Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hello

u nas postępy, scianki działowe na parterze już są

dziś zaczęliśmy na poddaszu; sypialnia dla dorosłych już jest

w poniedziałek ruszamy dalej

co do dachówki to nam bardzo spodobała się euronitu S; betonowa, ale ma tę powłoke lumino; i taką mamy do przyszłej soboty dostać, i okna też zamówiliśmy - w następną sobotę zakładają na dole, na okna łukowe na poddasze bęziemy czekać do 8 tygodni, cena kosmiczna, ale super wygladają

no i w dachu planujemy w sumie 9 okien połaciowych, chyba dużo,a le światło słoneczne o wiele lepsze niż zarówka; tylko te ceny :-( no i okna fakro bez specjalnych bajerów podstawowe, no w łazience z dodatkowymi wywietrznikami

co do mchu to niestety na kazdym dachu pojawi się i już, kwestia tylko za ile czasu

sąsiad ma piękną ceramikę - dwa lata temu kładł a teraz zielone cuda zaczynają się pojawiać, nie ma rady

a ten dom a'la neptunek fajny, podoba się na piaskowiec, ale niekoniecznie tak położony jakby od linijki

odnośnie piaskowca to mamy obłożone nim kominy, wygląda suuper, jeszcze tylko kwestia fugi-spoiny między nimi - jaki kolor polecacie? piaskowiec beż - brązowy, postaram się zaraz wklepić zdjęcia

:-)

nasze kominy i piaskowiec - taki a'la piaskowiec, nam się podoba :-)

http://images31.fotosik.pl/154/27ac0e94c9d86024m.jpg

http://images30.fotosik.pl/164/407a380f2befc49bm.jpg

http://images30.fotosik.pl/164/220dd83e6f465b35m.jpg

http://images33.fotosik.pl/154/925f5395276c40f2m.jpg

http://images30.fotosik.pl/164/2f2b774d87901c26m.jpg

nie wiemy co z fugą na te kominy; wybraliśmy jasny beż ale nie za bardzo to wygląda, z dołu wszystko się zlewa, nie widac tych kamieni, może jakieś propozycje :-(

http://images34.fotosik.pl/154/24ffb34afcb40e34m.jpg

proszę jeszcze o podpowiedź jak z elektryką gdzie mocować gniazdka, włączniki świateł itp aby było praktycznie, kto ma oświetlenie na zewnątrz? jak się sprawuje? a gniazda do telewizji, interentu, telefonu gdzie mocować?

no i co lepsze do ocieplenia styropian czy wełna?

Co do akustyki to moge juz cos powiedziec-zelazko mi ostatnio spadło z deski to podzwieku nie było tylko wgniot zostal :evil: :evil: ,

a znajomi... jak oni kładli?bezposrednio na posadzke?

kazia juz dawno mowilam o tym brasie...za moich czasow nie było w ofercie Brassa ceramicznych tylko i wyłącznie betonowe.A na mech nie ma rady,od strony Pn i tak sie pojawi ,u mnie z boku nad garazem......Sąsiad ma obok mnie sliczny lekko zielony dach hehe a dach przykrył chyba ze 2lata temu

Oświetlenie.... hmmmm nie mozemy nic podpowiedziec bo kazdy ma inaczej rozmieszczone meble,jak tu radzić w tej sprawie?

jedno miejsce mogę tylko podpowiedziec bez wzgledu na usytuowanie mebli....koniecznie wł światła na hol przy łozu w sypialni u mnie włacza sie wnęka z oczkiem ,takie dlikatne swiatełko ,a wystarczy by wstajac w nocy nie przywalic w ''dynie''

Z sypialni tez mam włacznik swiatla na tyl ogrodu... i tyle....

co do piaskowca to sie nie wypowiadam bo ja gustuje w cegielce recznie formowanej i nie jestem obiektywna w tej sparwie hehehe.Pozdrawiam

Magda&Wojtek, Kazia, Robak- gratuluję :)

co do dylematu salonowo-podłogowego to całkowicie zgadzam się z jaszczurką, nikt nie będzie chodził w szpilkach czy gumowcach po salonie, jakoś nie pasują mi kafle do salonu..Nad podłogą myślę intensywnie i pewnie jeszcze trochę to potrwa.

Kazia , właśnie poszukuję takich drzwi jak Twoje w garażu

http://www.mfoto.pl/uploads/1985/dscf6344-medium_4752f.jpg

są proste i ładne, co to za drzwi?

Kazia, my mamy Creatona-jestem z tej dachówki bardzo zadowolona.

Robak, jak dasz beżową fugę, to na pewno wszystko się rozmyje. Proponuję ciemną i raczej siwą. Jeśli chodzi o elektrykę, to nic nie mogę powiedziec, bo nie wiem jak będą się sprawdzały moje miejsca. Przy zakładaniu elektryki miałam w głowie rozkład wszystkich ważniejszych sprzętów w pomieszczeniu.

Dostałam niedawno wycenę drzwi wew :( 18 tys. Oferta dot. drzwi drewnianych Polskone. Dziewczyny, jakie macie drzwi i czy też tyle kosztowały????

Ola ciesze sie ze chociaz ty mnie tu wspierasz ''podłogowo''hehe no i Danucha teżzz , a własnie gdzie jesteś Danucho niedobra?!!!!! zapraszałam ją na świeżynkę to mi fuj powiedziala!!! czekaj Ty !!!

Moje drzwi drewniane-sosna bejcowana na jakis tam ciemny orzech-800zl z montażem! ma się układy :lol: :lol: czyli jakies tam 6000zł 8 8) 8) z poszerzanymi 3 futrynami..

kazia jak tam projekt łazienki???

Olu to drzwi z Castoramy. Kosztowały 1500 zł, kolor złoty dąb, zamki multilook.

Jaszczurko nie widzieliśmy sie jeszcze z hydraulikiem :cry: dopiero dziś ma dla nas czas :-? ale chyba zostanie tak jak pisałam Ci wcześniej. A żeby nie było widoku na kibelek, zrobie tam ściankę z półeczką podświetlaną :D

Słuchajcie nie wiem o co dokladnie chodzi z tymi dachówkami Braasa, ale w dwóch odrębnych punktach sprzedaży dachówek na prośbe o ceramikę zaproponowano mi właśnie Braasa. Do tego dachówka ta jest za lekka jak na betonową. Znajomi którzy ja widzieli (sprzedawca zostawił mi szt.) mówią że to ceramika :roll: ja już nie wiem...

Dana! ja ci dam jakąś tam!!! swojską nie jakąś, w sklepie takiej nie kupisz ,najwyzej u jaszczurki hehe

Z tymi biletami to troche pozno zes sie obudziła........

a z tymi drzwiami to aluzja do moich tak??! ze niby moje sie wypaczą hehee

Ty niewdzięczna! poczekaj jak twoje piekne wejsciowe sie wypacza-w koncu DREWNIANE! i maja kontakt z wilgocią i słoncem....

a tak serio to nigdy nic nie wiadomo ,z oklejanych moze zejsc okleina hahaha o! np przez kota ktory bedzie drapal w drzwi do sypialni.... i miauczal ''DANUCHA OTWORZ NIE ZAłUJ KAWAłKA KOłDERKI!!''

Kazia to jak juz bedziesz po konsultacji z hydraulikiem to daj znac

Kazia- Jeśli mogę coś na temat dachówki : nie bierz cementowej! Niby ona też ma 30 lat gwarancji ale widziałam takie dachówki po 4, 5 latach...porośnięte, wyglądają nie za fajnie...:(

Ja mam właśnie braasa, brazowego, możesz Kazia, zobaczyć jak to w praktyce wygląda.

No a z tym porastaniem dachówki, to nie zupełnie jest dokładnie tak jak Danusia, mówisz. Widzałam ceramiczną dachówkę po paru latach zieloniutką aż miło. Mieszkałam też w domu, który ma od 8 lat cementową dachówką i nie jest porośnięta. Widziałam też blachę całkiem solidnie porośnietą. To chyba bardziej zależy od warunków zewnętrznych, wilgoci w powietrzu, od tego na jaką stronę świata jest dach pochylony, i tak dalej.

pewnie ten ktoś nie ma połaci dachowej od strony połnocnej i tyle

nigdzie indziej nie pojawi sie mech... takie szczescie maja wlasciciele dachow dwuspadowych.... a u mnie nad garazem-z boku bedzie zielono ale mam to gdzies ,wezme szczote drucianą i bede szorować, albo nie! Danucha za kare będzie bo jest niegrzeczna! 8) 8) 8)

Kazia, my mamy Creatona-jestem z tej dachówki bardzo zadowolona.

Rownież będziemy mieć dachówkę Creatona. Byliśmy zdecydowani na tą czarną Braasa-Ruppceramika czy jak im tam :roll: ale okazuję się że czarny kryształ(na zdjęciu wyglądał jak czarny) to w rzeczywistości nie czarny a jakiś śmiesznie srebrno-czarno-fioletowy :o

Widzieliśmy jak wygląda czarna z Creatona na dachu - naprawdę ślicznie :D