Darek Rz 03.01.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Witam Jesli chodzi o współpracę z pracownią to w moim przypadku wszystko było OK .Nie mam żadnych zastrzeżeń . W dwóch pokojach na górze są okna połaciowe i uważam że spokojnie wystarczą .Są tam przecież po trzy duże okna 78x160 tworzące naprawdę imponująca powierzchnię szkła . Lukarna na pewno oszpeciła by ten domek a nie sądzę aby dała więcej swiatła . Jak chcesz zobaczyc mojego Neptuna to zapraszam do Lublina pozdro D.RZ ps. Co do przesunięcia komina to oczywiście jest trochę za blisko kosza ,ale murarze patrząc na projekt więżby przesuneli miejsce jego posadowienia jakieś 15 cm w stronę wnętrza pomieszczenia . Do Bsheny - masz rację .Nie ma tutaj typowej jadalni .Moja zona nad tym ubolewa .Dlatego powiększyliśmy salon przesuwając ściane z ta wielką witryną o 1 metr (dom jest troszkę szerszy ) i w tym miejscu postawimy stół . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bshena 03.01.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Tez bysmy sie chetnie wybrali obejrzec Twojego Neptuna ale z Gdanska troche to za daleko Szukamy takiego domku w okolicy Trojmiasta, poki co z marnym skutkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tezet 03.01.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Dzięki Darek za odpowiedź trochę mnie uspokoiłeś z oknami na poddaszu. Już myślałem nawet o poważnym przeprojektowaniu całego dachu na szczyty po bokach ale to chyba jest totalny absurdpokoje z połaciami bedą dla dwóch urwisów więc pewnie bedą mieli trochę światła nad biurkami. Choć pamiętam rozmowę ze znajomymi którzy wariowali od widoku tylko nieba. będę budował pod Warszawą więc jak zapadnie decyzja to przed kupnem projektu jeszcze Cię odwiedzimy śledziłem twoje posty na forum i są imponującewidzę że już dogadałeś koszty ścian i dachu. Czy odbiegały wiele od proponowanych przez Domusa? Czy kupowałeś od nich kosztorys? jeszcze jedno.jak długo stawiałeś to cudeńko. Czy można bedzie zamieszkać po 8 miesiącach? wszystkiego dobrego na budowach i poza nimi w nowym rokutezet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tezet 03.01.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 jeszcze jedno jadalnia w środku domu bardzo nas urzekła.to centralne miejsce naszego życia. (odrabianie lekcji, prac domowych, przyjmowanie gości no i oczywiście największa przyjemność -jedzenie)duża przestrzeń do okoła. a przy kominku to już tylko fotel, cygara, whisky i dobra książka. tezet PS czy przesunięcia ścian działowych lub ich postawienie to kwestia wpisu do dziennika czy zmian na poziomie projektanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 04.01.2006 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Witam jesli chodzi o stan widoczny na zdjęciach to od pierwszego wbicia łopaty trwalo to 2 miesiące . Natomiast przesunięcie ściany nośnej wymagało zgody biura projektowego na piśmie . pozdro D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tezet 04.01.2006 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Darku wielkie dzięki ze tak chętnie odpowiadasz i poświęcasz swój czas na moje posty Czy jesteś zadowolony ze swojej ekipy? domek na zdjęciu wyląda porządnie.Jeśli zdecydujemy się na ten projekt to istniałaby możliwość przejęcia twojej ekipy jeśli jest wolna i godna polecenia oczywiście. pozdrawiamJeszcze raz krótko : kupowałeś kosztorys i wykaz materiałów? sprawdziły się? tezet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 05.01.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Witam Z mojej ekipy jestem bardzo zadowolony .Byli solidni i tani . Jeśli chodzi o kosztorys to nie kupowałem .Zrobiłem go sobie sam w głowie i tylko na stan surowy bo większość prac wykonczeniowych będę robił sam lub z pomocą rodziny . Kosztorys na stan surowy sprawdził się co do 1 tyś zł . pozdrawiam D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bshena 06.01.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Hej. Masz racje tezet z tym stolem w centrum domu. Rzeczywiscie robi sie z tego takie magiczne miejsce, ktore jest sercem calego domu. Poza tym przy takim usytuowaniu, poki rodzinka przebywa na parterze, wszyscy sie ciagle widza i sa blisko ze soba, a o to mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 09.01.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 witam wszystkich,w marcu-kwietniu planujemy zaczac budowe domu-neptun z domusa,czy jest ktos kto wybudowal taki domek?a moze ktos jest w trakcie budowy?Ile zapłaciliscie za budowe dom ma 148m+garaz18m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 09.01.