bartolobartolo 03.12.2022 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 (edytowane) Witam wszystkich, Mam wątpliwości co do prawidłowości podłączenia mojego bufora przez instalatora. Bufor 500l grzany grzałką 9 kW. Dom 110 m2 + ogrzewany garaż 40 m2, grzejniki konwekcyjne. Przede wszystkich wydaje mi się, że powinien być zastosowany zawór 3-drogowy. Druga wątpliwość jest taka, że powinny zostać użyte inne przyłącza w buforze (P2, P5 zamiast P6, P8) dla efektywnego magazynowania i odbioru energii. W załączeniu schemat. Bardzo proszę o opinie. Edytowane 3 Grudnia 2022 przez bartolobartolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 03.12.2022 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 W sensie że woda do cwu idzie w obiegi rozdzielacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolobartolo 03.12.2022 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 W sensie że woda do cwu idzie w obiegi rozdzielacza? Nie, ta instalacja jest bez CWU. CWU mam z tzw. bojlera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 03.12.2022 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Masz dwa zasadnicze byki.Grzałka powinna być na samym, im więcej ciepłej wody tym większa pojemność. Drugi błąd to przed samym buforem powinieneś mieć obejście (połączenie) zimna -ciepła z zaworem trójdrogowym nastawnym. Zasada jest taka że woda z powrotu przed buforem miesza się z ciepłą z góry i idzie na instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts