Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie pompy ciepła

Recommended Posts

Mam mieć montowana pompę ciepła 5kw jednofazowa.

Wg specyfikacji producenta potrzebne są 2 kable zasilające 3x2.5mm2 z zabezpieczeniem 16A każde.

Ja mam do pomieszczenia gdzie ma stać pc pociągnięty przewód 5x4mm2.

Z tego co się orientuję to nie można robić z kabla 5x4 rozdziału w puszcze na dwa niezależne obwody.

Czy mógłby mi elektryk zrobić tak, że 3 żyły z 5 byłyby normalnie podpięte w rozdzielni do L1 N i PE a dwie pozostałe do L2 i N (odpowiednio oznaczone koszulkami a PE mógłbym pociągnąć z bednarki poprzez szynę GSW? To chyba najtańszy sposób? Bo tak to by chyba trzeba robić małą rozdzielnie przy pompie?

A czy przewodu PE w tym kablu 5x4 nie można rozdzielić na dwa przewody w puszcze? Przecież i tak się łączy z PE po podziale PEN w rozdzielni?

Edytowane przez ololek
  • Like 1

Przecież można zrobić tak, by wstawić małą rozdzielkę z zabezpieczeniami, i od niej poprowadzić dwa przewody 3x2,5 mm2 , tak jak pisałeś.

I będzie bez kombinacji. Tym bardziej, że każdy obwód powinien zawierać żyłę ochronna, a ty kolego kombinujesz z GSW dla swojego PE. Trochę dziwnie.

Przecież można zrobić tak, by wstawić małą rozdzielkę z zabezpieczeniami, i od niej poprowadzić dwa przewody 3x2,5 mm2 , tak jak pisałeś.

I będzie bez kombinacji. Tym bardziej, że każdy obwód powinien zawierać żyłę ochronna, a ty kolego kombinujesz z GSW dla swojego PE. Trochę dziwnie.

OK. Nie będzie kombinowania z PE i GSW..

Czy do pompy jednofazowej oprócz tych 2 bezpieczników któe jest minimum wg tdr producenta dać jakieś dodatkowe ekstra rzeczy do zabezpieczenia pc?