simk 27.11.2022 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) Cześć i czołem, Przez lato ociepliłem podłogę poddasza nieużytkowego/nieocieplonego za pomocą styropianu grafitowego grubość 18 cm z folią paroizolacyjną pod styropianem. Po jakimś czasie zauważyłem, że belki więźby dachowej położonej na podłodze są "wilgotne", ale zignorowałem to. Później zacząłem mierzyć temperaturę i wilgotność (aktualnie jest ok. 75% wilgotności przy 7 to 10 st. C) - może być związane ze słabą wentylacją poddasza i suszeniem prania (ale chyba nie aż w takim stopniu). Ostatnio rozbierałem parę styropian przy okazji przeróbek pod rekuperacje i zauważyłem, że na folii, która jest pod styropianem są duże krople wody. Pytanie, czy to jest normalne (myślę, że nie) i czy w takim przypadku ocieplenie stropu styropianem jest sensowne/bezpieczne, skoro ta woda nie ma gdzie uciec? Zastanawiam się, czy to jest związane z zbyt małą grubością styropianu i jest się punkt rosy - np. gdy są nieszczelności między płytami. Czy to trzeba uszczelnić i zwiększyć grubość styropianu/dać wełnę zamiast styropianu/jednak docieplić dach? Podłoga poddasza ma ok. 15-16 st. C, gdzie na poddaszu jest ok. 5 - 7 st. C (parę stopni wyżej niż na zewnątrz). Edit: teraz widzę, że cieknie też ujście skroplin z rekuperatora i raczej z tego woda się dostała pod sąsiednie płyty styropianowe, dalsze płyty są suche. Pozdrawiam Edytowane 27 Listopada 2022 przez simk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 07.12.2022 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Napisz co to za strop (masywny czy drewniany) podaj warstwy jakie występują na stropie od pomieszczenia ogrzewanego ku górze. Pomoże to w zlokalizowaniu przyczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts