Inor 30.11.2022 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Witam, dzierżawiony obiekt składający się z biura i hali sprzedaży wyposażony jest w źródło ogrzewania w postaci pieca z podajnikiem na ekogroszek. Całość jest parterowa, grzejników żeliwnych w sumie sztuk 10, instalacja na długości +/- 40 mb. Budynek ze ścianami zewnętrznymi grubości 30cm nieocieplony, dach nieocieplony. Piec: Kaczmarek K-Ret 25kwSterownik: Argon 3Zadana temp. 55 st.C.Czas podawania 4 sek.Przerwa 20 sek.Dmuchawa 2 (zakres 1-50), przysłona zdjętaPodtrzymanie 10 sek. co 10 minutEkogroszek Gwarek 26Mj Po 2 tygodniach walki ze sterownikiem są to najoptymalniejsze ustawienia. Płomień ładny, niezbyt intensywny. Piec osiąga zadaną temp. 55 st.C. ale po przejściu w podtrzymanie nie utrzymuje jej zbyt długo. Około 5-8 minut. Histeryza ustawiona na 1 st.C. po tym czasie temp. dosyć szybko się obniża, przy 53,9 wchodzi w tryb pracy, temperatura spada do 52,5 zanim uda mu się zacząć ją ponownie zwiększać. Czy mogę coś zrobić aby jeszcze trochę go zoptymalizować? Chcę jak najbardziej ograniczyć ilość spalanego węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 30.11.2022 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Przy tak dużym odbiorze ciepła nic z tym nie zrobisz , dachu jak się nie dociepli to kaplica nim najwięcej ucieka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inor 30.11.2022 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Czyli pozostaje cieszyć się że udało mi się go skonfigurować optymalnie do wszystkich czynników, sypać węgiel i płakać płacąc za niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts