Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zużycie gazu - amplituda temperatury dziennej/nocnej

trol

Recommended Posts

Nie uwierzysz ale cieszę się że znalazłem kogoś kto mieszka kartonie. Ja osobiście mieszkam w "zwykłym" domu ale poważnie zastanawiałem się nad kanadyjczykiem ale do sedna sprawy bardzo proszę cię o obiektywną wypowiedź jak jest z akumulacyjnością cieplną takiego budynku. Bardzo proszę cię o informację jak spada temperatura w nagrzanym domu do 21 stopni chodzi o to ile stopni na godzinę 1 czy 2 czy może 0,5. I jeszcze raz bardzo proszę cię o obiektywną informację. Dzięki i poz.

Stary ja też się cieszę. ze ty się cieszysz 8)

Obiektywnie raz miałem taką sytuację: wyłączyli prąd (ogrzewanie kaput) temperatura na zewnątrz -10 w środku około 21 po trzech godzinach około 19 było to zaraz po przeprowadzce bez drzwi wewnętrznych z nieocieplonymi fundametami i częsciowo nieocieplonym stropem.

Przy temperaturach w granicach w okolicach zera spadek jest około 1 stopnia na cztery godziny.

Jak by mi zależało na akumulacyjności to bunkier bym sobie wybudował. :wink: Nie wiem czy moja wypowiedź była obiektywna ale się starałem.

Jeszcze jedno pytanko do kanadyjczyka czy w nocy piec ci się załącza bo z tego co zauważyłem to obniżenie nocne masz dość małe ?

No qrna nie wiem co powiedzieć bo w nocy śpię :lol:

Ale jak czasami nie śpię :wink: to raczej też nie nasłuchuję czy się włącza kocioł a akustyka jak wiesz w kartonie jest przeokrutna.

A tak poważnie to przy temperaturach w okolicach zera załącza się ale sami nie wiem po co (chyba przez ten gówniany sterownik Vailanta) bo trwa to około 2 minut przy bardzo małym płomieniu i za około 40 minut ponownie (dłużej chodzi pompka obiegowa).