Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polecam tynki mineralne malowane farbami silikonowymi ew. silikatowymi. Z gotowych tynków to silikonowe lub silikatowe. Zależy od koloru. Zdecydowanie odradzam akrylowe. Aha i nie ma co nabierać się na tynki typu Sisi. I wybierać raczej znane marki, bo tynk silikonowy tynkowi silikonowemu nie równy.

Rodzaj docieplenia to zależy. Nie trzeba się bać styropianu. Ja dam 20cm styropianu, tynk mineralny i farbę silikonową. Styropian może być niebezpieczny tylko w pewnych warunkach. Pozdrawiam.

Wełna i styropian mają podobne właściwości izolacyjne. Różnica jest w ciężarze oraz w dyfuzyjności pary wodnej. Na wełnę nadają się wyprawy tynkarskie o niskim oporze dyfuzyjnym, na styropian każde , co do płytek ceramicznych to trzeba by zrobić mocniejszą warstwę zbrojącą (podwójna siatka i porządne kołkowanie jak dla klinkierówki). Cena wełny 3-4 razy wyższa od styropianu i trudniej dostępna. Ale za to na wełnie łatwiej jest uzyskać system niepalny. Na styropianie tylko NRO. Ale jeśli to nie problem to czemu nie!

Na BSO na wełnie to tylko twarda wełna (elewacyjna). Inna się nie nadaje.

Nie porwał mnie , jestem jestem

Ja ze swoich rolet jestem zadowolona, czy brudza sie? hmmm chyba nie, to pewnie zalezy od miejsca w ktorym mieszkasz, u mnie ruch malutki droga betonowa, wiec nie kurzy się, a poza tym jak pada deszcz mozna roletki opuscic i sie umyja :lol: :lol:

A ten bezowy jest naprawde jasny, zostaw go bedziesz zadowolona.

My niebawem ,moze w piatek rozejrzymy sie za kaflami na taras :roll: :roll: juz czas najwyzszy, a za ok 2tyg ruszamy dalej z elewacją, moze uda sie zrobic juz do konca tj.tynk i cegielki?

Czy to prawda, że żadne rolety w Polsce nie mają atestu ,,antywłamaniowego,,?

Szukaliśmy takich i jak wchodziło się w szczegóły to żaden ze sprzedawców nie chciał dać na papierze takiej gwarancji.

Ja nie wiem.... nie pytałam nawet, a poza tym one chyba nie nazywają sie antywłamaniowe.... hehe przeciez to zadna przeszkoda tak naprawde, jak ktos chce przez nie wleżć i nie zważa na hałas to i tak wejdzie,dla mnie one bardziej służą za ochronę okien przed złośliwymi i jako zasłona przed wścibskimi.

kazia25 zdradzisz ile kosztuje odkurzacz centralny??

właśnie podjąłem decyzję, że też chcemy

i jak z tym cudem jest? czy teraz kupuje się te wszystkie rury i gniazdka a póxniej jednostkę centralą czy od razu wszystko?

w ilu pomieszczeniach są te gniazda?

no i co tam jeszcze o tym mogę wiedzieć?

cześc milenka! nie bądź taka tajemnicza i opowiedz coś o Twoim Neptunku :)

Robak-masz już ten trówymiarowy projekt?? ciekawa jestem górnej łazienki. Jeśli chodzi o odkurzacz centralny, to z grubsza jest tak jak napisała jaszczurka-my też mamy rozprowadzone rury (to było w jednej cenie z ogrzewaniem podł., kanalizą i wodą), o centralce nawet teraz za bardzo nie myślę.

Kazia, współczuję Ci. Budowa to jeden wielki stres, trzeba to przeżyc. Ale ten pet, to po prostu.. BRAK SŁÓW

U nas do przodu-łazienka małż. wykafelkowana, górna prawie skończona.

Podłogi zamówione, drzwi się robią, schody też.

udanego dłuuuugiego weekendu życzę wszystkim :)

Milenka - Ty sie w ogóle ujawnij : kto Ty jesteś i gdzie się budujesz???

A teraz , Kochani, mała niespodzianka ! Za pozwoleniem Oli pokazuje Wam Jej śliczna łazieneczkę :) :) :)

http://images24.fotosik.pl/206/a4c24ae7a164d075m.jpg

http://images28.fotosik.pl/205/d7e118256e72220em.jpg

http://images30.fotosik.pl/205/1e3feb6aabb6a30fm.jpg

http://images29.fotosik.pl/205/1aa172b6009c7dddm.jpg

Magda- dzięki! Wprawdzie zawsze mam problem z " odnalezieniem się" jak ktoś ma odbicie lustrzane, no ale może dam rade :) :) :) Czyli tu gdzie garaż będzie sypialnia i kotłownia...trochę będzie daleko do łazienki, no ale... A z dawnej sypialni wyjście też będzie czy nie?W gabarytach dom jest niezmieniony?

Witam mam pytanko co do odkurzacza centralnego ile u was gniazdek wyszło bo u mnie wychodzi 5 łącznie chyba to jest optymalne rozmieszczenie co do kosztów to trzeba liczyć jakies trzy tysiące za wszystko :( a co do peta to ja bym chyba rozszarpał taką ekipe :evil:

u nas narazie walka z dachem sie toczy kominy się robią :) ciekaw jestem jaki będzie efekt finalny, rozmawiałem z panem w kwesti ocieplenia budynku popatrzył policzył i powiedział ze za 16 tyś moze mi to zrobić z jego towarem oczywiście z tynkiem zewnetrznym chyba sam to zrobie będzie niepowtarzalny hehe :lol:

rozmawiałem z panem w kwesti ocieplenia budynku popatrzył policzył i powiedział ze za 16 tyś moze mi to zrobić z jego towarem oczywiście z tynkiem zewnetrznym chyba sam to zrobie będzie niepowtarzalny hehe :lol:

Można wziąść przez firmę, firma wystawi fakturę na 7% VAT, choć czasami jej narzuty są większe niż kupno samemu z 22%VAT i wzięcie samej usługi. Uważać trzeba na wykonawców, którzy kupują na "klienta", to znaczy przyprowadza Was do hurtowni, a Wy myślicie, że kupicie w jego cenach. Nic błędnego. Zapłacicie w najlepszym wypadku tyle co byście sami wynegocjowali, a w najgorszym nawet więcej... (To jak na wycieczkach "Chief of he group" wychodzi ostatni i za nic nie płaci) :))

Jak kogoś interesuje ile kosztują dobre materiały do docieplenia na śląsku to mogę podac przykładowe kalkulacje (od kilkunastu lat w tym siedzę - zajmuję się handlem i usługami w tej dziedzinie). Nie myślcie, że chce Wam coś sprzedać :))), ale jak ktoś potrzebuje porady to chętnie doradzę...

Marek