Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czesc Olu,nie my tylko przedluzylismy salon,zrownalismy go z garazem-robi sie fajne miejsce na jadalnie przy duzym oknie,załuje ze nie wpadlam na ten pomysl co maggi,tez moglismy to zrobic-powiekszyc kotłownie.ale zrobimy to potem bo mamy dwa piece zamiar wstawiac, ale to po odbiorze.i jeszcze dobudujemy z boku garażu wiate na samochód,ale to tez po odbiorze hihihi.będzie to dach oparty na drewnianych balach ,najlepiej takich powyginanych,bardzo mi sie to podoba.Co do elewacji to podoba mi sie czarna dachowka i jasny piaskowiec i chyba tego bede sie trzymac.A ten słup to nie wiem czy mi sie podoba ,jakis taki gruby na dole-taki olbrzymi.Zastanawiam sie teraz nad roletami zew.jaki kolor wybrac,okna mam miec brazowe wiec wypadałoby i rolety takie załozyc,tylko jest 1 ale,sa tez brozawe od wewnatrz-straszne.zaciągniesz w upalny dzien albo wieczorem i z pieknego okna robi sie wielka czarna plama:( a chcialabym zeby były białe od wewnatrz.i tak ze wszystkim jak to pasuje do z drugiej mańki nie.nie wiem musze sie dowiedziec czy jest mozliwosc zamowic 2kolorowa,pewnie tak tylko jak zwykle z dopłata! :evil: Poazdrawiam.Maggi na urlopie ,mówiła ze mnie odwiedzi,no zobaczymy!A krysiu czy wy macie kominek?w ktorym miejscu?

Witam serdecznie wszystkich fanów Neptuna!! Wraz z żoną szukamy projektu spełniającego nasze wymagania. Nie jest to łatwe więc przekonało nas to, że trzeba czasami pójść na pewne ustępstwa (oczywiście bez przesady;) ). Zauroczył nas NEPTUN!! Jednakże mieliśmy (i wciąż mamy) kilka tematów do omówienia. A mianowicie:

Stół- czy nie za bardzo jest w hallu? Gdzie zimą przyjąć większą liczbę gości?? Przeczytaliśmy Wasze forum i... jesteśmy zachwyceni Waszą pomysłowością! Przeniesienie kominka na ścianę pomiędzy salonem a sypialnią to fajny pomysł. Przedłużenie salonu aby zrobić w nim miejsce na stół- extra! Odnośnie kominka proszę napiszcie mi co Wami kierowało że umieściliście go właśnie tam:) Myślę żę pięknie wyglądałby na przeciwległej ścianie. Byłby wtedy widoczny już z hallu i kuchni:)

Działkę mamy z wjazdem od południa więc wstawienie dużego okna na ścianę z kominkiem w orginale to też fajny pomysł. Zawsze to trochę więcej światła.

Podobie jak "bshena" mam audiofilskie wymagania względem salonu. Przerażały mnie projekty gdzie w salonie miejsce na tv było przewidziane pod schodami, gdzieś w kącie itp. Jednakże nie chciałbym żeby tv był punktem centralnym salonu. NIestety bshena chyba zrezygnował z tego projektu bo coś się nie odzywał ostatnio. Ale może Wy ( lub Wasi mężowie, bo widzę że babeczki górują na tym forum;) ) macie podobne wymagania. Jeśli tak napiszcie proszę jaki przewidujecie układ mebli w salonie.

Pralnia... a właściwie jej brak. Gdzie planujecie wstawić pralkę? Wiem, że łazienka na górze to kawał placu ale czy pralka tam pasuje?? Chcąc latem wysuszyć pranie na ogrodzie trza sie będzie nieźle nabiegać po schodach:( A może wrzucić ją do łazienki na dole lub do pom. gosp i zrobić z niego wyjście na ogród? Ale czy nie jest tam za mało miejsca na takie rzeczy?

Fajnym pomysłem jest też częściowe przestawienie okien na poddaszu. Jak już wcześnie napisałem wejście mam od południa więc może by tak przerzucić okno połaciowe w pokoju południowym na dach po stronie zachodniej? Dawałoby więcej światła po południu... tak myślę.

Z żoną... i z naszym pieskiem Czarusiem :lol: zdecydowaliśmy że przejmiemy sypialnię wschodnią umiejscawiając łóżko... a w zasadzie łoże :wink: tuż pod oknem. W sypialni na dole byłby wtedy mały gabinecik, bądź pokój gościnny a w łazięce możnaby się ochlapać po spacerku, pracy bądź grzebaniu w ogródkowej ziemi:)

Aha!! Byłoby wspaniale móc zobaczyć Neptunka Nulki w Tomaszowicach pod Krakowem bo myśmy są Krakusy też! :p Fajnie byłoby zoriętować się jak naprawdę duże są wnętrza. Ale Nulka też się coś nie odzywa.

Odpiszcie proszę na moje główne wątki: rozmieszczenie mebli w salonie, kominek na ścianie wschodniej no i gdzie pralka?? AHA!! Mam nadzieję że chciało Wam się doczytać do tego miejsca bo się trochę rozpisałem. Jeśli tak to gratuluję wytrwałości:)

Pozdrowionka z Krakowa!!

witaj grzes.jesli jestes z krakowa to masz blisko do bogdana(besika)

on wlasnie wybudował neptuna w krakowie bądz pod-nie pamietam

Postaram sie odpowiedziec na twoje pytania.Kominek przenioslam na sciane z sypialnia dlatego ze mam zamiar postawic na przeciw kanapę -na tle okna, mysle ze kupie kominek panoramiczny czyli z szyba boczna i tez bedzie go widac z jadalni i troche z kuchni,dzieki temu mam swietne miejsce na stół czyli jadalnie tez przy wielkim oknie.pralnie zrobiłam w łazience ,jest naprawde ogromna i bez problemu mozna ja schowac ,zabudowac , a poza tym pomyślcie gdzie sie rozbieracie?na dole w salonie?czy własnie na górze ,komu sie bedzie chcialo znosic ciuchy z gory na dół do pralki?suszenie zaprojektowałam na balkonie dobudowanym do łazienki górnej ,wiec nawet nie bede musiala schodzic na dó,a zima to do pokoju nad garazem wstawie pranie,bo on bedzie wolny albo przeznaczony raczej na suszarnie,garderobe,prasowalnie, no i jakies spanko dla gosci.Tv postanowiłam ze zawiśnie-bo mam taka nadzieje ze kupimy nowy-plazme, na scianie która zbudujemy nie wiem chyba z płyty karton-gips,umiejscowimy ja pomiedzy jadalnia a czescia wypoczynkowa, ma sie ponoć kręcić wiec bedzie mozna ogladac i z salonu i z jadalni i z kuchni -niezłe co?pokaze to na wstepnym rysunku

http://img99.imageshack.us/img99/9838/img2000fn8.jpg

troche odbiega od ostatecznej wersji ale zarys jest taki sam stół ma stanąć w poprzek przy oknie.

a kominek jest blizej brzegu sciany-60cm .wyspy nie bede miec kuchenka idzie pod sciane,gdzie w oryginale były drzwi na taras,segment zakonczony bedzie barkiem ,ale nie murowanym.co jeszcze?w sypialni wydzielilismy mała garderobę na miejscu wc, a wc dostawilismy na miejsce garderoby.to by było na tyle.kotłownia jest tak mała ze zapomnij o zrobieniu w niej pralni,lepiej przedłuzyc ja tak jak maggi ,to moze wtedy.pozdrawiam.skontaktuj sie z Bogdanem z krakowa(nie pamietam czy jest jego nr.gg, ale chyba tak)jakby co to mam maila do niego.

Dzięki jaszczurko za informacje. duży rozkładany stół w salonie to fajna sprawa, ale zdaje sie że wydłużasz salon kosztem tarasu. Czy może taras też wydłużasz? Ściana frontowa salonu bedzie teraz na wysokości tych drewnianych słupów które są w orginalnym projekcie?

A co się tyczy pralki na dole to faktycznie nie jest to najlepszy pomysł.

aha! czy dysponujecie orientacyjnym kosztorysem stanu surowego zamkniętego (materiał+robocizna)?

do boni3: piękny widoczek przez to dodatkowe panoramiczne okno w salonie. niestety my nie mamy ze swojej działeczki takiego widoku. dopiero będzie trzeba samemu zadbać o otoczenie;)

tak Grześ kosztem tarasu,ale i tak on nie jest zacieniony dachem-tak mowi Bonia,a taras i tak dobudujemy tak jak ma byc ,zamontujemy na scianie markize zasłaniającą słonce.na dodatek bedzie tez 2 taras za salonem bedzie zacieniony gdzies od 14godz.Co do kosztów to narazie nie liczylismy,ale stan zero wyniósł nas koło 10.000.strop na całosć 6500zł+4000 beton.Ja tam wole nie liczyc hahah,płacimy poki mamy za co.Ja myslę ze stan surowy z dachówka powinien nie przekroczyc 100 000zł jeszcze zalezy kto z czego buduje i jakie ceny uda sie mu wynegocjowac,juz wiemy ze w marcu w Leierze-Malbork mielismy 24%rabatu a na dzien dzisiejszy 12-15% bo sezon budowlany.wiec radze zaopatrywac sie wczesna wiosną ,my tak bedziemy robic z dachówka,teraz odeskujemy dach i opapujemy a w zime kupimy dachowke.

Mamy kominek na ścianie przeciwległej do dużego okna balkonowego

na środku ściany, a komin wbudoweny jest w połowie w ścianę, aby zaoszczędzic miejsce w salonie. Zrobiliśmy też sciankę działową odgradzającą kuchnię od hollu ,taką ok 2m szerokości i 1m wysokości , pod tą scianką od strony kuchni bedzie stał stół, tak, aby np goście siedzący w salonie na kanapie nie musieli patrzeć jak np dzieci w kuchni jedzą coś. Póżźniej umieszczę zdjęcia opisujące ten stan.

Zmienimy też bieg schodów, będą zaczynać się na dole wzdłuż sciany małego pokoju a wychodzić na górze na wprost pokoju tego przy łazience czyli przekręcimy je o 90 stopni zmiana ta jest po to aby np koleżanki naszych dzieci odwiedzające je schodząc z góry nie "wpadali" nam do kuchni. Mąz czytając to śmieje się z tych koleżanek ale nie chodzi tylko o nie w ogóle bedzie poręczniej .Bo naprawdę mierząc teraz po zbudowaniu wszystkich scian zejscie schodów jest bardzo blisko kuchni tzn ok. 2m a na górze większy jest i szerszy jest korytarz ten prowadzący do łazienki niz ten na który schody prowadziły według projektu, zatem optycznie jest więcie miejsca i poręczniej i szybciej jest dostaś się do łazienki według nowego biegu schodów.Mam nadzieje że zrozumiecie o co mi chodziło

wczoraj z malym przesunieciem w czasie zostala oblana wiecha, co by sie nic nie zawalilo. impreza byla super na tarasie - wielkosc tarasu idealna do imprezowania nawet na tance bylo troche placu - rzeczywiscie dach nie zaslania tarasu wiec markiza bedzie koniecznoscia gdyz slonce prazy tam niemilosiernie. od poniedzialku u mnie koncza foliowanie dachu, stawaiaja scianki dzialowe na gorze i od srody - elektrycy, hydraulicy i inni magicy opanuja budowe - trzymta sie neptuniaki - witam nowe towarzystwo neptunowe - coraz wiecej nas....

olee!! udało mi się skontaktować z Bogdanem i... jesteśmy umówieni na weekend na zwiedzanie neptunka: :lol: I co się okazało... domek jest oddalony od mojej działeczki o kilka km. hehe świat jest mały. Bogdan też wprawadził kilka zmian o których pisał na forum. nie możemy sie doczekać.

jeśli chodzi o oddzielenie salonu od hallu i kuchni myśleliśmy o przesównych drzwiach z półprzeźroczystego materiału (takie w japońskim stylu), ale czas pokaże.

Jesteśmy z żoną zdecydowani na ten projekt w 99% ale podejrzewamy że po weekendzie będzie 100%!! Planowaliśmy rozpoczęcie budowy naszego domku w sierpniu ale bardzo się przedłużyła sprawa z geodetą i przepisywaniem działki. wkrótce powalczymy z architektem i to też trochę potrwa. no cóż... Myśleliśmy żeby w tym roku wylać fundamenty, ogrodzić działkę, posadzić wzdłuż ogrodzenia cisy( lub coś podobnego) co by sobie rosło. no i trzeba nawieźć duużo ziemi bo teren jest sporo obniżony no ale darowanej działce się w zęby nie zagląda :wink:

Wczesną wiosną możnaby kupić materiały i ruszyć z kopyta z budową. Obaczymy:) POZDROWIONKA

Witam serdecznie wszystkich fanów Neptuna!! Wraz z żoną szukamy projektu spełniającego nasze wymagania. Nie jest to łatwe więc przekonało nas to, że trzeba czasami pójść na pewne ustępstwa (oczywiście bez przesady;) ). Zauroczył nas NEPTUN!! Jednakże mieliśmy (i wciąż mamy) kilka tematów do omówienia. A mianowicie:

......................................................................................................

Odpiszcie proszę na moje główne wątki: rozmieszczenie mebli w salonie, kominek na ścianie wschodniej no i gdzie pralka?? AHA!! Mam nadzieję że chciało Wam się doczytać do tego miejsca bo się trochę rozpisałem. Jeśli tak to gratuluję wytrwałości:)

Pozdrowionka z Krakowa!!

Witam :D !

Może zacznę od kominka: wydaje mi się, że miejsce na ścianie między salonem a sypialnią jest idealne. U nas kominek jest (tzn. będzie :wink: ) prawie w tym samym miejscu co u Jaszczurki, architekt zaprojektował go tak, żeby jak najmniej wychodził na salon. Fotele czy sofa są ustawiane raczej przodem do kominka, w innym układzie - siedząc przy kominku bylibyśmy zwróceni tyłem do hollu czyli nie widać byłoby wchodzących do salonu. Jeśli chodzi o mnie, to ten argument przeważył. Poza tym, przy takim usytuowaniu kominka nie ma problemu jeśli chodzi o ustawienie mebli (dużo ich nie będzie).

Po drugie - jadalnia. Na początku też nie byłam przekonana co do miejsca stołu ale coraz bardziej się przekonuję, że nie będzie źle. Holl jest bardzo duży, można go lekko odgrodzić tak jak planują to Krysia z Tomkiem. Poza tym u nas kuchnia to miejsce najbardziej lubiane, nie wyobrażam sobie kuchni bez dużego stołu (tym bardziej, że mamy dwójkę dzieci ). Jakiś owalny stolik (że tak powiem - odświętny) kombinuję wstawić w róg salonu, a będzie to możliwe, bo zrezygnowaliśmy z dwóch wyjść na taras na jedno duże pośrodku i w ten sposób wyjdzie miejsce w narożniku do zagospodarowania. Ale to się jeszcze zobaczy.

Co do tarasu, to właśnie m.in. on nas ujął, a teraz jak Bonia powiedziała, że jest miejsce na tance i nie tylko..to tylko się cieszyć :lol: .

Acha, jeszcze pralka- też miałam z tym problem. Jednak po rozmowie z architektem zdecydowaliśmy się umieścić ją w pomieszczeniu gosp., w którym będzie tylko piec gaz. No i oczywiście mamy wyjście z tego pomieszczenia na zewnątrz. Nie chcę mieć pralki w łazience.

Inne zmiany - powiększona łazienka na dole (prawie 6m2), wc - podobny układ jak u Jasczurki, chodzi mi o drzwi, no i w wiatrołapie (4,4m2) też mamy drzwi po skosie-wchodząc do środka mamy widok na schody i w ten oto wspaniały sposób tworzy mi się wnęka w hollu idealna na małą garderobę.

Pozdrowienia

wczoraj z malym przesunieciem w czasie zostala oblana wiecha, co by sie nic nie zawalilo. impreza byla super na tarasie - wielkosc tarasu idealna do imprezowania nawet na tance bylo troche placu - rzeczywiscie dach nie zaslania tarasu wiec markiza bedzie koniecznoscia gdyz slonce prazy tam niemilosiernie. od poniedzialku u mnie koncza foliowanie dachu, stawaiaja scianki dzialowe na gorze i od srody - elektrycy, hydraulicy i inni magicy opanuja budowe - trzymta sie neptuniaki - witam nowe towarzystwo neptunowe - coraz wiecej nas....

Boniu kochana, cieszę się że u Was takie postępy, trzymam kciuki za dalsze :D

Cześć dziewczyny i chłopaki - w sumie to tylko jeden, gorąco pozdrawiam z ornety wraz z Maggi , ktora własnie mnie odwiedziła wraz z córeczką Wiktorynką.Obchód zrobiony, zdjęcia również, wię nic innego nie pozostaje jak wklejenie zdjeć.UWAGA!!!

TO My na budowie, Maggi biedna choć buduje ten sam dom nie mogła się połapać ,to ciekawe prawda?zeby była jasność ja to ta w jeansach a magi to ta druga haha

http://img166.imageshack.us/img166/5313/dsc00799wy9.jpg

idziemy na sesję zdjęciową -zaraz wracamy-proszę o cierpliwość

UWAGA!!!!!

http://img181.imageshack.us/img181/808/dsc00827dy2.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/8186/dsc00830vs0.jpg

Czy my wyglądamy na pijane?

a to nasze niepijane pociechy:hahahah

http://img525.imageshack.us/img525/3849/dsc00832qy6.jpg

to by było na tyle z dzisiejszego dnia,odezwiemy sie jutro-az strach pomysleć w jakim stanie! :roll:

hej hej,no i pojechała Maggi :( , a tak fajnie było.Ale wiecie co zostawiła szczotkę do włosów wiec bedzie musiala wrócić :lol: ,a mowilam rozejrzyj sie po chacie czy czegos nie zostawilaś! bo bedziesz musiala wrócic, no i wykrakałam.

wiecie co ,gdy siedziałsmy wieczorkiem z Maggi-sącząc likierek i pewnie dzieki niemu tak sie stało, weszłysmy na temat łazienki tej na gorze,odkrylam nowe miejsce na pralnie!!myslalam ze nie da rady tak zrobic,ale maggi ze wzgledu na bardziej posuniete prace na budowie,stwierdzila ze da rade, a zaczeło sie tak:rozmawialysmy co nas urzekło w projekcie i takie tam, ja mowie ze zawsze chcialam miec sypialnie z łazienką taka prywatna,a magda mowi ze ona tez i dlatego robią przejscie z pokoju nad garazem bo tam maja sypialnie do łazienki,jak to uslyszalam to byłam conajmniej szczesliwa,wymyslilam sobie wlasnie zeby zrobic przejscie z łazienki do tegoz wlasnie pokoju ale najpierw wydzielic z niego pomieszczenie na pralnie na samym koncu pokoju, wstawic okno a raczej przeniesc jedno z trzech i pralnio-suszarnia gotowa!do tej pory myslalam ze komin bedzie przeszkadzac w przejsciu ale Maggi mnie oswieciła.Więc jesli wam nie szkoda zabrac troszkę pokoju to mysle ze miejsce jest super,ja tak zrobie tym bardziej ze ten pokoj bedzie wolny,taki awaryjny(czeka na kogos czy co?)hahha.Wkleje najlepiej rzut poddasza i wszystko stanie sie jasne

http://img168.imageshack.us/img168/6837/img2891ob5.jpg

co o tym sądzicie?ja mysle zeby drzwi zrobic od razu za tą pralka na zdjęciu zrobilam tam kreski.My nieobudowujemy scianek z płyt karton-gips,wiec pomieszczenie bedzie wieksze niz widac na rysunku.Czekam na komentarze,a tymczasem ja ide zadzwonić do Maggi żeby wracala po szczotkę haahaha.a nóż-widelec i wróci?

Jeszcze chcialam wkleić rzut parteru-obecnie taka wizja mi przyświeca,niebieskie scianki to karton-gips w nich maja być wnęki podswietlane i takie tam rozne rzeczy.Grzesiek przyjrzyj sie scianie przy w kuchni przy ktorej stoi kuchenka tez mamy suwane drzwi,ale ostatnio coraz czesciej z mezem dochodzimy do wniosku ze są niepotrzebne, albo beda bardzo sporadycznie wykorzystywane a cena zrobienia takich drzwi nieukrywajmy-spora, wiec chyba zrezygnujemy z nich.

http://img179.imageshack.us/img179/8459/img2895qb3.jpg

no i teraz mam klina ...

Ten pomysł z pralnią nie jest zły. Tym bardziej, że u nas ten pokój nad garażem jest też jako dodatkowy. Sama nie wiem.. Tylko, że u Ciebie jest balkon na górze, na którym będziesz suszyć latem pranie. Ja zamierzam suszyć na zewnątrz, właśnie za tym pom. gosp. i nie musiałabym wtedy biegać z praniem z góry na dół. No i w przypadku pralni na górze dochodzi zburzenie mojej koncepcji co do górnej łazienki.

Ale pomysł jest dobry, do przemyślenia.

A co do tych suwanych drzwi -takie rozwiązanie jest dobre, ale w przypadku bardziej otwartych kuchni.

Pozdrowienia

czesc Ola, i tak bedziesz latac z praniem, a raczej z ciuchami dzieci ,ktore beda rozbierac sie na gorze jak mniemam?

a suszyc mozna bedzie tez w tym pomieszczeniu o ile wstawi sie w nie okno, tak mi sie przynajmniej wydaje.jeszcze nie wiem jak u nas to bedzie gdyz okazuje sie ze mamy powiekszony komin chyba o jeden kanal nie znam sie na tym , w kazdym badz razie mamy miec 2 piece i nie wiem w ktorą strone jest powiekszony,zeby nie okazalo sie ze zeby przejsc do tego pomieszczenia trzeba bedzie przesunać sciankę w głąb pokoju-nie ma co też za bardzo psuc pokoju pralnia.Ola jeszcze nie budujecie,mozecie doprojektowac balkonik