Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dlaczego nie zamieszczacie żadnych fotek??

No dobra, ale na razie mam tylko dwa zdjęcia ze środy - układają nam blachodachówkę.

http://images3.fotosik.pl/239/733db0ebb809385d.jpg

http://images1.fotosik.pl/249/02b1b581116906d7.jpg

No świetnie!! Pokażcie jeszcze wnętrza.Pewnie się cieszycie,że to już tak blisko?? :):)

fiu fiu fiu T&K bedziecie szybsi od Boni jak tak pojdzie, ale kto 1 ten robi parapetowe hehe,ja mam to z głowy u mnie parapetów niet!

QBANCZYK w końcu się ujawniłeś :lol: :D :wink:

TOMEK-proponuje zmienic nicka na ''Tomek mąż Krysi'', a zona NA ''Krysia żona Tomka'' hehe wtedy bedzie wiadomo kto sie udziela.A u mnie tak wialo ze nie szło nic na dachu zrobić, dzis skoncza łatować i jutro jesli nie bedzie wiac badz padac zaczynają , o Boshe!!! slońce mi za plecami zaswieciło!!! :roll: czy to oznacza ze bedzie jeszcze jesien :lol:

Jakub-witaj na naszym neptunkowym forum :lol: :lol: :lol: :lol:

Tomek&Krysia-gratulacje i prośba o więcej zdjęć.

U mnie na działce dziś pole bitwy, polec mają te 2 wielkie drzewa rosnące za płotem zdrzewa. Mam nadzieję, że nie polegną na moim dachu :roll:

Buziaczki

Magii- czemu ścinasz takie piękne drzewa? Nie szkoda?? :(

Dundelaścinam bo to są osiki, więc bardzoi nietrwałe drzewa, boimy się żeby przy większym wietrze nie zawaliły nam chałupki. Mamy zamiar w to miejsce posadzić jakieś drzewka iglaste i też będzie piknie :p

Chyba też sobie zmienę emblemacik, pozazdrościłam Wam. :wink: musże tylko coś ciekawego poszukać.

hola hola!!

nie zapominajcie o mnie drogie Panie.. i !! ja sie nie udzielam bo u mnie zastój. czekam na adaptacje projektu. sprawa sie preciąga bo wprowadzam duuże zmiany i konstruktor będzie miał dużo roboty z tym. prawdę mówiąc nie myśleliśmy z żonka że nasze zachcianki co do zmian tak skomplikują projekt. dzisiaj byłem u konstruktora który się tym zajmie. to nas będzie kosztowało 1200 zł za same zmiany no ale warto. nasz Neptunek będzie się wizualnie sporo różnił od Waszych( zwłaszcza dach) no ale idea pozostanie ta sama.Neptun to Neptun!! mój architekt twierdzi że sie wyrobi z pozwoleniem na budowę przed końcem roku. zależy mi na tym bo chcemy wziąć kredyt i chyba lepiej zrobić to jeszcze w tym roku.

a teraz z innej beczki. Mamy zamiar budować z BK tak jak jest w projekcie, ale różnie ludzie mówią. Jedni odradzają inni popierają. Nie mam jeszcze ekipy ale wkrótce powinna się i ta sprawa wyjaśnić.

I jeszcze jedno. Mam pytanko. Jak myślicie kiedy najlepiej kupić materiał? Koleś w hurtowni twierdził że w grudniu bo ceny niższe ze względu na to że zastój w interesie a na święta trzeba pracowników wypłacić. Mój architekt twierdzi że lepiej kupić w lutym bo w grudniu kupiłbym materiał który hurtownia zakupiła po cenach letnich czyli w pełni sezonu a w lutym ceny będą posezonowe. Ale czy na pewno? Mi się wydaje że w lutym ceny powinny rosnąć ze względu na to że ludzie zaczynają gromadzić materiał na wiosnę. proszę o radę.

Widze że niezły ruch na budowach...gratulacje!! Ja też tak chcę!!

pozdrowionka

No tak Grzesiu, przepraszamy Cię bardzo, że zapomniałyśmy o mężczyznach w naszym gronie :wink: :lol: :wink: Jak możesz to wklej nam na forum Twojego Neptunka, jak będzie wyglądał :D Nie przejmuj się, zanim się obejrzysz, to będziesz nam na forum Swoje zdjęcia pokazywał. Co do materiałów, to ja bym się przychyliła do wersji, że lepiej kupić teraz, bo jak na razie, to nie widać żeby jakiekolwiek ceny spadały, choć miejmy nadzieję, że na wiosnę może być taniej. Z doświadczenia budowlanego, jakie do tej pory zebraliśmy, wynika że jak na jednym się zaoszczędzi, to na drugim się straci :-? :-? :-? i chyba należy do tego przywyknąć. Mam nadzieję, że do końca potracimy wszyscy jak najmniej :lol: :wink: :lol: :wink: :lol:

Pozdrawiam

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

co tu sie dzieje pod moja nieobecność?

To moze ja sie wypowiem co do cen; z doswiadczenia juz wiem , że do marca ceny były jeszcze inne,a raczej to nie ceny tylko rabaty,a juz w czerwcu to wiadomo sezon i rabaty o wiele mniejsze dla przykladu-na cegly,nadproża,strop w marcu dostalismy 22/24% rabatu, rozbudowywalismy warsztat,a juz w czerwcu dostalismy tylko 13/15%.W lutym wątpie zeby ceny byly wyzsze ,to nie sezon na budowe ,zastoj totalny,wtedy ida kafle,kleje farby itp a nie budowalanka. wszystko zalezy od materialu jaki sie chce kupic,dachówka najdrozsza jest chyba teraz,wszyscy chcą przykryc dachy przed zima i szał jest w skladach budowlanych,a nawet w fabrykach nie ma!z oknami to samo kolejki ,kolejki ..............kupowalismy dachowke to 2dni przed naszym zamowieniem poszla w gore -wyobrazacie sobie!!!czyli w pazdzierniku :roll:

Chcialam zrobic zdjecie dachu , ale wzielam aparat bez bateryjek!!! :evil:

a to nasze postepy prac

http://img459.imageshack.us/img459/5339/dscn1732in0.jpg

zrobili nam wycene obudowy kominka - koszt calkowity 5200zl- chyba oszaleje i sama sobie obudowe zrobie i tyle..

pracuje w branzy budowlanej i powiem wam tak:

teraz powoli wchodzi martwy sezon i producenci chcac zapewnic sobe ciaglosc produkcji robia dystrybutorom rozne promocje, dobrym pomyslem jest kupowac materialy w grudniu, styczniu - bo wtedy dystrybutorzy robia promocje by wyczyscic magazyny przed sezonem, by sie dobrze zatowarowac. jednak nie ma sensu jezdzenie w milion miejsc i pytanie o cene, bo stracicie wiecej na benzynie niz zaoszczedzicie na towarze.

Przepraszam panów za pominięcie :oops:

Jeżeli chodzi o zaprezentowanie zmian to jeszcze troche potrwa.

Na początku tygodnia dostanę projekt i od razu spotykamy się z architektem omawiając zmiany.

Z założenia ma być tak:

od frontu ściana salonu na równi ze ścianą ( wjazdem ) garażu

bez kominka- kominek na ścianie z pokojem obok schodów jak u Sylwi :D

tył na równo da nam większy salon i kotłownie lub pom gospodarcze jak u Magi :D

na poddaszu w przeciwległych sypialniach lukarny tez jak u Magi bo byliśmy na budowie i bardzo man sie podobało.

Na początek to tyle zmian, a jeszcze po prawej stronie domu od salonu będzie taras z zadaszeniem.

Z podpotrzonych pomysłów u Was neptuniaków to napewno lukarny i wysunięcie frontowej ściany bo o tylnej ścianie juz od początku myśleliśmy, a wizyta u Magi nas utwierdziła.

Pozostałe zmiany jak powstaną postaram się opublikowac żeby poznać opinię ekspertów czyli Was.

Pozdrawiam