Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słup żelbetowy zamiast drewnianego

Recommended Posts

Dzień dobry,

Na moim poddaszu więźbę podpiera 6 słupów drewnianych 14x14, zaprojektowanych tak aby szły w działówkach. Niezbyt spodobało mi się to rozwiązanie gdyż po tynkowaniu słupy i tak będą wystawać że ścian.

Dekarz doradził mi wykonanie w miejscu gdzie idą podpory słupków żelbetowych na szerokość działówki 11.5 cm i długość 25 cm. W słupku mają być docelowo 2 druty fi 6 co fugę i 4 pręty fi 10 w narożnikach. Wysokość słupa 2.8m.

Dodam że 3 z tych słupów stoją na ścianach nośnych, dwa w niedalekiej odległości od słupów na parterze a jeden na działówce.

Tu pojawiają się moje pytania:

1. Czy taka konstrukcja jest prawidłowa? O czym jeszcze należy pamiętać?

2. Czy jest jakaś inna technologia wykonania takich słupów? Np. wymurować taki słup z bloczków betonowych na sztorc?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

• Like 1

Dzień dobry,

Na moim poddaszu więźbę podpiera 6 słupów drewnianych 14x14, zaprojektowanych tak aby szły w działówkach. Niezbyt spodobało mi się to rozwiązanie gdyż po tynkowaniu słupy i tak będą wystawać że ścian.

Dekarz doradził mi wykonanie w miejscu gdzie idą podpory słupków żelbetowych na szerokość działówki 11.5 cm i długość 25 cm. W słupku mają być docelowo 2 druty fi 6 co fugę i 4 pręty fi 10 w narożnikach. Wysokość słupa 2.8m.

Dodam że 3 z tych słupów stoją na ścianach nośnych, dwa w niedalekiej odległości od słupów na parterze a jeden na działówce.

Tu pojawiają się moje pytania:

1. Czy taka konstrukcja jest prawidłowa? O czym jeszcze należy pamiętać?

2. Czy jest jakaś inna technologia wykonania takich słupów? Np. wymurować taki słup z bloczków betonowych na sztorc?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Słupy drewniane mają trochę większą wytrzymałość niż proponowane żelbetowe.

Jeżeli słupy będą zabezpieczone przed przesuwem to można by się zastanowić ad taką zamianą.

Trzeba znać obciążenia słupów.

Słupy muszą stać na ścianach nośnych lub na odpowiednio wytrzymałym stropie.

Słupy nie mogą stać na ściankach działowych poniżej.

Bloczki betonowe nie wchodzą w rachubę.

Ja schowałem słupy w działówkach IMG_20201104_174004.jpg

Profil stalowy 100x100 x ( już nie pamiętam grubości ) , pomalowany farbą podkładową . Projektowo 14x14 czyli miały wystawać z jednej strony. Konstruktor przeliczył że taki profil ma większą wytrzymałość niż belka drewniana .

Zapianowałem ten słup z każdej strony , wyciąłem piankę na równo ze ścianą , przykręciłem do słupa i działowych w 4 miejscach z jednej i drugiej strony wieszak do gk ( żeby przewiązać ) . Na to klej do styropianu i siatka elewacyjna .

Wg mnie nie ma lepszego rozwiązania . I tak jak ty miałem 6 sztuk .