Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dundela ,teraz to ja wiem ,ze nalezalo zrobić kotłownie w łazience,a łazzienke w kotłowni,ale juz za póżno.Co do wyjścia z rowerowni ,to oczywiscie bedzie.

Julius co byś proponował do ocieplenia naszej elewacji.Mamy ytonga 36,ale robocizna pozal sie boże.Sa miejsca gdzie od wewnatrz widać co jest na zewnatrz ,przez szpary miedzy pustakami ,wiec ocieplic to nalezy.Fachowcy od ytonga mówią ,ze jak ocieplac to tylko wełna,fachowcy od roboty ,ze szkoda kasy na "wate".Myślimy o styropianie grubosci 8 cm(dalmatynczyk), tylko jaki tynk? silikonowy ,siliksanowy ? Napisz ile by nas kosztowł materiał w obu wariantach.I jaka jest róznica w cenie miedzy 8 i 10 cm styropianu. Nasz neptun ma oryginalne wymiary wiec około 160 m2 elewacji. Z góry dzieki Magda

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Julius co byś proponował do ocieplenia naszej elewacji.Mamy ytonga 36,ale robocizna pozal sie boże.Sa miejsca gdzie od wewnatrz widać co jest na zewnatrz ,przez szpary miedzy pustakami ,wiec ocieplic to nalezy.Fachowcy od ytonga mówią ,ze jak ocieplac to tylko wełna,fachowcy od roboty ,ze szkoda kasy na "wate".Myślimy o styropianie grubosci 8 cm(dalmatynczyk), tylko jaki tynk? silikonowy ,siliksanowy ? Napisz ile by nas kosztowł materiał w obu wariantach.I jaka jest róznica w cenie miedzy 8 i 10 cm styropianu. Nasz neptun ma oryginalne wymiary wiec około 160 m2 elewacji. Z góry dzieki Magda

Witam,

jeśli macie wentylację wyw-naw to nie ma znaczenia czym ocieplicie. Nie ma co rozważać cy 8cm czy 10cm. Różnica w stosunku do wartości całego docieplenia z robotą jest niewielka. Niezależnie od grubości styropianu idzie tyle samo kleju, kołków, siatki, tynku(prawie :)) i roboty. Przyjmij sobie, że każdy centymetr styropianu kosztuje 1,5brutto (u nas nawet mniej ok. 1,4) w m2. x 160m2 = 240zł na całym Neptunie. Czyli te 2cm to jakieś 500zł na całości ocieplenia.

Jeśli macie dylematy wełna czy styropian (z rónych często nie słusznych powodów :)) to jest coś dla Was. Styropian typu KLIMA. Styropian w "dziurki" :)) Opór dyfuzyjny na poziomie tynków, zapraw, ceramik, itp. NA jego powierzchni są tysiące małuch dziurek które nie powodują mostków termicznych. Jego izolacyjnośc jest taka sama jak zwykłego styropianu. Problem z głowy. Tylko cena wyższa niż zwykłego styropianu, ale za to dużo niższa niż wełny. Taki styropian produkuje Austrotherm, a można go znaleść w systemach Baumit (Jako Baumit Open), Kabe, Proma i jeszcze jakimś ale nie pamiętam jakim. Czy warto? Warto dla świętego spokoju i sumienia...

Z gotowych tynków tylko silikonowy, ale wiem że cena może porazić. Dlatego od lat forsuję u siebie tynk mineralny malowany farbą silikonową. (Rozwiązanie nawet lepsze niż gotowy silikonowy i w dodatku tańsze).

Może też być tynk krzemianowy(silikatowy) ale tu macie mocno ograniczone kolory. Niektórzy producenci się tym nie przejmują i robią każde kolory ale po 2 latach ten kolor to na pewno niebędzie taki jaki zamówiliście: )) Jak ktoś chce mieć "wieczny" kolor to wybierać kolory z grupy oxydowej, czyli uzyskiwane z past które powstały z pigmentów nieorganicznych tzw. tlenków. Ale zapomnieć o żółciach, pomarańczach itd.

I na koniec... Najważniejsze... Nawet najlepszy system i materiały można spartolić w taki sposób, że korzyści z docieplenia bedą niewelkie...Trzeba pilnować wykonawców bo im niższa cena tym szybciej muszą robić, żeby więcej metrów wykonać. A jak szybciej robią to robią dziadowstwo. Ale to już teman na kilka stron forum LOL :p

Pozdrawiam Marek

PS. Kalulacje dot. tynków podam w poniedziałek no bo święta, wiadomo :)

Rury od odkurzacza biegną pod posadzką. Narazie mamy tylko rury, jednostkę centralną (jakieś 3-5tys) kupimy dopiero gdy będziemy się wprowadzać Dokładnie nie pamiętam ile to było ale chyba 27 zł od gniazdka z montażem. Czyli chyba coś koło 1800 zł.

