Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skropliny z komina...chyba o czymś zapomniałem.

Recommended Posts

Chodzi mi tu o komin od kotła olejowego. Ma wkład z kwasówki. Co jakieś 4 dni napełnia mi się całe pudełeczko po maśle...a jego wylewanie (kiedy przyjdzie tam mebelek) będzie mało wygodne.

Zapomniałem niestety o odpływie skroplin do kanalizacji. Poza tym mam oczyszczalnię, więc nie wiem czy to mogłoby tak być. Teraz to już po ptokach....a gdybym tylko trochę wcześniej pomyślał, to by nie było żadnego problemu, bo za kominem jest zlew w łazience....wrrrr. Teraz już są kafelki, więc nie będę rozwalał.

Mam tylko nadzieję, że może da się na to jakoś inaczej zaradzić. Jeszcze nie mieszkamy, więc kocioł nie chodzi ciągle....

Co na to poradzicie?

T.

Ja mam ohydny wężyk do kratki w podlodze - tez mam oczyszczalnie przydomowa, ale sie nie martwie, bo pH skroplin w przyblizeniu jest takie jak moczu, wiec szklanka raz na 4 dni nie robi roznicy. Nb u mnie jest to ok 1 litra dziennie (wynika to z ogromnej dlugosci komina bo kotlownia jest w piwnicy i spaliny sie ochladzają na calej dlugosci komina). U Ciebie tez skroplin bedzie wiecej, jak przyjdą mrozy.

u mnie tez skroplin jest około litra dziennie i wylewam je z butelki do kanalizacji. Radzę Ci poświęcić jeden czy dwa kafle w łazience i zrobić odpływ bezpośrednio do kanalizacji - inaczej bedziesz musiał stale pamiętać o opróznianiu pojemnika. A to jeszcze nic. Nie wiem jaki mocz ma Przekorek, ale u mnie po rozlaniu się skroplin na kafle w kotłowni - nie było mnie więc woda płynęła przez kilka dni do kratki niestety nie tylko fugami ale i po powierzchni płytek - pozostały ślady których nie mogę usunąć.

Niestety łazienkę mam już zrobioną na tiptop i nie wyobrażam sobie, żeby cokolwiek rozkuwać. Jeszcze mogę zrobić to inaczej, ale nie wiem, czy to będzie dobre rozwiązanie. Jakieś 60 cm od patelni i wężyka leci pion kanalizacyjny i jego wyczystka. Jeśli udało by mi się wwiercić w nią, wsadzić wężyk i zasilikonować, (czyli bez syfonu), to może jakoś by to było...jak myślicie?

Pozdrawiam

T.

• 10 years później...