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Hej. No wlasnie, tez mnie mecza te okna polaciowe. Tez sie zastanawiam jakby to bylo, gdyby je zamienic na lukarny. Ale wtedy to raczej bym szukala innego projektu. Z drugiej strony polaciowe okna daja wiecej swiatla (jesli nie sa zasypane sniegiem) niz lukarny. Inny problem to suszenie prania. Mam dwojke dzieci, co dzien pelna pralke prania i absolutnie dosyc zawadzania glowa (i wzrokiem) o suszace sie barchany w lazience I jeszcze jedno co mnie powstrzymuje przed wyborem Neptuna to to, ze nie ma tam milego miejsca na ustawienie duzego stolu Co do zmian postanowionych, to chcemy zrezygnowac z kominka zewnetrznego i przesunac wewnetrzny kominek tak, zeby konim nie biegl po scianie zewnetrzej. I troche zmienimy proporcje salonu, tak zeby spelnial audiofilskie wymagania. (Dokladnie jak, musimy jeszcze poczytac) Poza tym wszystkim jest to bardzo mily projekt. Mam pare orginalnych stron z projektu i widze, ze ma duzo przestrzeni. Poddasze ma po podlodze okolo 100 m! Pozdrawiam i Szczesliwego Nowego Roku. b.witam cie bshena,niedawno kupilam projekt neptuna,chcialabym ci podpowiedziec co zrobic by miec miejsce na wielki stoł czyli jadalnie-ja tak zrobiłam-powiekszylismy salon-przesuniemy scianę w stronę tarasu ,zlikwidujemy podcien ,na razie to tylko na papierze ale dostalam zgode z pracowni,kominek przesunelam na sciane miedzy salonem a sypialnią ,i pod sciana gdzie wczesniej był kominek stanie duzy stoł-zamiast 2okien tarasowych -1duze. jesli chodzi o suszenie prania to-tu niespodzianka widze ze nikt nie wpadł na ten pomysł,dostalam zgode na budowe balkonu z łazienki na poddaszu,wiec latem moze sluzyc jako suszarnia:).nie wiem jak inni ale ja lubie duzo swiatła wiec na kazdej scianie w salonie wstawimy duze okna do ziemi czyli witryny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 09.01.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 witaj tezet.ja tez dostałam pozwolenie z pracowni na przesuniecie sciany nosnej ,ale nie tej o ktorej mowi Darek,my przedłuzylismy salon o podcien,i tam bedzie jadalnia z wielkim oknem do podłogi,a kominek na scianie sypialnia/salon.a tak w ogole to jestem bardzo ciekawa ile wyniosło darka postawienie stanu ktory widac na zdjeciach?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tezet 09.01.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Jaszczurkonapisz do niego to Ci odpowiewg tego co wycztałem na jego innych wątkach to najwyżej 90 000 DARKUwyślij mi na prv. namiary na Twoją ekipęma jakiś błąd i nie wiem, czy moje prywatne wiadomości do ciebie dochodzą co do neptuna to wymagałby on od nas wielu zmian dlatego wybraliśmy galaktykę z garażem. Czekamy na ogólne informacje o kosztach od pracowni. Tak na marginesie. Czy zastanawialiście się kiedyś nad nazwami projektów. Jedne są śmieszne inne żenujące a jeszcze inne zniechęcające. pozdrawiam wszystkich planujących i budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 12.01.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Witam Przepraszam że dopiero teraz odpisuje ale ....brak czasu . Jesli chodzi o moją ekipę to rozmawiałem z nimi .Budują tylko w okolicach Lublina i na cały ten rok mają już robotę . Także chyba nie skorzystasz z ich pomocy . A jeśli chodzi o balkon to uwarzam ten pomysł za trochę bez sensu . Po pierwsze - budować balkon tylko po to aby suszyć na nim bieliznę ???.....(bo przecież nie po to aby na nim siedzieć ,jak jest działka i taras i ogród ) Po drugie -łazienka na poddaszu jest tak wielka że można tam postawić suszarkę dla całej kompanii wojska i jeszcze zostanie trochę miejsca (oczywiście to przesada ) ale łazienka jest naprawdę duuuuuuża . pozdrawiam D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 12.01.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Witam wszystkich. Darku dla ciebie moze to głupota bo ty nie sprzatasz jak mniemam i nie pierzesz ale dla kobiety przynajmniej dla mnie to roznica,juz mam dosc suszarki w domu przestawiania jej z jednego kata w drugi bo ciagle przeszkadza,i po co wszyscy maja podziwiac korzystajac z lazienki czyjes majtki haha.Jakos nie widzi mi sie tam taki mebel,od tego jest raczej suszarnia, a skoro jej nie ma w planach to trzeba pokonbinowac.Mam jeszcze pytanie czy budowales wedlug projektu z bloczkow 36,5cm?czy zmieniłes na wezsze? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 12.01.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Witam łazienka jest naprawdę duża i nie widze potrzeby budowania balkonu tylko po to żeby tam postawić suszarkę .Uwierz mi -każdy kto do niej wchodzi robi wielkie oczy jak mówię mu że to będzie łazienka -cały czas mowa o łazience na poddaszu która przecież jest częścią "prywatną" gdzie raczej goście nie zaglądają . Zmieści sie w niej kilka suszarek i jeszcze będzie miejsce .A jeśli chodzi o sprzatanie i pranie to dlaczego sądzisz że nie sprzatam i nie piorę ??????? Sciany budowałem z BK 24 cm i będę ocieplał 12 cm styropianem -bedę mial na pewno cieplej niż 36.5 bez ocieplenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 12.01.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Siemanko.Dobrze juz nie bede wiecej mowic o balkonie ,mi sie podoba a kazdy buduje wedlug wlasnych potrzeb,zreszta jeszcze nie wiem,pozwolenie mam jakby co!Czy ty sam zasugerowales taką grubosc sciany,czy architekt ?Bo tez nie usmiecha mi sie taka gruba sciana.Na pewno masz racje ze taka sciana jest cieplejsza ,niz 36,5 nieocieplona.Darek czy tay masz kominek na scianie miedzy salonem ,a sypialnia?czy w rogu? Bo ja wlasnie na tej z sypialnia planuje, ale obawiam sie ze moze byc za wąski salon na to.Twoj domek juz stoi to masz rozeznanie dlatego pytamCo do twojej ekipy to mozna wiedziec ile zaplaciles za stan surowy otwarty?Chce miec rozeznanie, bo dalam projekt dla jednego majstra ktory liczy sobie ile wezmie za robote,ale juz cos podgaduje ze domek jest drogi w budowie i takie tam .......,ze wlasnie mur gruby,ze 3 słupyS1.........Pozdrawiam i z gory dziekuje za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 12.01.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Witam Oczywiście, nie zrozum mnie źle z tym balkonem Grubość ściany zaplanowałem sam zanim zacząłem budowę .Jakoś nie mam przekonania do ściany jednowarstwowej ,zwłaszcza że dwóch znajomych wybudowało domki z BK36,5 i potem tak dla pewności jeszcze ocieplili styropianem 5 cm ."Dzięki temu" ich ściany wyszły chyba najdrożej jak tylko się da . Kominek mam na ścianie między salonem a sypialnią -nie w rogu . Jeśli chodzi o koszty to ja za stan surowy otwarty zapłaciłem 12 tyś zł (fundamenty,ocieplenie ich ,wieńce,słupy, ściany nośne ,działowe ,kominy ,strop,ścianka kolankowa ,postawienie stalowych ram HEB160 , szczyty ,wylanie chudziaka w środku ).Niech ci majster nie czaruje że jest to dom drogi w budowie bo moja ekipa (grupa wiejskich murarzy ,ale doświadczonych ) po obejżeniu projektu stwierdziła że żadnych problemów ani trudności nie będzie - i nie było .Wybudowali bez problemów . Do dachu miałem inną ekipę -zresztą też bardzo solidną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 13.01.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Siemanko.Poto jest forum ,abysmy mogli wyrazic swoje zdanie,czy tez doswiadczenie ,zeby zakonczyc temat balkonika powiem ze odpisalam na problem bsheny-czyli gdzie suszyc pranie?ona tez ma jak widac takie samo zdanie jak ja na temat suszarki w lazience i chocby łazienka miala 100m2 to i tak nie chce juz wiecej patrzec na suszarkę-koniec. Muszę przyznac ze twoja ekipa Darku nie zdarła z ciebie za duzo kasy,mnie 1 ekipa powiedziala ok 20.000? a drugi majster ktory teraz ma projekt do wgladu zaczyna wyolbrzymiac,na dodatek pani architekt nie bardzo chce zmniejszac mury zewnetrzne,mowi ze zmienily sie normy budowlane,i ze mur 24+styropian to za mało,choc gdzie nie spojrzec to tak buduja. ponoc29-30cm moze jeszcze byc ale nie mniej. W niedziele ide na rozmowe co i jak bedzie zmieniane. Co ciekawe projekt mam od lata i nie moge sie zdecydowac co do kominka i okien w salon-jadalnia. Darek a co z dachem czy zmienia sie ,tez bym chciala zeby salon byl szerszy,nie pomyslalam o tym zeby go poszerzyć,mamy juz material na dach wiec chyba juz za pozno na taką zmiane:( Ostatnio a w zasadzie to dzis wpadl mi do glowy nastepny pomysł hehe,mąz ma juz dosyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kujon 11.02.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 czołemw tym roku zaczynam budowę domu wg projektu Neptun. proszę o kontakt osoby z okolic Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 11.02.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Darek a co z dachem czy zmienia sie ,tez bym chciala zeby salon byl szerszy,nie pomyslalam o tym zeby go poszerzyć,mamy juz material na dach wiec chyba juz za pozno na taką zmiane. Witam Nie było mnie jakiś czas wiec nie odpisywałem .Jeśli chodzi o dach to przy poszerzeniu domu (szerszy salon) dach oczywiscie się też zmieni (w innym miejscu ramyHEB i szerszy dach .Jeśli jeszcze nie zaczeliście to taka zmiana jest jak najbardziej możliwa .Dokupicie sobie tylko parę dachówek no i oczywiście musi to być uwzględnione przez tartak robiący więźbę . pozdro D,RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts