supervision 26.11.2022 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Dobry wieczór,z racji tego, że mam dużą nadwyżkę z instalacji fotowoltaicznej, chciałabym dogrzać dom grzejnikiem elektrycznym, żeby zaoszczędzić na gazie. Na takiej zasadzie, że piec gazowy szybciej by się wyłączał, bo temperatura 21 stopni byłaby osiągnięta przez sterownik szybciej... Będzie to działać?Zastanawiam się, który wybór będzie najrozsądniejszy - grzejnik konwektorowy, olejowy, ceramiczny...? A może jest jakieś rozwiązanie, o którym nie wiem?Panele na podczerwień odpadają, mam w łazience i nie sprawdza się. Montować klimatyzatora nie chcę. Parter i piętro mają po 40 m2, więc mikrusy, planuję dokupić dwa grzejniki. Proszę wypowiedzcie się co byście zakupili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 27.11.2022 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Jeśli miałbym wybierać z tych trzech to zdecydowanie konwektory. Tanio, precyzyjnie, szybko i nawet estetycznie. W cenie jednego grzejnika ceramicznego masz dwa wypasione, markowe konwektory. Moja kuzynka nabyła droga kupna Atlantic f120. Ładne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.11.2022 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Ile masz tej nadwyżki? Ile gazu wychodzi na sezon grzewczy? Samo określenie: z racji tego, że mam dużą nadwyżkę z instalacji fotowoltaicznej, chciałabym dogrzać dom w zasadzie nic nie znaczy. Jeśli nie podasz.podstawowych danych, to jedynie co można napisać, to patrz wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supervision 27.11.2022 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Nadwyżki mam ok 3500 kWh.Na sezon grzewczy, to trudno mi ocenić, ale mniej więcej przez cały rok zużyłam 1000 m3 gazu /w zasadzie reszta to podgrzanie wody dla 1 osoby, wiec tak naprawdę nie zmienia wiele/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supervision 27.11.2022 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Jeśli miałbym wybierać z tych trzech to zdecydowanie konwektory. Tanio, precyzyjnie, szybko i nawet estetycznie. W cenie jednego grzejnika ceramicznego masz dwa wypasione, markowe konwektory. Moja kuzynka nabyła droga kupna Atlantic f120. Ładne. Ok, dziękuję bardzo. Poczytam o tej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.11.2022 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) Ok, dziękuję bardzo. Poczytam o tej opcji Te 3,5tys kWh masz na czysto po odjęciu 20%? Chyba najlepszym sposobem na wykorzystanie tego, będzie wpięcie jakiegś taniego kotła elektrycznego w istniejący układ CO. Niby drogo. Jednak po przeliczeniu dodatkowych grzejników i komfortu, to już całkiem inna sprawa. Nie wiem, ile tam masz pomieszczeń/pokoi. Ewentualnie iść w jeden "grzejnik" do największego pokoju. Niech sam sobie grzeje i utrzymuje temperaturę cały sezon grzewczy. Jeden lub dwa pokoje Wyłączyć ogrzewanie gazowe w tych pomieszczeniach. Ograniczysz koszty inwestycji/zakupu źródła ciepła. Inwestowanie na cały dom.nowej instalacji CO, bo tak to trzeba nazwać, ekonomicznie nieuzasadnione. Pzdr Edytowane 27 Listopada 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supervision 27.11.2022 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Te 3,5tys kWh masz na czysto po odjęciu 20%? Chyba najlepszym sposobem na wykorzystanie tego, będzie wpięcie jakiegś taniego kotła elektrycznego w istniejący układ CO. Niby drogo. Jednak po przeliczeniu dodatkowych grzejników i komfortu, to już całkiem inna sprawa. Nie wiem, ile tam masz pomieszczeń/pokoi. Ewentualnie iść w jeden "grzejnik" do największego pokoju. Niech sam sobie grzeje i utrzymuje temperaturę cały sezon grzewczy. Jeden lub dwa pokoje Wyłączyć ogrzewanie gazowe w tych pomieszczeniach. Ograniczysz koszty inwestycji/zakupu źródła ciepła. Inwestowanie na cały dom.nowej instalacji CO, bo tak to trzeba nazwać, ekonomicznie nieuzasadnione. Pzdr Dziękuję za opinię. Aż takiej rewolucji nie chcę robić, poza tym nie mam sterowania na kazdy pokój. Chcę jedynie 'odciążyć piec gazowy' i dokupić 2 przenośne grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.11.2022 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 A może coś takiego: https://www.noveen.pl/produkt/kurtyna-powietrzna-hc2000-led/ Nie wydaje się być drogie, do tego łatwy montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts