inwestor__ 09.12.2022 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Witam, Pytanie dotyczy lokalu w budynku z 1936r., strop raczej drewniany, są deski. W jaki sposób sprawdzić to, zrobić "odkrywki" w jakich miejscach? Pozdrawiam,Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 10.12.2022 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Nie wiem jak w innych rejonach Polski, ale na tzw. ziemiach odzyskanych na ogół ścianki działowe szły murowane od grubszych na dolnych kondygnacjach do cieńszych wyżej, ale spotykaliśmy też na ostatnich kondygnacjach ścianki ok. 12cm na podwójnych krokwiach i tylko w przypadkach, kiedy na poddaszu były pojedyncze pomieszczenia. Lepiej sprawdzać od góry niż dołu, bo może się posypać ocieplenie stropu a były nim różne różności - piasek, słoma, pocięte worki czy gazety, zlepiane gliną, sypkie...itp. Edytowane 10 Grudnia 2022 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor__ 11.12.2022 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Dzięki za odp. Wczoraj zrobiłem odkrywki w takich miejscach: https://1drv.ms/u/s!AsROmA-vYx7phK4xIRoY_FnHC3GUNw?e=PlmLlc.Występuje tam materiał nieokreślony(widać za zdjęciach i na filmiku - jakby źle związany beton, zlepiony z takich grudek) jako budulec ściany działkowej, ma on aż 5,1cm:lol2:, tak wynika z moich obliczeń na podstawie pomiarów jednej ze ścianek. Wyliczyłem ile sam taki materiał ma bez tynków itp. Na zdjęciach przy suficie widać jakby był taki podciąg(nie wiem czy dobrego terminu użyłem) z cegieł nad ścianką działową. Wysokość tego podciągu to jedna cegła, natomiast przy podłodze licząc od desek to pierwsza ceła ukazuje się dopiero gdzieś poniżej wysokości mniej więcej może jednej cegły, tak jakby ten cały układ był przesunięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts