Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KAMYCZEK pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Co sądzicie o tym domku?

http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=domek&nazwa=KAMYCZEK

czy ktoś budował z tego biura?czy ich projekty są dopracowane?mają błedy ukryte?

w zasadzie szukałem do tej pory - mały z poddaszem, dach dwuspadowy,

na planie prostokąta - jednym słowem mówiąc - najtańszy :D ale kamyczek się żonce najbardziej podoba...czy wyjdzie dużo drożej niż np.

http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&all=1&sid=m3fd053812a25d&intra=0b71c2ba52667e7b5e2d79e6037730c7&crc=2141880a707d71954d830673ffa403f7&lang=pl

albo ten:

http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=20

Pozdrawiam

Ciężkie pytanie zadales. Podajesz 3 linki do 3 róznych projektow, ktore w zasadzie maja jedna wspolna ceche sa malutkie.

Wg mnie patrzac z ekonomicznego punktu widzenia (pomijam ze tak maly dom jest nieopłacalny w budowie) to wybrałbym cos parterowego z podwieszanym do dzwigara sufitem, wiec calkowice wyeliminowalbym jakielkolwiek stropy, schody.

W miniaturce w pokoju dziennym (16,6m2) sa jeszcze schody - :(.

Z tych 3 to wybrałbym ten projekt muratora.

Zacznę od archonu,bo z tej pracowni mam dom.Bardzo podobny zresztą,tylko większy (W zawilacach).I powiem Ci,że pomimo wydłużenia domu o pół metra,dostawienia garażu wydaje się dość mały.Szczególnie od elewacji ogrodowej.

Dlatego odradzam!Ten będzie wyglądał nie jak miniaturka tylko jak karykaturka.

Jeśli chodzi o ten z 4-spadowym dachem,to też wydaje mi się,że ten dach-wydłużony ze względu na ewentualność zagospodarowania góry, spowoduje efekt grzybka.Przy 4 spadowcach dach musi mieć bardzo finezyjnie zaprojektowany dach,bo inaczej wychodzi nieproporcjonalny.

Schody w salonie 20 metrowym to już przesada.

Też optuję za muratorowym.Jest prosty bardzo,ale zrobiony zgodnie z projektem ma szansę na porządny i proporcjonalny wygląd.W środku bardzo dobry rozkład.

A może pomyśl jednak o większym domu?Takim, w którym z czasem można zagospodarować poddasze?

Od myslenia to już mi głowa pęka... :wink: fakt są malutkie, ale to z jednego prostego względu...kasa!!!mamy działkę, mieszkanie 35m2 (stare, zimne i w ogóle be), za jakiś rok uda nam się odłożyć troszkę na start (wyjeżdżam do pracy za granicę)...więc taki domek to dwa razy tyle metrów co mamy teraz, no i ogród...mamy jednego dzieciaczka...

popatrzcie na to z tej perspektywy...

pozdrawiam

ja Cie doskonale rozumiem :-)) tez jeden dzieciaczek i w planie 2X wiecej niz obecnie mamy. ..... ale niestety za granice sie nie wybieram i jakoś bede musiała sobie zapodac jakis kredycik....ale co tam. Głowa do góry

ps równiez wybrałabym projekt muratora.

ciepło pozdrawiam, ania

Nikt nie ma zdania na temat biura "Krajobrazy"?

Drogie Anny chyba nie muszę was przekonywać co to znaczy kobieca perswazja...? :wink: mojej połówce najbardziej podoba się kamyczek i już!!!w zasadzie to on najbardziej pasuje nam na działkę...a ja powoli się łamię...mimo, że dach droższy :D

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Hejka hejka :)

A ja ... jeszcze nie buduje..jestem na samym początku ..z myślą co zakielkowala jakis czas temu ... jeszcze nawet dzialki nie mam ..wiec szukam wszystkiego i dzialki i projektu . Tak by mnie cos nie zaskoczylo ...wszystkiego sie uczę . Na razie mam czas i mam gdzie mieszkać wiec spokojnie podchodze do tematu.

hmm... pewnie dlatego jeszcze dlugo poszukam :)

pozdrawiam

Hej!A to zazdroszcze,ze wszystko przed Toba i ze wszystko zalezy od Ciebie.My mamy dzialke od moich rodzicow,wiec ominął nas etap poszukiwan terenu ktory w 100% nam odpowiada,a szkoda...Choc to co mamy nie mozna powiedziec by bylo bardzo złe,ze nie wspomne,ze wydatek jeden mniej :lol: .A jaki w marzeniach ten domek?Duży,mały?pozdrawiam

jaki w marzeniach....hmm... to proste, taki w sam raz :)

a tak poważnie to nie śpie na kasie, więc mysle o czyms co bedę mogl zbudować w etapach ..zakładam że I etap to max. 100m2 a potem ....:) to się zobaczy...

tak naprawde , to jakbym nie liczyl i ukladał program uzytkowy wlasnego domu to spokojnie wychodzi mi 130-150 m2.. ale jak pomysle że te 150 m2 jeszcze trzeba wykonczyc .... ehh //to zaczynam kroic ... no i tak to wyglada.

• 1 year później...

Witamy wszystkich,

Czy znacie kogoś kto Wybudował dom "Kamyczek" biura projektowego IGN http://www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?id=162&opcja=opis&nazwa_projektu=KAMYCZEK

Będziemy wdzięczni za wszelkie informacje.

Przeszliśmy przez piekło biurokracji- warunki zabudowy, adaptacje, zgody, pozwolenia, pisma, wnioski, druki itd :-? . Obecnie poszukujemy ekipy w okolicach Śremu- Wielkopolska oraz informacji ile może kosztować stan surowy otwarty tak małego domku 75 m2, co prawda widzę szanowni forumowicze, że Wy macie nie rzadko większe garaże lecz my wychodzimy z założenia że lepiej ciasny ale własny w konfrontacji z wynajmowanym za większe pieniądze niż rata kredytowa w banku.

pozdrawiamy

• 4 weeks później...

Witam!

Nic Ci niestety nie podpowiem bo sama dopiero szukam projektu (wszystko to co Ty już masz za sobą mnie jeszcze czeka) ale muszę powiedzieć, że przedstawiony Kamyczek bardzo mi się spodobał i chcętnie dołączę się do pytań. Również z chęcią poczytam o tym czy Tobie już wiadomo coś więcej?

• 2 weeks później...

ruszyliśmy z budową w piątek wylewamy fundamenty, jeżeli ktoś będzie zainteresowany tym projektem chetnie służę.

Wiem już np. że w naszym przypadku dotychczasowe koszty to:

- zdjęcie humusu - 3,5 h catepilara*70 zł= 250 zł

- wytyczenie budynku - 350 zł

- ręczny wykop pod fundament ( bardzo precyzyjny, oszczędność betonu) 300 zł

jeśli ktoś będzie zainteresowany to dalsze koszty w przyszłym tygodniu