Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Materiał na kanał samochodowy

Buber90

Recommended Posts

Witam,

Planuję wykonac kanał samochodowy w garażu - ze względu na to że garaż już istnieje, gotowy kanał odpada, pozostaje wykonanie go samemu. Wolałbym go wymurować niż wylewać... podobno najlepiej zrobić to z gotowych bloczków fundamentowych, czy nadałby się do tego jakiś inny materiał np. pustak żużlowy ?

Tak, niestety wykop pozostaje mi wykonać ręcznie bo koparka tam nie wjedzie. Do tego skucie obecnej posadzki...sporo pracy. Planuję wykonać wykop ok.1,8 metra, następnie wyłożyć go grubą folią, wylać posadzkę zbrojoną ok 10-15 cm i na tym zacząć murować ściany z bloczka fundamentowego. Mam możlwiosc taniego zakupu pustaków żużlowych... ale nie wiem czy to dobry materiał na taka konstrukcję

Wszystko zależy od poziomu wód gruntowych. Jeśli jest piaseczek i sucho to pustaki żużlowe powinny dać radę. Ale pomyśl nad izolacją przeciwwilgociową na zewnątrz, ja sam malowałem dysperbitem 5 razy + styropian 10 cm + folia. Ale u mnie było sucho dlatego to tylko na "zaś".

A co do wykopu, może minikoparkę wynajmij?

Jest piasek, teren podobno suchy - w piwnicy w domu brak wilgoci, u sasiadow w studni woda podobno dopiero na 20 metrow.... No ale na wszelki wypadek trzeba zabezpieczyc jakąś folią... Dzięki za podpowiedź z dysperbitem.

Minikoparka raczej nie da rady tego ogarnąć... Niski wjazd do garażu, dosyć ciasno.. do tego tak myślę, że koparka zwiększa ryzyko osunięcia się ziemi a to w przypadku już gotowej posadzki byłoby dużym problemem

Jak macie jakieś ciekawe doświadczenia przy budowie to chętnie posłucham :)