Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - czujnik pokojowy .Najlepsze ustawienie ?

n1ko

Recommended Posts

Witam Serdecznie , przeszukałem różne fora ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Powiedzcie mi proszę , jakie ustawienie czujnika pokojowego który załącza piec do ogrzewania podłogowego będzie najkorzystniejsze .

Lepsza będzie ustawiona stała temperatura powiedzmy 21stopni dzień/noc bez żadnych widełek,

czy powiedzmy temperatura docelowa 21stopni ale piec się załącza w dzień wtedy kiedy spadnie o 0.6 stopnia czyli przy 20.4 a w nocy o 1 stopień powiedzmy przy 20stopniach.

Przy pierwszym przypadku piec będzie się uruchamiał częściej ale będzie chodził krócej ponieważ podłoga będzie trzymała ciepło

Przy drugim piec będzie powiedzmy załączał się rano na 3 godziny i wieczorem na 3 godziny .Piec będzie chodził rzadziej ale dłużej ponieważ podłoga będzie zimna.

Które rozwiązanie wg was jest ekonomiczniejsze przy ogrzewaniu podłogowym ? Z góry dziękuje za odp .Pozdrawiam

Powiedzcie mi proszę , jakie ustawienie czujnika pokojowego który załącza piec do ogrzewania podłogowego będzie najkorzystniejsze

Jakie źródło ciepła?

Które rozwiązanie wg was jest ekonomiczniejsze przy ogrzewaniu podłogowym ?

Histereza i harmonogram to indywidualne aspekty każdej instalacji. Sam czujnik pokojowy w niektórych przypadkach (krzywa grzewcza) musi być wspomagany czujnikiem zewnętrznym. Ogólnie jeśli chodzi o histerezę najlepszym ustawieniem przy ogrzewaniu podłogowym będzie 3'C spadku poniżej zadanej w domu.

Źródło ciepła to Piec kondensacyjny dwufunkcyjny na gaz z butli przydomowej, z tego co wiem to jest czujnik zewnętrzny na ścianie budynku.

Dom kupiony już gotowy, a ja nie jestem specjalistą w tym temacie dlatego też nie bardzo nawet wiem o co chodzi z tą histerezą ale dzięki za odp :)