dundela 23.08.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Witam wszystkich miłośników Neptuna! Chcemy zacząć budowę jeszcze w tym roku,mamy nadzieję,że się uda Pozdrowienia dla Boni! Odwiedziliśmy ich budowe ,jeszcze obejrzeliśmy budowę pod Krakowem.I wiecie co?To naprawdę jest bardzo przydatne,że mozna wcześniej zobaczyć budowany projekt.Jeszcze raz dziękuję tym,którzy udostępnili nam swoje budowy! Wprowadziliśmy trochę zmian,głównie na dole.Na górze tylko powiekszyliśmy okna dachowe,żeby było wiecej swiatła. Na dole poszerzyliśmy salon (tak jak Bonia ),powierzchnię naszej sypialni powiększyliśmy o łazienkę i toaletę,więc teraz wyjdzie nam całkiem duży pokoik.Toaleta jest zamieniona z garderobą.My w miejsce garażu robimy pokój gościnny.Trochę powiekszona kotłownia bedzie naszą łazienką i w "głąb" pokoju (tego z garażu) powstanie jeszcze kotłownia,a reszta to bedzie mały pokoik gościnno-gabinetowy. Kominek w salonie dajemy na tej samej ścianie ,co jest w projekcie ,tylko przesuwamy go maksymalnie w prawą stronę (stojąc przodem do budynku- projekt mamy w wersji podstawowej).Oczywiście na przeciwnej ścianie salonu dajemy okno i pojedyncze wyjście.W kuchni ,kosztem wiatrołapu,wygospodarowaliśmy małą spiżarke ,a garderobą bedzie mała wnęka w pokój gabinetowy.Drzwi wejsciowe poszerzyliśmy maksymalnie do 130 cm. Trochę to wszystko zagmatwanie brzmi,ale mam nadzieję,że zrozumiecie o co mo chodzi.Nie bardzo sobie radzę jeszcze z forum,ale mam nadzieję,że się uda :) Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dundela 23.08.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Acha,jeszcze jedno! Odnośnie tego przejścia z pokoju na górze do łazienki... Czy nie bedzie tam za nisko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra W. 24.08.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witam Dundela! Cieszę się, że pojawił się ktoś na tym forum choć trochę podobnie zaawansowany w budowie jak ja Mnie też zmartwił w tym projekcie brak spiżarki, tylko my nie możemy jej wygospodarować kosztem wiatrołapu, ale chodzi mi po głowie zrobienie spiżarki pod schodami-będzie to możliwe tylko w przypadku schodów z betonu, oczywiście pięknie zrobionych w drewnie. Ale to się jeszcze zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra W. 24.08.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 czesc Ola, i tak bedziesz latac z praniem, a raczej z ciuchami dzieci ,ktore beda rozbierac sie na gorze jak mniemam? cześć Sylwia, ja swoje dziewczynki będę gonić i same będą znosić swoje ciuchy hihi, a kto u Ciebie będzie ganiał z ciuchami na górę ? Coraz bardziej przekonuję się, żeby zrobić garderobę w sypialni, i tak sobie myślę, że dobrze by było ją troszkę poszerzyć kosztem wc a wc przecież można też poszerzyć. Holl i tak jest b.duży. Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 24.08.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 czesc Ola, i tak bedziesz latac z praniem, a raczej z ciuchami dzieci ,ktore beda rozbierac sie na gorze jak mniemam? cześć Sylwia, ja swoje dziewczynki będę gonić i same będą znosić swoje ciuchy hihi, a kto u Ciebie będzie ganiał z ciuchami na górę ? Coraz bardziej przekonuję się, żeby zrobić garderobę w sypialni, i tak sobie myślę, że dobrze by było ją troszkę poszerzyć kosztem wc a wc przecież można też poszerzyć. Holl i tak jest b.duży. Co o tym myślisz? hahah no masz ty racje kto?normalka ze ja! bo kto inny?zawsze moge wyjsc z zypialni i z ogrodu wrzucic na balkon od łazienki hahaha garderoba to swietna rzecz,wart ja uwzglednic jesli jest taka mozliwosc.Wwiatrołapie wystarczy mi szafa na kurtki i buty ,wiec ja zrezygnowalam z garderoby w holu,tam bede miec jakąś sciankę ozdobną-podswietlaną z wnekami-cos takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 24.08.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Acha,jeszcze jedno! Odnośnie tego przejścia z pokoju na górze do łazienki... Czy nie bedzie tam za nisko ? Witaj Dundela,tez o tym myslalam ale podnosimy scianke o 3 silki wiec bedzie w najnizszym miejscu po wylaniu juz posadzki 87cm, a drzwi chyba beda troche odsuniete ,nie wiem ?mysle ze koło 160-180 cm bedzie w tym miejscu,a zreszta tanczyc tam nie bede tylko prac,warto sie poswiecic nawet na czworaka bede tam włazic w razie czego hahah,2 opcja komorka-zrobimy tam sypialnię dla nieoczekiwanych gosci skoro i tak jest tam nisko hahaah to tylko tam spac, wiec miejsce idealne powracając do waszych zmian,jestem w szoku , a myslalam ze to ja wymyslam i zmieniam!a tu sie okazuje ze Wy pobiliscie nas wszystkich.Czemu zamieniacie garaz na pokój?macie 3dzieci?a co z garazem-wolnostojący?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dundela 24.08.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witaj Jaszczurko!Mamy trójkę młodzieży ( dwie bliżniaczki po 18 lat i chłopak prawie 17 ) - oni zajmują górę domu.A rezygnujemy z garażu jako takiego,,ponieważ mamy bardzo dużą działkę ( 2,5 ha) ,jestesmy miłośnikami koni ( swojego też mam),będziemy budować stajenkę i tam będzie miejsce na podwójny garaż.Więc sama rozumiesz ,że szkoda tej powierzchni mieszkalnej, w naszym przypadku,przeznaczyć na garaż.Ten pokój bedzie pełnił funkcję pokoju do pracy a w razie konieczności pokoju gościnnego.Ale o tej pralni na górze ja też pomyślę ,bo my podnosimy ściankę kolankowa o dwa rzedy pustaków ceramicznych,więc może tez bedzie na to miejsce.Pierwotnie myślałam,że wygospodaruję miejsce w kotłowni na dole,ale zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonia3 24.08.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 czytam te wasze posty i leb mi puchnie tyle zmian ale jak do tej pory lapie czacze co i jak zmieniacie. wychodzi na to ze ja jednak zmieniam bardzo malo, bo nie mam spizarni, pralni itp. no ale kazdy kroi neptuna na swoje potrzeby - u nas w domu zapraw sie nie robi wiec spizarka zbedna, pralka bedzie u nas w lazience, bo na taras blisko a tam zamierzam suszyc pranie. powiem wam w zaufaniu ze jakos luzno podchodze do planowania wnetrze itp - co niektorzy maja juz pelen plan w glowie, prawda Jaszczurka? pewnie jak zblizy sie godzina P (przeprowadzka) to dostane kociokwiku i zaplatania umyslowego ale co tam jakos to bedzie, nie? trzymta sie neptuniaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 24.08.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 To prawda , ja mam gotowy plan choc jeszcze budowa nieskonczona.współpracuje ze znajomą dekoratorka i ona mnie prowadzi przez swiat"" mody""w wykanczaniu wnetrz,Układ funkcjonalny mialam juz zrobiony przed rozpoczeciem budowy,teraz jestem w fazie projektu oswietlenia i sufitów,tak szczerze mowiąc to elektrykę robi sie juz pod konkretną koncepcję a, przynajmniej tak powinno byc-moim zdaniem,bo potem moze sie okazac ze uklad mebli nie pasuje pod gniazdka,oswietlenie itp.Dlatego ja juz mam to zaplanowane.To co pokazalam na rzutach to tylko zarys funkcjonalny ,szczegoly ustalac bedziemy potem,przy wykanczaniu,ale uklad juz sie raczej nie zmieni.Ja musze przyznac ze chcialabym spizarnie,no ale coz jak nie ma jej w domu to trzeba ja wykombinowac i wiem gdzie ja zrobie ale bedziecie sie śmiać hahaha ja sama sie smieje , ale pomysł jest dobry.Zracji tego ze robie przetwory domowe-bez przesady ale zawsze cos tam powekuje,potrzebuje chłodnego ciemnego miejsca i takim własnie bedzie kanał-czyli mini piwnica w garażu(taki plan)a czy dojdzie do skutku?juz powiedzialam meżowi jak chcesz miec ogorasy i grzybki to masz przygotowac mi na to miejsce-zgodził sie hahaha.powiedzial ze zrobi regały i takie tam inne cuda zebym miala gdzie ustawiac słoiczki.Co o tym sądzicie drogie panie?dundela jak masz na imie?i gdzie sie budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dundela 24.08.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 jaszczurko! Mam na imię Danka i budujemy się pod Nysą ,woj opolskie.Twój pomysł z kanałem jest swietny,tylko ,ze ja nie mam garażu tylko pokój. Bardzo bym chciała wszystko zaplanować,tzn. ustawienie mebli itd ,ale jak narazie to "czarna magia". Pozdrowionka dla wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonia3 24.08.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 dobra najnowsze fotki z placu boju: okno, ktore widac to okno lazienkowe a z dziury wystaje ja, bo wyzej nie wejde bo sie drabin boje! http://img371.imageshack.us/img371/1014/dscn1450ts8.jpg a to pokoj nad kuchnia http://img178.imageshack.us/img178/9888/dscn1452cj8.jpg a takie mamy drzwi http://img243.imageshack.us/img243/7057/dscn1458xf0.jpg a pokoj nad salonem jest strasznie duzy, Danka twoj syn bedzie happy, bo chyba on bedzie tam urzedowal co? http://img179.imageshack.us/img179/9924/dscn1451qb3.jpg to narazie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 24.08.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 bonia uspokuj sie,troche wolniej bo nas wszystkich w kompleksy wpędzisz!az mnie cos bierze jak mysle ze przez miesiac nic nie bedzie sie dziac u mnie na budowie! Danusiu ty sie nie martw o spizarnie-masz tyle trawy w kolo ze mozna wolnostojącą postawic heheh.Moze i ty sprobuj zasiegnąć wiedzy u dekoratora,ja mialam tylko problem z kominkiem, nie wiedzialam czy bedzie dobrym pomyslem zrobic go na długości 2/3 pokoju oddzielajac nim salon od jadalni ,i dlatego przejechalam sie do profesjonalisty(ale niestety nie był to dobry pomysł,za krotki pokoj), a ze cene aranzacji zaproponowala dobrą to powierzylam jej zaprojektowanie całego wnetrza (podział funkcjonalny,elektryka,oświetlenie,projektowanie mebli,podłogi,scian ozdobnych, kolory, firanki, dosłownie wszystko,nawet witraz na oknach mi zaprojektuje- w sypialni i łazience, ona jeździ po sklepach i szuka wszystkiego ja tylko jade i zatwierdzam jej propozycje)za 1m bierze 25zł.Nie robi mi tylko 3 pokoi na gorze,stwierdzilam ze nie potrzebna mi pomoc w ich urzadzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dundela 25.08.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Jaszczurko (a jak masz na imię?)!Też już myślałam o tym ,żeby zasięgnąć rady projektanta wnętrz,tylko nie wiem czy w tej dziurce,jaką jest Nysa ,kogoś znajdę,zobaczymy!Bogna-ten wielki pokój na górze miał byc jednej córki,teraz negocjujemy z nią,żeby odstapiła go Mateuszowi,bo ten musi się zmieścić ze swoją hodowlą świnek,Mam nadzieję,że się uda!Wyobrażcie sobie,że dzisiaj się wreszcie rozstrzygnęła sprawa ekipy budowlanej! Rozmawialiśmy z jednymi,to powiedzieli 60 tys. z dachem!!! Ale jeszcze w tym roku by zbudowali. Ale jeszcze coś mnie tknęło i wczoraj rozmawiałam jeszcze z jednymi,do których terminy ludzie rezerwują juz pod koniec przyszłego roku!Ale jest to najlepsza ekipa.I powiedzieli 24 tys za stan surowy,a po nich przychodzą najlepsi od dachu i ich cena to 12 tyś.! Więc to o 24 tys mniej,i na dodatek będą robić najlepsi w naszym rejonie.I ostatecznie robimy tak: w tym roku wyleją ławę i podciągną fundament i zaraz na wiosnę nas biorą pierwszych do budowy!Wiecie jak się cieszę? Wolę trochę poczekać ,ale mieć zbodowane naprawdę przez profesjonalistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dundela 25.08.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Acha,Bogna-zapomniałam Ci napisać,że u nas takie okno łukowe jak w pokoju nad kuchnią i łazience kosztuje ok.1500 zł.Popatrz jaka różnica w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 25.08.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 wiecie co pomyslalam sobie ogladajac rzut poddasza? ze w zasadzie to mozna do pralni wchodzic z pokoju nad garazem o ile okazałoby sie ze przejscie jest zbyt niskie, nawet korzystanie z ów pralini byloby wygodniejsze wchodząc z pokoju, na prawo np.pralka na lewo suszarka na wprost okno, i łazienka ładniejsza by była-bez dodatkowych drzwi.musze sie przejechac na budowe i zobaczyc jak szeroka jest (bylaby pralnia)według mojego rysunku.Do uslyszenia niebawem- pewnie wieczorem hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 25.08.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 no prosze co za mile spotkanie na forum dundela w tym samym czasie Ja mam na imie sylwia,monika ,kinga hahah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 25.08.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 a u mnie łukowe okna tez nie są az tak drogiel. Danusia Nysa to dziura?! spojrz na mapę jaka jest Orneta , albo spytaj Magi hahah to ci powie trzeba ruszyc dalej ,gdzies gdzie są tacy magicy 12 tyś za dach?ale z dachowka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skarbnik 25.08.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam ! Prowadzę Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK w Głogowie ( http://www.e-skarbnik.pl ) i chętnie przyjmę zlecenie na rozliczenie kosztów budowy (w tym podział na poszczególne etapy) wraz z rozliczeniem zwrotu różnicy podatku VAT. Obecnie buduję własny dom i koszty podzieliłem w układzie rodzajowym oraz wg. miejsc powstawania nastepująco: I. Układ rodzajowy kosztów: - materiały, - energia (en. elektr., woda), - usługi sprzętowe i transportowe, - usługi budowlane, - pozostałe usługi, - wynagrodzenia, - koszty finansowe (np. odsetki od kredytu, prowizje bankowe), - pozostałe koszty II. Koszty wg. miejsc powstawania: A. Koszty przygotowania budowy oraz przyłączy, B. Koszty budowy fundamentów, C. Koszty ścian konstrukcyjnych i działowych wraz z kominami, D. Koszty stropu, E. Koszty dachu, F. Koszty instalacji G. koszty wykończenia Oczywiscie podział kosztów może być dostosowany do indywidualnych potrzeb. Jacek Zahorski Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK 67-200 Głogów ul. Parafialna 11 tel: 605-668-060, http://www.e-skarbnik.pl e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dundela 25.08.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 To byłoby zbyt piekne,Jaszczurko,żeby 12 tys. kosztował dach z dachowką... To cena za robociznę całościową dachu. Ja tez już myślę o przejściu z pokoju nad salonem do łazienki,bo ja ten pokój będę mieć powiększony.Ale też wolałabym żeby tylko kawałek "ukraść " temu pokojowi ,a wejście mieć od łazienki.Zobaczymy-muszę pogadać z naszym architektem. Pozdrowionka dla wszystkich! Bogna-macie już przykryty dach? Pisalam do Ciebie na g-g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonia3 25.08.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 mamy dach ofoliowany, nabite laty i kontrlaty i polozona jedna sztuke dachowki! ale czemu jedna tego nie wie nikt... u nas te nieszczesne lukowate okna kosztowaly 2600 za jedno!! wiec zrezygnowac z nich bylo trzeba a tak ogolnie to pojawil sie u nas w domu kot zwany Czarkiem lub prezesem, niestety suczydlo srednio jest zadowolone, moze przywyknie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts