olearek 11.12.2022 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Dzień dobry. Od pięciu lat jestem użytkownikiem kotła gazowego Junkerc Captur Mini ZWB 24-1 RE , który współpracuje z regulatorem Diamond ST-14. W tym roku pojawił się następujący problem: kiedy kocioł osiągnie zadaną temperaturę wyłącza się ,ale pompa obiegu cały czas pracuje bez przerwy w ciągu całej doby, jest intensywny szum w kotle i mniej intensywny w grzejnikach. Zmieniałem ustawienia temperatur kotła od minimum do maksimum, ale nic to nie dało. Serwisant dokonał przeglądu , stwierdził , że z pompą jest wszystko w porządku , a szumy dobiegające z kotła i grzejników są spowodowane zawirowaniami powietrza w kominie. Później już sam odłączałem regulator , z kostki kotła wyjąłem kable nadajnika , a w to miejsce wstawiałem zworę , ale sprawa szumów pozostała. Kiedy wyłączyłem kocioł z zasilenia prądu wówczas szumy zanikły. Wg. mnie gdyby były one spowodowane zawirowaniem w kominie to po odcięciu prądu byłyby nadal. Bardzo proszę osoby znające się na rzeczy o radę. Dziękuję. K.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts