Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaszczurka i dwa robaki

http://images25.fotosik.pl/189/64111e72cc10f508m.jpg

tuż po powrocie do domku; brzuszki pełne, humory doskonałe, no i jeszcze nauczyliśmy się obsługi naszego aparatu 8)

http://images32.fotosik.pl/207/6cbde32284527661m.jpg

wzięliśmy aparat a wykonalismy zaledwie 3 zdjęcia

Jaszczurko było suuper, teraz my czekamy na rewizytę

pa pa

Magi no pięknie!!! teraz tylko trawke posiac i nowym autem wyjechac i buju buju a w reku kawka i ciasto na talerzyku....ech...

A kostka prezentuje sie ślicznie,zwłaszcza ten żółty pasek hehe, znam go z autopsji ,ale dobrze ze nie zdecydowaliscie sie na ta zołta kostke tak jak ja... straszna w utrzymaniu jest i to nie chodzi o kolor tylko o strukturę.

Jest chropowata i wszystko sie jej czepia.

Bardzo ładnie - Magi!! Teraz to przestrzeń wokół domku sie prezentuje, no nie??Ja to na razie w ogóle nie mam pomysła jak te moją przestrzeń zagospodarować :( :( :( Ale może coś się wykluje :)

Zrobię parę fotek to pokażę Wam jak wygląda teraz mój garaż.

OLO- mam nadzieję ,że nie dotarła do Ciebie ta straszna wichura???

Pozdrowionka dla wszystkich!

P.S Prosiłam kogoś o fotki...

Magii super baardzo mi sie podoba,z tego co widze to twój domek jest tak samo ulokowany na działce jak nasz w prawym górnym rogu(patrzac od frontu)

super ten żóty pasek przy kostce brukowej.

czekam az któras z Was zrobi obwódki wokół okien

U mnie na razie bez zmian ,czekam na łuki,ale neptunkowy sasiad za miesiąc robi elewacje ,wiec wkleje co nieco jak skończy[/b]

Magii super baardzo mi sie podoba,z tego co widze to twój domek jest tak samo ulokowany na działce jak nasz w prawym górnym rogu(patrzac od frontu)

super ten żóty pasek przy kostce brukowej.

czekam az któras z Was zrobi obwódki wokół okien

U mnie na razie bez zmian ,czekam na łuki,ale neptunkowy sasiad za miesiąc robi elewacje ,wiec wkleje co nieco jak skończy[/b]

Dziękuję bardzo, cieszę się że Ci się podoba :lol:

A co do obwódek wokół okien to myśleliśmy nad tym, zobaczymy jak przyjdzie do robienia elewacji :lol:

Powiedzcie mi proszę, jak zamawialiście usługę na obłożenie kominów kamieniem czy klinkierem, liczyli Wam osobno za komin i czapę? Czy cena była za całość?

Ja nie rozumiem jak mozna komin podzielic -komin to wszystko razem... jak zescie ustalali cene to mowiac komin ma sie na mysli to wszystko co wystaje ponad dach.... nie kumam... jakies patałachy naciągacze-wez Kazia mu encyklopedie otworz i powiedz co tam jest napisane pod hasłem-komin czy jest wogole komin ktory nie ma czapy ?

ale Kazia pyta o obłożenie kominów piaskowcem!!!

u nas było tak - za ściany komina od metra kwadratowego, za czapy - za szt

ale inna bajka że nam robił to znajomy, więc trudno powiedzieć

koleżanko zwróć uwagę, by kamieni nie kleili na grzebień!!!

pytanie do Neptunków, którzy już mieszkają - jakie macie grzejniki; chodzi o firmę i wielkość

pozdrowienia

dalej jest to dla mnie niezrozumiale :evil: :evil: :evil:

jak mozna dzielic komin.... jak u mnie stawiali komin to co mieli sonie doliczyc za czape bo tam musieli inaczej cegly klinkierowe klasc? bo w poprzek to drozej? Juz teraz to i tak pozamiatane :evil: takie rzeczy to sie przed ustala ,co teraz te nasze gadanie da?

A grzejniki.... Robak no przeciez od tego jest hydraulik,u mnie sam widziales jest jeden w salonie bo podlogowka, i jeden w holu, jak nie bedziesz robil podlogowki to bedziesz musial miec przynajmniej 3szt albo 2 dłudie po jednej i drugiej stronie salonu.To musi Wam spec wyliczyc nie my:)

kwestia komina ...

otóż u nas akurat kto inny stawiał kominy a kto inny później okładał piaskowcem

oczywiście cenę należy ustalić przed, no i w moim odczuciu wykonawca nie powinien mówić o tym ile za sciany komina a ile za czapę tylko powiedziec ile wychodzi za mkw

u mnie było inaczej, bo znajomy zrobił co chciałem - i wyszło 1000 zł, podcza gdy kto inny chciał 5000 zł, lekka róznica co :-?

a sprawa grzejników - to generalnie chodzi mi o nazwę producenta, jest ich tylu że człowiek gubi się w tym wszystkim

dziś miałem spotkanie z kolejnym człowiekiem od hydrauliki - i jest tak

20 zł za metr kwadratowy podłogówki, 100 zł za każdy punkt wody - czyli kran, kibel i tak samo policzone 2 stelaże geberity, no i 100 zł za kazdy grzejnik

i jak cena robocizny??

Słuchajcie z tymi kominami to było tak:

Kupiliśmy tam kamień od razu z uslugą. (facet próbował mi wkręcić że poszedł mi na rękę dając tylko 7 % VAT :evil: - już widać że krętacz) Umówiliśmy się że od metra za obłożenie kominów 150 zł. Będąc na budowie widziałam jeden nieskończony komin tzn nie był zafugowany i właśnie czapy nie miał. Myślałam że nie skończyli i dokończą następnego dnia i te czapy również. Kilka dni nie byłam na budowie więc nie wiedziałam co tam się działo. Któregoś dnia dzwoni do mnie babka z tej firmy informując, że kominy są zrobione. Więc zapytałam czy czapy również są zrobione, bo jak ostatnio byłam nie było ich. Na to babka że : "nie, ponieważ to trzeba wcześniej zaznaczyć. Ludzie mają różne wariacje na temat czap i dlatego nie zrobiliśmy" Słucham?? Zamawiając usługę prosiłam o obłożenie kominów. Czyli wychodzi na to że tym młotkom trzeba jeszcze powiedzieć północną, południową, wschodnią i zachodnią stronę, bo jeszcze by zrobili tam gdzie będzie najbardziej widać ten kamień :evil:

Ostatecznie dogadałam się z szefem, że zapłace mu po 100 zł. od komina.

Wczoraj, dzwoni do mnie szef, że czapy są skończone. Ale tam wyszło dużo metrów, więc on zrywa to co powiedział wcześniej i policzy od metra. Oczywiście nie zgodziłam się. Po pierwsze to ich błąd że nie zrobili tego, po drugie był od nich fachowiec u nas na budowie i oglądał kominy zanim zaczęli je obkładać. Po trzecie umowa ustna również obowiązuje! Mówiąc mu że czapy to też komin i to należało zrobić, on na to " to Pani przyjedzie (tu wymienił jakieś osiedle) i zobaczy że też nie są zrobione. Hmmm :o ale co mnie obchodzi jakieś osiedle ?? to że ktoś nie chciał, nie znaczy że sie nie robi :-?

W każdym razie poprosiłam naszego dekarza (bardzo porządny człowiek) by sprawdził nam wykonanie kominów (bałam się, że po złości mogą odwalić fuszerkę) ale wszystko ok, tylko trzeba pociągnąć jakimś tam klejem czy żywicą.

No ale dalej...szef stwierdził, że nam zdejmie ten kamień (za który już jest zapłacone) Nadal upierałam się przy swoim, że mu tyle nie zapłace.

Zobaczył, że gówniara to można ją naciągnąć :evil: o nieee

Po burzliwych rozmować w końcu zgodziłam się na zapłacenie koło 1800 zł. Miało być 1600, wiec niech się cieszy że mu dopłaciłam za te czapy 200 zł.