Zakładał nam go chłopaczek z forum. Znalazłam go w temacie centralnych odkurzaczy. Montaż podobno jest bardzo łatwy. Jednak woleliśmy się w to nie bawić. Po tynkach ma jeszcze do nas wpaść, sprawdzić czy rusztowania go nie uszkodziły (a już wiem że tak, w jednym miejscu jest na pewno rura pęknięta) :evil:

Sorki

Nie 27 zł a 270 zł - zapomniałam oczywiście zera :oops:

Pretendent nie taki monitoring :p hehe tzn że mamy alarm z powiadomieniem do firmy ochroniarskiej (oni to tak nazywają) Także jeśli alarm się włączy, firma dzwoni do mnie oraz jedzie na budowę zobaczyć co tam się dzieje. Wygodna sprawa zwłaszcza, że my mamy kawałek do budowy a firma ma tam być w ciągu 5 minut (poza godzinami szczytu).

Julius weszłam na strone firmy austrotherm i jest tu kilka rodzajów styropianu

typ EPS O42 ŚCIANA

EPS 040 FASADA

EPS O38 FASADA SUPER

EPS 033 FASADA PREMIUM, KTÓRY Z NICH BEDZIE ODPOWIEDNI ,CZY TE OZNACZENIA NP.O38 TO OZNACZENIE PRZENIKALNOSC.

czy klasa E jeżeli chodzi o klase reakcj na ogień to najgorsza ,najlepsza,czy pośredni

mamy ocieplony fundament płytami STYRODUR,czy ten styropian to własnie takie twarde płyty?

dlaczego w swojej ofercie nie zaznaczyli ,ze ten styropian oddycha,jeżeli można tak onim powiedzieć.Nic nie napiali o dziurkach na całej powierzchni.

czekam na odpowiedz!!

hallo! Milenka ,gdzie te obiecane fotki z neptunka?

Julius weszłam na strone firmy austrotherm i jest tu kilka rodzajów styropianu

typ EPS O42 ŚCIANA

EPS 040 FASADA

EPS O38 FASADA SUPER

EPS 033 FASADA PREMIUM, KTÓRY Z NICH BEDZIE ODPOWIEDNI ,CZY TE OZNACZENIA NP.O38 TO OZNACZENIE PRZENIKALNOSC.

czy klasa E jeżeli chodzi o klase reakcj na ogień to najgorsza ,najlepsza,czy pośredni

mamy ocieplony fundament płytami STYRODUR,czy ten styropian to własnie takie twarde płyty?

dlaczego w swojej ofercie nie zaznaczyli ,ze ten styropian oddycha,jeżeli można tak onim powiedzieć.Nic nie napiali o dziurkach na całej powierzchni.

Witam,

żaden z tych styropianów nie jest typu KLIMA (ten z dziurkami). Firma Austrotherm nie sprzedaje tego styropianu bezpośrednio do klientów, sprzedaje go tylko poprzez komplementariuszy systemów(wybrane hurtownie) i systemodawców(producentów). To oznacze , że oficjalnie nie można tego styropianu kupić solo, tylko trzeba kupić cały system od producenta (Kabetherm http://www.farbykabe.pl/?pid=39&cid=15&prid=127, Baumit Open http://www.baumit.com/baumit/pl/main4/sub2/12992/index.shtml, Proma http://www.zpb-maciejewski.ibp.pl/zpb.php?id=sysocieplen&lng=pl).

Nie mogą napisać, że "oddycha" taki termin nie istnieje w budownictwie i jest bardzo mylny. Jedynie co mogą powiedzieć, że jest dyfuzyjny i podac parametr.

Dobrze poszukać to się kupi sam styropian. Jeśli jakiegoś producenta pominąłem to przepraszam.

Jeśli chodzi o reakje na ogień to nie popadajmy w panikę. System zbudowane na styropianie są sklasyfikowane jako NRO czyli nie rozprzestrzeniające ognia. Podobnie jest z systemami na wełnie mineralnej. Większoś systemów na wełnie również jest NRO (decyduje o tym najsłabszy element systemu w tym układzier np. farba). Żeby system na wełnie był oznaczony jako niepalny to musiałby być na tynku mineralnym i farbie silikatowej, ale jak się już zastosuje farbę silikonową to wtedy system może być już tylko NRO. Ot taki kłaczek.

Wiadomo, jak się weźmie styropian i podpali to kupa dymu, a wełna sie nie pali bo to sklała w końcu. Znaczenie duże w przypadku budynków kilkunastopiętrowych. W przypadku Neptuna.. hmmm. dla mnie nie.

Styrodur to polistyren ektrudowany (oznaczany jako XPS) świetny wybór na ocieplenie fundamentów. W zasadzie nie trzeba go niczym zabezpieczaj... można go zakopać w ziemi i już. Zwykły styropian niezabezpieczony w ziemi po latach ulegnie zniszczeniu.

oznaczenie EPS 040, 038, 042 itd... oznaczają, że mamy doczynienia z polistyrenem ekspandowanym, czylli spienionym popularnie nazwanym styropianem :))

kolejna liczba oznacza lambdę, czyli wsp. przenikania ciepła, kiedyś, według starej normy oznaczało się styropian gęstościa FS15, FS 20. Teraz parametrami są wsp. przenikalności i wytrzymałość... np. EPS 070-040

Wiadomo im mniejszy wsp. lambda tym lepiej... Bardzo łatwo obliczyć jaki spółczynnik E(nie mylić z klasą E) będzie miała nasza przegroda. R=d/0,040, przy styropianie 15cm R=3,75 co daje U=0,2666. Z tego wynika, że sam stropian o grubości 15cm spełnia normę dla śćian dwuwarstwowych U<0,30 W/m2K.

A teraz podam ile kosztują same tynki na ocieplenie Np. tynki KABE.

1. Tynk akrylowy SP 1,5mm zużycie 2,3kg/m2 wraz z gruntem 1m2 brutto 16,70zł

2. Tynk silikatowy SP 1,5mm zużycie 2,3kg/m2 wraz z gruntem 1m2 brutto 18,52

3. Tynk silikonowy SP 1,5mm zużycie 2,3kg/m2 wraz z gruntem 1m2 brutto 22,79

4. Tynk mineralny SP 1,5mm + farba silikonowa 1m2 brutto 18.27

Tak więc kilkaset złotych na Neptunie i ma się o niebo lepszy tynk niż akrylowy.

Wg mnie najlepsze rozwiązanie to wersja 4. Układ dyfuzyjny i najmniej brudzący się ze wszystkich. I tak kolejno aż do jedynki, ale ją odradzam. Szybkie brudzenie się, no i się nie nadaję na wełne i na KLIME.

Aha. Powyższe ceny są cenami producenta i liczone są wg zużycia wzorcowego co się z reguły zgadza. Da sę te ceny mocno obniżyć, tylko trzeba chodzić od hurtowni o hurtowni :)) (Nie lubie takich klientów) :)) Są tacy co potrafią chodzić miesiąc kilkakrotnie i mówią, że "znowu dostali lepszą cenę gdzieć tam", no to ja wg zasady "sprzedać nie ważne za ile" obniżam, aż do ceny "bólu". Tak więc targować się Netunowicze tam u Was ile się da!!!

Podrawiam Marek

Julius, skoro tak sie znasz na elewacjach, to moze wiesz jak sie montuje takie cegielki nad oknem, nie lukowym, tylko takim prostym. Chodzi mi o takie wykonczenie wokol okien jak jest w orginalnym "wystroju" Neptuna. Czy to sa cegly, czy moze jakies ksztaltki?

Na projekcie wygląda to jak cegła klinkierowa. Widziałem gdzieś płytki klinkierowe narożne np do płotów i można by ew. z tego zrobić.

http://kmk-klinkier.pl/s2/images/index_20.jpg

Jest też coś takiego jak Izoflex. Jest to płytka imitująca klinkier i w dodatku elastyczna. Mnie się nie osobiście nie podoba, ale...

http://www.izoflex.com.pl/index.php?go=_2

Można też zrobić sobie płytki z piaskowca 3mm (elastycznego więc można wywinąć na krawędzi). Sam sprzedaję coś takiego, tyle, że kosztuje to ok. 300zł/m2. Mam nawet takie cegiełki na sprzedaży zrobione, jak zrobię zdjęcie to wam pokażę.

W każdym razie pod klinkierowe płytki dobrze jest zrobić mocniejszą warstwę zbrojoną (2 x siatka) i styropian też powinien być pod spodem gęściejszy. Najlepiej taki jak na podłogi. Stary FS20, nowy EPS 100.

stan surowy za dużo mnie nie kosztował; większość prac zrobił mój tata

ale z detali za które płaciłem to:

strop 6500 zł

schody betonowe 3200 zł

szczyty 1000 zł

chudziak 2000 zł

a za dach:

30 zł za konstrukcję i deskowanie/papa/ łaty

i 30 zł za pokrycie - dachówka, w tym okna 9 sztuk, obróbki kominów; rynny

czyli 60 zł za metr dachu

pozdrawiam