu byłam na wycieczce hehe, tym razem odwiedziłam UWAGA!!!!!!!

MAGI!!!!!

http://images34.fotosik.pl/55/192132d6b6e2c7d2m.jpg

Nasi Panowie:

http://images34.fotosik.pl/55/4585f1033cdf1744m.jpg

Popatrze ,przyjrzyjcie sie...za tydzień Madzia tu zamieszka :roll: :roll: hehehMówię Wam za tydzień nie poznacie tego domu-tylko zeby Madziulka zdjęcia wkleiła!

http://images30.fotosik.pl/117/8b694cb3627d686em.jpg

http://images25.fotosik.pl/117/878f429e575f9e57m.jpgrwsze kolorki-byliśmy tego świadkami

nawet trawa za tydzień tu bedzie rosła-zobaczycie :lol: :lol:

http://images32.fotosik.pl/55/d8973dfbb823d6a6m.jpg

DANA WEż WKLEJ ZDJęCIA!!!!!