Reku1 29.11.2022 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Bojler montuje się pomiędzy kotłem a wymiennikiem plytowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 29.11.2022 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Bojler montuje się pomiędzy kotłem a wymiennikiem plytowym Rozumiem. Czyli musiałbym sobie wówczas pociągnąć rury pcv do mieszkania żeby do kranów dotarła ciepła woda z wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 29.11.2022 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 No to jest problem bo naczynie musi być powyżej bojlera O ile wyzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 29.11.2022 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Tak,wtedy należałoby poprowadzić rury od bojlera a właściwie jedna rurę z ciepła wodą (pod warunkiem że jest zimna wodą w pomieszczeniu gdzie kocioł a podejrzewam że takowa jest(nie pcv bo to kanalizacyjne tylko pewnie chodzi o rury zgrzewane PP) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 29.11.2022 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Trochę wyżej powiedzmy 30cm,może być więcej=zawiesić niżej bojler lub najlepiej bojler z wężownicą spiralna stojacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 29.11.2022 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Trochę wyżej powiedzmy 30cm,może być więcej=zawiesić niżej bojler lub najlepiej bojler z wężownicą spiralna stojacy Mam już kupiony z podwójną wężownicą ale poziomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 29.11.2022 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) Kocioł+wymiennik płytowy+bojler Najlepszy jest WP firmy Secespol Edytowane 29 Listopada 2022 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 29.11.2022 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Kocioł+wymiennik płytowy+bojler Najlepszy jest WP firmy Secespol No spoko do ogarnięcia. Ten schemat jak będzie wyglądał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 29.11.2022 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Schemat załączyłem w poście #27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 29.11.2022 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) Schemat załączyłem w poście #27 Faktycznie, ślepy jestem.. Dziękuje po raz kolejny.. Dobra, czyli jeśli dobrze odczytuje, przed bojlerem pompa i zawór zwrotny. Bez obejść te pompy czy ma/może być zestaw z obejsciem? Taki już mam 1 obecnie.. To samo przed wymiennikiem płytowym na zasilaniu, a na powrocie przed WP też pompa? Naczynie przelewowe zamkniete i do niego zawór bezpieczeństwa 3 bar? To wszystko co potrzebne? Czy pojemność naczynia nad kotłem ma znaczenie? W sensie nie do końca rozumiem jak się to będzie napełniać później, żeby się nie przelewało od razu do kanalizacji, a napełniło się wszystko powyżej.. Edytowane 29 Listopada 2022 przez youngmoney Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 29.11.2022 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 W sumie potrzebne są niestety aż 3pompy.W obiegu pierwotnym dwie jedna do ładowania bojlera a druga ma tłoczyć do WP,za każdą z tych pomp zawór zwrotny.Obejscie jest zbyteczne.Po stronie wtórnej WP jest kolejna pompa,na powrocie,która również musi tłoczyć do WP.Po stronie wtórnej WP należy zamontować zawór do dobijania wody do instalacji,musi tu być również manometr aby było wiadomo ile uzupełnić wody.Nalezy dobrać wielkość naczynia przeponowego i ustawić w nim odpowiednie ciśnienie wstępne.Naczynie wzbiorcze po stronie kotłowej nie musi być bardzo duże bo pojemność instalacji nie jest wielka,pewnie wystarczy to które jest w teraźniejszej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.11.2022 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Bojler możesz mieć w mieszkaniu. Nie ma żadnego problemu aby go podłączyć do układu zamkniętego. Trzeba pamiętać o odpowiednio większym wymienniku płytowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 30.11.2022 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Bojler możesz mieć w mieszkaniu. Nie ma żadnego problemu aby go podłączyć do układu zamkniętego. Trzeba pamiętać o odpowiednio większym wymienniku płytowym. Czytałem, że przez te wymienniki płytowe są duże straty ciepła i grzejniki nie zagrzewają się tak jak w instalacji otwartej. Z czego to wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 30.11.2022 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Jakieś tam straty niewątpliwie są wynikające z przekazywania ciepła przez WP dlatego też należy dobrać odpowiednio duży WP(chodzi o ilość płyt) Ja u siebie mam instalacje ma WP od kilku lat i stratami się nie przejmuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 30.11.2022 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Bojler możesz mieć w mieszkaniu. Nie ma żadnego problemu aby go podłączyć do układu zamkniętego. Trzeba pamiętać o odpowiednio większym wymienniku płytowym. Tylko po co?)aby chodziła dodatkowa pompa w lecie po stronie pierwotnej WP aby zagrzać wodę użytkową?a i tak trzeba prowadzić rury z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 30.11.2022 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 I tak trzeba prowadzić rury z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 30.11.2022 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Kotłowni na wyższą kondygnacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts