Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

normalnie NEPTUNEK :-)

z każdym dniem coraz bardziej podoba mi się ten domek

u nas kończymy kafle w garażu i kotłowni

salon już w kaflach, jutro kuchnia i komunikacja

na górze idą gładzie i poprawki po ostatniej ekipie, która sp... całe poddasze

no i w piątek uruchamiamy kotłownię, będzie piec i grzejniki

ogólnie powoli, do przodu

tylko skąd brać na to wszystko kasę? :evil:

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co tak cicho ? U mnie budowa na ten rok już prawie dobiega końca dziś zaczeli wykończenie kominów od poniedziałku deskowanie i już tylko czekam na śnieg..... 8) 8)

mam nadzieję że pogoda się utrzyma i da skończyć.

Z kredytu zrezygnowaliśmy ostatecznie (czekamy do wiosny).

Pozdrawiam neptunowiczów...

tomy-s, widzę że wywaliłeś stalowe heby z konstrukcji dachu, a wzmacniałeś jakoś dodatkowo, w związku z tym samą konstrukcję?

Gratuluję postępów! I oby do wiosny.

My mamy schody, takie tymczasowe co prawda, no ale zawsze to schody: wielka ulga. Gratuluję pomysłu tym, którzy robią betonowe. Betonowe schody też można przepięknie obrobić a co za ulga w czasie budowy i wykańczania poddasza! Zwłaszcza jak się nie płaci ludziom, coby kicali po drabinie tak i curik z różnym dobrem a samemu się pokonuje trzy metrową różnicę poziomów z rigisami, stelażami, farbami, cekolami, paczkami parkietu, wiadrami kleju, itepe, itede. Jak posprzatam, to wkleję zdjęcia tego naszego cudu. :)

Cześć Młodzieży!!!

Fajne u wszystkich postępy, tylko coś żałujecie konkretnych fotek...:):)Proszę się postarać! Robak - wklej elewację!

U nas w zasadzie spokój, po niedzieli zaczynamy obróbkę okien i parapety zewnętrzne, okiennice właściwie już są. Elewację zostawiamy na przyszły rok.

Pozdrowienia dla wszystkich!

Bardzo ładnie , Robak! To chyba sztuczny kamień elewacyjny, tak? Jedynie dałabym chyba jeszcze jeden rząd kamienia,żeby był bardziej widoczny. Ale Neptun i tak nabiera charakteru. Ja będę obkładać piaskowcem, tez się już nie mogę doczekać.

Słuchajcie , ostatnio mnie kręci ciemny kolor elewacji , np. ceglasto-czerwony, co o tym sądzicie??

OLO - gdzie sie podziewasz??

Robak, bardzo ładnie wyglądają te kamyczki wokół okien. Jaki będzie cokół, w podobnym klimacie? Szkoda tylko, że parapetów nie zrobiłeś z jakiegoś kamienia lub cegły klinkierowej bo to byłby już całkiem odpał.

Co do zimy to mam nadzieję, że śniegu nie będzie jednak za dużo, ponieważ mam zamiar doprowadzić do stanu surowego zamkniętego do grudnia/stycznia, a jestem dopiero na etapie początków więźby :( .

A propos więźby, mój wykonawca zaproponował zlikwidowanie tych stalowych Heb'ów i podparcia w zamian belkami drewnianymi wpuszczonymi w ścianki działowe. Zgodziłem się na zmianę i teraz nie wiem czy dobrze.

Pytanie do tych, co też likwidowali Heby - macie jakieś zdjęcia lub rysunki z rozwiązań zastępczych?

I jeszcze jeden temat dotyczący wykończeń, a mianowicie okiennice.

Czy ktoś ma w Neptunie takowe? Ktoś miał chyba zamiar robić - Dundela :wink: ?. Jak ktoś robił i ma zdjęcia to poproszę :p .

Ja ostatnio wypatrzyłem nowo-budowany dom w mojej wiosce i zakochałem się od razu w takim wykończeniu. Zrobili sobie ludziska ciemny dach z karpiówki do tego jasną (wanilia?) elewację i ciemne drewniane wykończenia: okiennice, balustrady i "wrota" do garażu. Jak będę miał czas to wrzucę foto.

witam wszystkich po długiej nieobecności,u mnie wiele sie nie działo.Mamy skończone tynki wewnętrzne,odwodnienie dachu,czekamy na pana od c.o i szukamy ekipy do poddasza.

Mam wielka prośbe kto pamięta ile metrów ma poddasze,bo facet zarzyczył sobie 53 z metr bez materiału i twierdzi ,ze więcej niz 150m nie wyjdzie ,nie bardo chce mi sie w to wierzyć.Chodzi mi o metry bez scianek kolankowych,bo taka wersje gdzies widziałam!

Licze na waszą pomoc,z góry dzieki Magda

No jak ile ma poddasze? tyle co parter :lol: :lol:

tylko nie wiem czy chodzi ci o podloge czy o sciany, sufit... ???

Podłoga to przeciez sufit parteru..... sufitu tyle co podłogi na dole, no chyba ze o czyms nie wiem :roll: :roll: :lol:

Robak! no jak mogłes dac takie parapety? Chłopaku :o :o jesli to sprawy finansowe, to przy przypływie gotówki zmienic mi tu proszę :lol: :lol: buziaczki dla całej rodzinki przy okazji :p

zatem

po pierwsze dzięki, że się podoba - żona Małgorzata tak sobie wymysliła, za miałałem tylko odnaleźć fachowców

po drugie parapety - nie kwestia kasy, a terminu czy też jego braku; majsty robiąc elewację zapytali gdzie parapety i wtedy pędem do sklepu - a i tak na zamówienie przyszło nam czekać tydzień, chodzi o kolor? wtedy to był jedyny dostępny od zaraz

po trzecie - co z tymi parapetami jest nie tak? - aluminium, jeszcze folia; chodzi o kolor czy jak?

po czwarte pozdrowienia dla wszystkich

po piąte dziś włączyliśm kotłownię - w domku ciepło, aż miło

tylko dlaczego to wszystko tyle kosztuje :-(