Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deskowanie, papa, wentylacja. Prośba o poradę.

Bjuggi

Recommended Posts

Witam wszystkich. Wiem, ze temat wałkowany był tysiąc razy lecz niestety dla mnie (żółtodzioba) nie wszystko jest aż tak klarowne, więc piszę ten post z nadzieją na odpowiedź, któregoś z forumowych ekspertów. Przejdźmy do rzeczy. W połowie stycznia jestem ugadany na montaż wiązarów i do tego czasu muszę dogadać wszystkie szczegóły z firmą, która będzie wykańczać dach. A więc tak, dom to parterówka, prostokąt ok. 12mx10m. Dach kopertowy, 25 stopni, pow. ok. 182m2, długóść kalenicy ok. 2m. Zapadła decyzji o deskowaniu i papie (między innymi dzięki temu forum :) ). Dachówka ceramiczna już czeka, także dach będzie pokrywany najszybciej jak się da. Tutaj pojawiają się moje dwa pytania.

1) Jak najlepiej zamontować papę na takim dachu? Papa podkładowa sbs termo. Czy samo zgrzanie jej i kontry co metr będzie ok w przypadku gdy będzie od razu przykrywane dachówką? Czy powinna być przybita mechanicznie pod zakładem i dopiero zgrzana? Tak swoją drogą - czy taka będzie ok?

https://bednarek.sklep.pl/papy-termozgrzewalne-mida/2306-mida-standard-pv-s3-podkladowa.html

2) Poddasze będzie nieużytkowe, ocieplony będzie strop między dolnym pasem wiązara a sufitem gk celulozą 35cm. Jak w takim przypadku wyglądać ma wentylacja takiego stryszku?

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Edytowane przez Bjuggi

Zgrzewać tylko połączenia prostopadłe do okapu. Kalenica powinna być otwarta. Wloty powietrza można zrobić z pod dachówki. Papę mocować symbolicznie tylko w górnym rzędzie i w miejscu krokwi. Resztę załatwią kontrłaty. Kontrłaty montować w miejscu krokwi. Pozdrawiam.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, wiele mi to rozjaśniło. Czyli teoretycznie jeżeli nie ma potrzeby zgrzewania zakładów poziomych w tym przypadku i mozna je zostawic „otwarte” to czy mógłbym zrezygnować z papy termozgrzewalnej (chore ceny) na rzecz zwyklej sbs montowej tylko mechanicznie i uzyc lepiku na zimno w prostopadlych do okapu łączeniach? Mógłby Pan polecić jakąś papę podkładową, która nie zabija ceną jak np Icopal 5.2? Pozdrawiam serdecznie.

A co znaczy zwykła papa? Papa wstępnego krycia nie musi mieć grubości 5,2 mm. Wystarczy jak będzie miała grubość 3 mm. Ja się na papach nie znam. Ja tylko piszę jakie parametry powinna spełniać papa wstępnego krycia. Stosuję różne papy, które spełniają te parametry. Pozdrawiam.

A co znaczy zwykła papa? Papa wstępnego krycia nie musi mieć grubości 5,2 mm. Wystarczy jak będzie miała grubość 3 mm. Ja się na papach nie znam. Ja tylko piszę jakie parametry powinna spełniać papa wstępnego krycia. Stosuję różne papy, które spełniają te parametry. Pozdrawiam.

Zwykła w sensie nie-termozgrzewalna :-) Mógłby Pan odnieść się jeszcze po krótce do połączeń poziomych (równoległych do okapu)? Nie będzie nic podciekać skoro nie będzie zgrzane / sklejone lepikiem? Pozdrawiam serdecznie.

• 1 month później...