Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wegiel bogdanka czy warto kupic

slawach

Recommended Posts

@DUNIA.MD

Tak może twierdzić ktoś kto nigdy nie widział pracy kotła podpiętego pod analizator spalin. Wydajność i sprawność leci na łeb.

Tak, nie miałem okazji używać analizatora spalin, ale coś tam po amatorsku próbowałem mierzyć, oczywiście sprawne, ekonomiczne spalanie w kotle GS jest trudne, ale przecież miarkownik też nie jest panaceum na wszystko, i też nikt raczej nie sprawdza co tam jego kocioł wyposażony w to "ustrojstwo" wytwarza.

Dopiero w ostatnim sezonie, przed przekazaniem na żyletki, kocioł pracował wyłącznie z dmuchawą, nie było zbyt dużo czasu na doskonalenie współpracy, ale byłem bardzo zadowolony z tego co się udało osiągnąć.

Te dwa obrazki (w połączeniu) to wykresy spalania 34 kg węgla, są oczywiście tu słabe chwile, kiedy tlen szoruje po dnie, ale miarkownik też w takiej sytuacji nie dawał rady.

PS

Niebieska linia to temp. spalin a nie temp. powrotu.

a.jpg

b.jpg

mam dylemat,kupiłem pare cegieł szamotowych,czy zastawiac boczne scianki chociaz tak ze 3cegly po obu stronach?zaznaczam jak tak zrobie to zakryje mi 3dziury(n co sa w bocznych sciankach pieca do podawania powietrza przez dmuchawe.Z przodu po obu bokach pieca by zostaly nie zakryte tylko po bokach z tyłu