ololek 10.12.2022 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Mam mieć montowana pompę ciepła 5kw jednofazowa.Wg specyfikacji producenta potrzebne są 2 kable zasilające 3x2.5mm2 z zabezpieczeniem 16A każde.Ja mam do pomieszczenia gdzie ma stać pc pociągnięty przewód 5x4mm2.Z tego co się orientuję to nie można robić z kabla 5x4 rozdziału w puszcze na dwa niezależne obwody.Czy mógłby mi elektryk zrobić tak, że 3 żyły z 5 byłyby normalnie podpięte w rozdzielni do L1 N i PE a dwie pozostałe do L2 i N (odpowiednio oznaczone koszulkami a PE mógłbym pociągnąć z bednarki poprzez szynę GSW? To chyba najtańszy sposób? Bo tak to by chyba trzeba robić małą rozdzielnie przy pompie? A czy przewodu PE w tym kablu 5x4 nie można rozdzielić na dwa przewody w puszcze? Przecież i tak się łączy z PE po podziale PEN w rozdzielni? Edytowane 10 Grudnia 2022 przez ololek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 10.12.2022 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Nie pisze się w puszcze, ale w puszczy. To taki duży las. A przewód to nie włos aby go dzielić na 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.12.2022 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Przecież można zrobić tak, by wstawić małą rozdzielkę z zabezpieczeniami, i od niej poprowadzić dwa przewody 3x2,5 mm2 , tak jak pisałeś.I będzie bez kombinacji. Tym bardziej, że każdy obwód powinien zawierać żyłę ochronna, a ty kolego kombinujesz z GSW dla swojego PE. Trochę dziwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 16.12.2022 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Przecież można zrobić tak, by wstawić małą rozdzielkę z zabezpieczeniami, i od niej poprowadzić dwa przewody 3x2,5 mm2 , tak jak pisałeś. I będzie bez kombinacji. Tym bardziej, że każdy obwód powinien zawierać żyłę ochronna, a ty kolego kombinujesz z GSW dla swojego PE. Trochę dziwnie. OK. Nie będzie kombinowania z PE i GSW.. Czy do pompy jednofazowej oprócz tych 2 bezpieczników któe jest minimum wg tdr producenta dać jakieś dodatkowe ekstra rzeczy do zabezpieczenia pc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts