n1ko 27.11.2022 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Witam Serdecznie , przeszukałem różne fora ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Powiedzcie mi proszę , jakie ustawienie czujnika pokojowego który załącza piec do ogrzewania podłogowego będzie najkorzystniejsze .Lepsza będzie ustawiona stała temperatura powiedzmy 21stopni dzień/noc bez żadnych widełek,czy powiedzmy temperatura docelowa 21stopni ale piec się załącza w dzień wtedy kiedy spadnie o 0.6 stopnia czyli przy 20.4 a w nocy o 1 stopień powiedzmy przy 20stopniach. Przy pierwszym przypadku piec będzie się uruchamiał częściej ale będzie chodził krócej ponieważ podłoga będzie trzymała ciepłoPrzy drugim piec będzie powiedzmy załączał się rano na 3 godziny i wieczorem na 3 godziny .Piec będzie chodził rzadziej ale dłużej ponieważ podłoga będzie zimna.Które rozwiązanie wg was jest ekonomiczniejsze przy ogrzewaniu podłogowym ? Z góry dziękuje za odp .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 27.11.2022 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Powiedzcie mi proszę , jakie ustawienie czujnika pokojowego który załącza piec do ogrzewania podłogowego będzie najkorzystniejsze Jakie źródło ciepła? Które rozwiązanie wg was jest ekonomiczniejsze przy ogrzewaniu podłogowym ? Histereza i harmonogram to indywidualne aspekty każdej instalacji. Sam czujnik pokojowy w niektórych przypadkach (krzywa grzewcza) musi być wspomagany czujnikiem zewnętrznym. Ogólnie jeśli chodzi o histerezę najlepszym ustawieniem przy ogrzewaniu podłogowym będzie 3'C spadku poniżej zadanej w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n1ko 27.11.2022 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Źródło ciepła to Piec kondensacyjny dwufunkcyjny na gaz z butli przydomowej, z tego co wiem to jest czujnik zewnętrzny na ścianie budynku. Dom kupiony już gotowy, a ja nie jestem specjalistą w tym temacie dlatego też nie bardzo nawet wiem o co chodzi z tą histerezą ale dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts