Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZ

p_wojtek

Recommended Posts

• 1 month później...

Jestem na etapie wypełniania formularza Wz i utknęłam na pozycji

Zapotrzebowanie na wodę

W fomularzu WZ jest następująca pozycja; Woda do celow : bytowo-gospodarczych ( m3/h)

technologicznych

przeciwpożarowych

Ciepło; źródło ciepła: włane (KW)

MPEC (KW)

Gaz do celów: bytowo gospodarczych

grzewczych

Projekt domu to pow. ok 130 m bez garażu

Szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia jakie wielkości należy wpisać w poszczególnych pozycjach.

Czy mogę liczyć na pomoc?

• 4 weeks później...

Hej !

...Zapotrzebowanie na wodę

W fomularzu WZ jest następująca pozycja; Woda do celow : bytowo-gospodarczych ( m3/h)

technologicznych

przeciwpożarowych

Ciepło; źródło ciepła: włane (KW)

MPEC (KW)

Gaz do celów: bytowo gospodarczych

grzewczych

...

Czy mogę liczyć na pomoc?

My po prostu zapytaliśmy przy składaniu wniosku w gminie. Co do wody to dla domu jednorodzinnego potrzebujesz tylko dla 1 poz. i to raczej w ilości m3/dobę a nie /h. Jeśli podasz do ok. 1m3/h to nie powinno być problemów.

Z pozostałymi nie zetknąłem się, ale zapytaj w naszej grupie wrocławskiej - polecam link http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=798

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 5 months później...
My złożyliśmy 1 czerwca odebraliśmy kilka dni temu. Bardzo pomogła "metoda upierdliwego petenta", tak to by jeszcze leżało. Dzwoniłam i pytałam co się teraz dzieje z wnioskiem, na uzgodnienia którego działu czekają, dzwoniłam do tego działu i pytałam kiedy odpowiedzą itp Ciekawostka, ale może to normalne w systemie administarcyjnym, jeden dział do drugiego zwraca się z pismem oficjalnym - którego odpis również otrzymałam pocztą - o uzgodnienie danej kwestii.

Podawałem gdzieś na forum linki do stron internetowych Urzędów Miast. Ludzie termin wydawania WZ wynosi max 2 miesiące. Wynika to z KPA. Na stronach wielu urzędów jest napisane jak się załatwia WZ i jaki jest termin oczekiwania. Nie bójcie się straszyć skargami na opieszałość urzędu. To naprawdę pomaga.

poczytajcie tu http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=53704&highlight=

Mimi31 - to nie jest (a właściwie nie było) takie proste...

Zgadzam się, że w tej chwili się mocno poprawiło - przyszli sąsiedzi dostają WZ w miarę rozsądnych terminach.

W moim wypadku wystąpiłem w XII 2003, czyli kilka miesięcy po wejściu w życie nowej ustawy i panie urzedniczki, po prostu miały z tym duży problem.

A sposób na przeciąganie był prosty - zgłaszanie kolejnych postulatów o uzupełnieniu wniosku. A to potrzebne były zdjęcia okolicy (bo przecież studium bylo potrzebne), a to dokładne określenie kąta nachylenia dachu, itd. Pani była na tyle upierdliwa, że interesowały ją szczegóły rodzaju, ile rodzin będzie mieszkały lub planowana ilość samochodów, które będą w przyszlości parkowały na działce.. Pachnie Mrożkiem ??

Było, minęło... Niemniej jednak WOM-y, to też kuriozum (czekam właśnie na pozwolenie na budowę). Total niekompetencji, arogancji i braku podstawowej wiedzy - nawet moja pani architekt się załamała...

Mam jednak nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu papiery wreszcie odbiorę..

• 2 weeks później...
  • 7 months później...
My złożyliśmy 1 czerwca odebraliśmy kilka dni temu. Bardzo pomogła "metoda upierdliwego petenta", tak to by jeszcze leżało. Dzwoniłam i pytałam co się teraz dzieje z wnioskiem, na uzgodnienia którego działu czekają, dzwoniłam do tego działu i pytałam kiedy odpowiedzą itp Ciekawostka, ale może to normalne w systemie administarcyjnym, jeden dział do drugiego zwraca się z pismem oficjalnym - którego odpis również otrzymałam pocztą - o uzgodnienie danej kwestii.

My odebraliśmy nasze warunki 28 kwietnia :D :D :D :D a złożyliśmy wniosek w grudniu 2004 roku. Szok. Po tylu miesiacach walki z urzędem. Ostatnimi tygodniami byliśmy stałymi bywalcami w Urzędzie Miasta, a ostatni tydzień kilka razy dziennie dzwoniłam. Zależało mi, aby otrzymać je do 28-go, gdyż mój mąż miał tego dnia urodziny. No i się cudem udało. Odebrałam je 28-go kwietnia o godzinie 15:20 ;)

Prezent się udał.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkich czekającyh. Obyście mieli łatwiej niż ja.