Wojtek_Kaisai 27.11.2022 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Jestem posiadaczem pompy Kaisai 16 kW typu Split i mam następujący problem, a mianowicie pompa na trybie Grzania ogrzewa wodę wychodzącą do 30 stopni Tw1 i od razu spowalnia przepływ wody do 0,96 m3/h, zaś jednostka zewnętrzna cały czas pracuje i pobór energii jest. Mam instalację Grzejnikową i wg krzywej grzewczej temp. na wyjściu powinna być 40 stopni, przy ręcznym ustawieniu temp. przepływu 40, sytuacja jest taka sama.Na trybie pracy CWU przepływ wody jest w granicach 2m3 i woda jest podgrzewana do 45 stopni. Nie jestem wstanie sobie poradzić z tym, że na trybie grzania do momentu osiągnięcia 30stopni na wyjściu przepływ wody też jest w granicach 2 m3 a jak już jest 30stopni przepływ od razu spowalnia - Brak błędów w sterowniku. Niepokojące jest to, że jednostka zewnętrzna cały czas pracuje a temperatura nie zwiększa się powyżej 30 stopni.Czy jest ktoś wstanie podpowiedź co zmienić albo z czego może to wynikać?Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 27.11.2022 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 A my mamy być jasnowidzami i resztę odczytać z kuli . Napisz czy PC pcha w grzejniki swoją pompką czy może jakiś bufor i za nim pompka. Czy grzejniki z termostatami i może one ograniczyły przepływy. Czy ogólnie temperatura pomieszczeń jest ok i po co Ci 40 jak te 30 wystarcza czy jednak nie wystarcza . Czy cały czas działało dobrze i teraz nagle żle czy od początku było coś nie tak a teraz dopiero odkryłeś. Bo to różnica czy od początku coś nie tak z instalacją czy jakaś awaria lub coś przestawiłeś w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Kaisai 27.11.2022 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Instalacja z buforem, za buforem 2 obiegi: 1 Podłogówka z pompką, 2 z grzejnikami (piętro domu) również pompka. Na parterze jest podłogówka i temperatura jest ok, zaś na piętrze temperatura w domu jest 18 stopni. Mam możliwość przełączenia pracy pompy bez bufora i jest tak samo. Termostaty na grzejnikach odkręcone. Nie rozumiem tego momentu, że przepływ do przy temp. 28 wychodzącej są na poziomie 2 m3 a jak osiąga 30 przepływ jest 0,93 m3/h i temperatura się nie podnosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 27.11.2022 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Jakie OZC budynku?Jak ustawiona jest krzywa grzewcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 11.12.2022 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Andrzeju kol. napisał że niezależnie czy była krzywa czy nastawa własna to PC nie dobija . Wojtek doszedłeś do ładu czy nadal walczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts