Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tomy-s - co dokładnie za te 30 000 Tobie wykonają??

w 30000 tys wszystkie roboty murarskie(ściany parteru i poddasza), strop, i więźba nio i jeszcze dobry termin bo mogli by wejść już w lipcu. Ale to była pierwsza moja rozmowa z jakimi kolwiek fachowcami za tydz. jestem umówiony z następnymi ( z moich rodzinnych okolic z podlasia) mam nadzieję że cena będzie bardziej przystępna.

tomy-s strasznie drogich masz tych fachowców ja za swojego neptuna z deskowaniem i wypapowaniem dałem fachowcom niecałe 30 tys niedawno dograłem im budowe i mają jeszcze te same ceny co u mnie jak coś to szczerze ich polecam

jeżeli możesz to bardzo prosiłbym Cię o namiary to 10 tys taniej z góry dzięki wielkie

co tutaj taka cisza?

u mnie od dwóch dni ocieplają budę

w środku jeszcze jedna sobota i elektryka będzie zrobiona

i wtedy ruszamy z tynkami

a podpowiedzcie jak macie z kabelkami na zewnątrz?? jakieś przyszłościowe oswietlenie ogrodu albo inne bajery; gniazdka na zewnątrz??

pozdrawiam

hey

No widzę, że "stara gwardia" forum kończy się budować, co od razu rzutuje spadkiem aktywności :roll: .

Mam nadzieję, że jak wbiję wreszcie w czerwcu łopatę w działkę to bedzie z kim podyskutować :wink: .

U mnie jest niestety co prawda miesięczny poślizg z pozwoleniem, ale godzina zero już bliżej niż dalej :) .

Obecnie by nie marnować czasu, jeszcze raz wertuję sobie od poczatku nasze forum oraz uzbrajam działeczkę w takie różności jak: energia i gaz (już są) oraz woda i kanaliza (w trakcie załatwiania).

Tak na marginesie było ostatnio znowu kilka postów odnośnie cen budowy. Jak tak sobie czytam za ile były wybudowane poprzednie Neptunki to aż się łezka w oku kręci.

Ja mam ugadaną ekipę za "jedyne" 65tyś netto za stan surowy zamknięty, w tym ścianki działowe, tarasy i obróbka kominów. W cenie miały być gratis schody wewnętrzne, ale po wizycie u Dundeli zmieniliśmy decyzję i zrobimy prawdopodobnie w Zlemie :wink: .

Ja startuje pod koniec czerwca i liczę na wasz wzrost wydajności - minimum kilka postów dziennie! - Neptunowicze do fotoaparatów i kalwiatur proszę marsz 8) .

unas właśnie szaleją hydraulicy i elektrycy w poniedziałek wchodzi tynkarz dekarze też w tym tygodniu powinni sie wyrobić potem już tylko wylewki glazury i cała reszta i w święta parapet :) tynkarz 20 zł z metra ale prawdziwy fachurka tz pieszczoch :) hydraulik 100 z punktu z piecem mamy sie zamknąć w 20 tysiącach cały koszt elektryki tz przyłącza podłączenia i wszystko co tam jeszcze alarm sieć domowa itp około 15 tyś fotki dachu powinny być w tym tygodniu

pozdrawiamy :)

mrdim skąd jesteś jak mozna wiedzieć i z czego stawiasz dom że masz taką kosmiczna cene ?

Cena kośmiczna, ale materiał przyziemny - ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne będą z ceramiki Robena 24cm, natomiast działówki prawdopodobnie z jakiegoś gazobetonu.

Ja będę budował na dolnym śląsku (Lubin) i tutaj niestety ceny usług są bardzo wyśrubowane.

Miałem również oferty ekip budowlanych za 40 tyś z okolicznych wiosek, ale ten wykonawca z którym podpisałem umowę jest sprawdzony i wszystko robi ekspresowo.

Najwięcej policzył sobie za dach, bo aż 35 z 65tyś to właśnie dach: więźba, te ogromniaste heby, dachówka, rynny, okna, obróbaka kominów, itp.

Zresztą w najnowszym kosztorysie naszego Neptunka robocizna plus wszystkie koszty pośrednie, to też jakoś blisko tej ceny bo chyba o ile pamiętam blisko 60 tysiaków.

mrdim trzymam kciuki za ciebie Chcialabym zobaczyc chocby z daleka Twojego Neptuna

My nadal od lutego czekamy na gaz ( warunki) :evil: a Woclaw mowi ze ma braki kadrowe

pozdrwiam lubinianka

Dzięki.

No my z gazem też mieliśmy mieć przeboje :evil: , bo okazało się, że gazowni nie opłaca się podciągnąć trochę metrów rurek dla kilkunastu nowobudowanych domów. Ostatecznie zgodzili się, że wykonamy to sami, a gazownia zwraca nam część kosztów. Taki sam tor przeszkód mamy z niestety z kanalizą.

Co do oględzin to jak już będzie co oglądać, to oczywiście zapraszam :p . Obecnie jest tylko trawka, trochę metrów płotka od sąsiadów, ładny widok na pole żytkiem obsiane i las oraz „latryna”, która pełni tymczasowo rolę podręcznego magazynku hahahaaa.

Mam jednak nadzieję, że jak w końcu ruszę, to przed zimą domek w stanie surowym zamkniętym już będzie gotów. Taki jest plan, a życie pewnie go zweryfikuje :wink: .

Ja jestem jestem i cały czas czytam co się u Was dzieje :lol: :lol: :lol:

Jakoś tak brak czasu żeby przysiąść, powklejać fotki i popisać. W skrócie to od jutra zabieramy się za porządki na działce, kontener śmieci do wywiezienia :roll: :roll: :roll: Może niedługo uda się posadzić trawkę.

Od zeszłego tygodnia działamy z pokojem Wiktorynki, poskręcaliśmy meble, teraz trzeba odmalować i można ustawiać i układać graty. Stolarz w końcu skończył zaplanowane prace, mamy w końcu szafkę pod telewizor, ale telewizji narazie niet :roll: :roll: :roll: Musimy się wybrać na zakupy łóżka do sypialni i pomyśleć o rzeczach dla Juniora-rki. Czekamy na wycenę tynków zew. i podbitki i umówiliśmy się z panem od obudowy kominka, ale termin wolny ma dopiero w sierpniu.

To na razie tyle, dobrze że "nowi" dbają o nasze forum, bo coś stara wiara zanika.

Pozdrawiam

Dundela -wielkie dzieki za pamieć o Gustawie - szanowny jubilat chodzi na całego i trzeba miec oczy dookola glowy - nadal nie wiem jak wy daliscie rade z trójką.... :D :D

Co do starej gwardii - odzywamy się mniej, bo nasze ceny budowy są dla was cenami z kosmosu - myślę, że obecny stan naszego domu + okolic :wink: to okolo 470tys zł. mozemy zawsze sluzyc radą ale pamięć już nie ta.....

Do konca czerwca bedziemy miec obrobione kominy bo strasza tylko wiec czas juz je okleic klinkierem.

Z perspektywy czasu powiem wam, że gdybym miala robic jeszcze raz tarasy to nie zdecydowałabym sie na plytke klinkierowa - ladnie wyglada ale brud łapie z szybkoscia swiatla, na dodatek ten brud się wżera - co przy 2 psach i 2 kotach prowadzi do ciaglego szorowania tarasu szczota :evil: :evil:

mam fajne zdjecia ale nijak je wkleic bo wszytskie portale typu fotosik sie na mnie wypinaja, o udalo sie - to widok naszego domu z dachu sasiada

http://images26.fotosik.pl/217/130927b940872773med.jpg

No śliczny ten Twój Neptunek Boniu!!! jaki porządeczek wkoło, jejuu kiedy ja tak będę miała???? fajne drewniane ogrodzenie a i widzę, że od dzików też się odgrodziliście :) las za domem-bajka.

Gustawkowi życzę dużo zdrówka i radości.

U nas pomału do przodu-ściany przygotowane do malowania, łazienki prawie skończone, podłogi już są i czekają. Wszędzie będą podłogi pergo. Niedługo będę wybierać kolorki:)

Magi, trzymam kciuki za Ciebie. Jak tylko będziesz wiedziała czy będzie junior czy juniorka, to daj znać.

Pytanie do tych co mają schody dwuzabiegowe (bieg taki sam jak w projekcie)-czy taki układ schodów jest ok? pytam, bo u nas trwa zażarta dyskusja co do schodów-mój mąż twierdzi, że schody zrobione zgodnie z proj będą źle wyglądać od strony wchodzących do domu, że za dużo schodów widzianych "od dołu". Proszę wklejcie jakieś zdjęcia schodów (obojętnie jakich) od strony drzwi wejściowych na hol czy też od kuchni. Ja jestem ZA schodami 2zabieg z wejściem od strony salonu.