Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich miłośników projektu Neptun. Darek jak twoja budowa juz zbliza sie wiosna więc czas ruszyc dalej.Na jakim etapie jesteś teraz? powstawiałeś już okna? U mnie jeszcze wszystko stoi w miejscu,najpierw maż zaczyna rozbudowę warsztatu,potem zaczynamy z domem czyli gdzies w czerwcu.Też zmienilismy grubość sciany-na 24cm,zdecydowaliśmy budować z Silki.Domu jednak nie poszerzamy,zostaliśmy tylko przy przedłużeniu salonu do słupów drewnianych.kominek stanie na ścianie za którą idą schody.Jeszcze jedną niewielką zmianę wprowadzilam,w miejscu wc na parterze będzie garderoba z sypialni,a WC w miejscu garderoby.Nie wiem jeszcze jak to wyjdzie,ale chcialabym w pokojach bocznych na gorze przenieść po jednym oknie,jedno nad salon,drugie nad garaż.Mam do Ciebie Darku prośbę, jeśli możesz wysłać więcej zdjęć Neptunka bylabym wdzieczna,ze środka też.Pozdrawiam-Sylwia.Nr.GG.8841574

Cześć.Widzę ,że towarzystwo powoli sie wykrusza,nie ma nastepnych chętnych do budowy Neptunka? Dareczku :oops: mam pytanko ,jak byś mógl mi napisac ile kosztowal Cie stan surowy domku,ten który widac na zdjeciu czyli z dachówką?jeszcze jedno czy zestaw materialow podanych przez Domus zgadza sie z ilością która poszla w rzeczywistosci?chodzi mi o stal cegly itd,itp?masz zdjęcia z wewnątrz?bardzo proszę wklej pare.Do uslyszenia

• 3 weeks później...

Witam

My też zaczynamy budowę Neptuna mam nadzieję, że w maju. Ze zmian to zlikwidowaliśmy okna dachowe i zaplanowaliśmy lukarny i przy jednej balkon (marzenie naszej córki). My budujemy odbicie lustrzane. Budujemy w Stanisławowie Pierwszym pod Warszawą. Jakby ktoś miał jakieś zdjęcia Neptunka to chętnie zobaczę.

Nr gg 4399015

Magda

Czesc. Dziś mnie spotkala niesamowita niespodzianka...! Jadąc kupić materiały na dom ,w polu w nowo powstającym osiedlu d.1-dnorodzinnych ujrzałam GO! NEPTUNKA!!!!!!Oryginalny według projektu bez żadnych przeróbek .jak to różnie w życiu bywa......mialam Go pod nosem i nic nie wiedzialam a do lublina czy krakowa to trochę daleko.Więc jeśli ktos chcę zobaczyć Neptuna to zapraszam w imieniu budujących hehe ,można na niego popatrzeć i póki co postać w salonie czy holu- oczywiście jeśli nikt nie pogoni :)jest piekny,choć salon trochę mały-jak dla mnie(dlatego powiększamy), garaż też niewielki,ale i tak dom jest piękny.......oczywiście jak zostanie wykończony ,bo teraz stoi w surowym stanie.Ten widok tak mi poprawił humor.... jakbym była u siebie na budowie i stala we własnym domu, niesamowite uczucie.Domek stoi za Olsztynem jadąc na Szczytno.Myślę ,że właściciele nie będą mieli mi za złe za "reklamę"z góry przepraszam ,za pare miesięcy zapraszam do siebie na pokaz.Pozdrawiam wszystkich budujących, a zwłaszcza moje dwie budujące rówieśniczki Magdę i Bognę.

• 4 weeks później...

Witam.

Życzę Jaszczurce wszelkiej pomyślności w budowaniu i będę wiernie kibicować. My zaczynamy pewnie dopiero na przyszłą wiosnę, więc mamy jeszcze trochę czasu na podpatrywanie innych budujących Neptuna :)

No i może w końcu znajdziemy taki domek gdzieś w okolicy Trójmiasta.

Póki co jesteśmy na etapie robienia miejsca pod domek i przesadzamy dwumetrowe sosny :)

Pozdrawiam

b.

Witam wszystkich!! Wczoraj kupiliśmy projekt Neptun. Cieszę się, że są inni, których ten projekt urzekł :) . My planujemy budowę w przyszłym roku na wiosnę, a może tej jesieni (woj.zachodniopomorskie). Za kilka dni oddajemy projekt do adaptacji, mamy kilka pomysłów - sprawdzone przez Was i myślę że dobre, to te zw. z kominkami (przeniesienie i rezygnacja z zewn.), zamiast 2 okien tarasowych 1 duże i przerzucenie po 1 oknie połaciowym w bocznych pokojach na stronę wschodnią (u nas-tył domu) no i rozwiązania nowatorskie tj. pralnia w pomieszczeniu za garażem i co się z tym wiąże-zamiast jednego okienka-drzwi na zewn. i drzwi między wc a tym pom. gosp./pralnią (tego przejścia jeszcze nie uzgadnialiśmy z architektem i nie wiem czy będzie można), oczywiście trzeba będzie powiększyć wc. Rezygnujemy ze ścianek, które tworzą dość ciasną garderobę-przejście do wc i dlatego chcemy trochę zmienić wiatrołap, dzięki czemu wyjdzie większa garderoba przez którą nie trzeba będzie przechodzić do wc. Będę wdzięczna za wszelkie rady.

Pozdrawiam wszystkich. A.W.

Witam wszystkich!! Wczoraj kupiliśmy projekt Neptun. Cieszę się, że są inni, których ten projekt urzekł :) . My planujemy budowę w przyszłym roku na wiosnę, a może tej jesieni (woj.zachodniopomorskie). Za kilka dni oddajemy projekt do adaptacji, mamy kilka pomysłów - sprawdzone przez Was i myślę że dobre, to te zw. z kominkami (przeniesienie i rezygnacja z zewn.), zamiast 2 okien tarasowych 1 duże i przerzucenie po 1 oknie połaciowym w bocznych pokojach na stronę wschodnią (u nas-tył domu) no i rozwiązania nowatorskie tj. pralnia w pomieszczeniu za garażem i co się z tym wiąże-zamiast jednego okienka-drzwi na zewn. i drzwi między wc a tym pom. gosp./pralnią (tego przejścia jeszcze nie uzgadnialiśmy z architektem i nie wiem czy będzie można), oczywiście trzeba będzie powiększyć wc. Rezygnujemy ze ścianek, które tworzą dość ciasną garderobę-przejście do wc i dlatego chcemy trochę zmienić wiatrołap, dzięki czemu wyjdzie większa garderoba przez którą nie trzeba będzie przechodzić do wc. Będę wdzięczna za wszelkie rady.

Pozdrawiam wszystkich. A.W.

Cześć Olu,widzę ze tez masz mnóstwo pomysłów i bardzo dobrze ,trzeba go dopasowac do własnych potrzeb.Jesli chodzi o dzrzwi na zew za garazem to my tez je wstawiamy ,nie do pralni ale tak po prostu na dwór,zeby nie nosic drzewa przez garaz do koltłowni,tylko własnie od tyłu bezposrednio do kotłowni.garderobe robie z wejsciem od sypialni na miejscu wc,a wc na miejscu garderoby scianka bedzie pod skosem,albo zaokrąglona,jeszcze nie wiem,okna dachowe tez przenosze ,ale na strone zachodnia-tzn 1 okno i jak na razie bez zmian.fyndamenty zalane,bloczki fundamentowe przygotowane , nie moge sie doczekac kiedy 1 silka zostanie postawiona,wtedy widac ze cos sie dzieje na budowie.

Witam.

Życzę Jaszczurce wszelkiej pomyślności w budowaniu i będę wiernie kibicować. My zaczynamy pewnie dopiero na przyszłą wiosnę, więc mamy jeszcze trochę czasu na podpatrywanie innych budujących Neptuna :)

No i może w końcu znajdziemy taki domek gdzieś w okolicy Trójmiasta.

Póki co jesteśmy na etapie robienia miejsca pod domek i przesadzamy dwumetrowe sosny :)

Pozdrawiam

b.

Bshena dziekuje serdecznie,ja tobie rowniez zycze wszelkiej pomyslnosci, i wiesz co mam dla ciebie wiadomosc-bo zastanawialas sie nad lukarnami,otoz poznalam magde ,ktora wlasnie całą gore zamienila na lukarny i w jednym pokoiku chyba bedzie balkonik dla coreczki.Madzia jest z okolic warszawy,i zaczynaja w czerwcu o ile sie nie myle.Poznalam rowniez Bognę z Torunie ktora juz buduje Neptunka-lustrzane odbicie -chyba.wiec te lukarny mogłabys podpatrzec skoro jeszcze nie budujecie,warto sie przekonac czy beda sie podobały.pozdrawiam serdecznie wszystkich,JAK MIŁO GDY NAS PRZYBYWA!!!

No to Neptunki są/będą prawie w każdej części Polski! Bo jak zdążyłam się zorientować, to: Toruń :D, trójmiasto, Warszawa, Olsztyn, Kraków no i my-zachodniopom. Jesli kogoś pominęłam, to przepraszam (nieumyślnie).

Jaszczurko, pewnie, że fajnie jak jest dużo pomysłów. My będziemy raczej robić zmiany na dole, góra praktycznie bez zmian (tylko okna połaciowe). Widzę, że dużo ludzi powiększa salon. Też się nad tym zastanawiam, choć te 27m2 w projekcie,to chyba nie tak tragicznie, tym

bardziej że salon jest otwarty na dużą przestrzeń.

Bshena widzę, że jesteśmy mniej więcej na tym samym etapie :) . Też prawdopodobnie ruszymy wiosną.

p.s. Lublin jeszcze.....

świetnie-dużo nas sie robi-dla jasnosci ja jestem z Ornety(warminsko mazurskie)50kn od olsztyna i od elblaga tez.jesli chcesz pozostawic jadalnie w kuchnio-holu jak to ja nazywam to salon oczywiscie wystarczy,ja tam wole w salonie,wiec przedluzylam go-chyba jako jedyna,inni poszerzali.tylu nas i kazdy cos nowego wniesie,jakby połaczyc nasze wszystkie pomysły to wyszedlby Neptun doskonaly,choc i tak jest swietny,ale musze przyznac ze najlepiej wyglada na szerokiej dzialce,daleko od sąsiada,zla jestem że mam ok 7m od witryny bocznej do sąsiadów,no ale coz za domem mam wiecej:).pozdrawiam wszystkich-kie neptunki

u nas juz postawione sciany zewnetrzne, do wysokosci nadproży!! czyli widac co i jak, nadal jednak mam wrazenie ze dom jest maly - ponoć wszyscy tak maja do momentu polozenia stropu. zmiany u nas tez sa - jedne duze drzwi na taras, witryna 3,8m na scianie salonu (jedyna sciana salonu bez okna w projekcie) bo chcemy miec widok na las. jak mi sie uda to wstawie zdjecia, choc pewnie beda one interesowac tylko mnie :wink:

Darek Rz., Ciebie też proszę - wklej zdjęcia ze środka, szczególnie chciałabym zobaczyć ten kuchnio-holl i salon. W tej chwili mamy projekt u pani architekt, jeszcze można coś zmienić.

Mam jeszcze prośbę-napiszcie czy zmiana ścian z 36,5 na 24+12 wymaga zmiany fundamentów przez architekta? I czy zamienialiście elementy stalowe w dachu na drewniane i czy to się opłaca? Może lepiej zostawić to bez zmian?

W niedzielę jestem umówiona z wykonawcą (ponoć góral z krwi i kości) na oględziny działki i projektu. Ma mi podać wstępną cenę za stan surowy otwarty- ściany, docieplenie, tarasy, schody, caluśki dach. A drugi wykonawca ma mi wycenić to co góral, tylko bez pokrycia dachu dachówką. Jak z nimi gadać? chodzi mi o cenę oczywiście :-?

Pozdrawiam wszystkich. Ola