Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja dachu - nawiewający śnieg

Adam481

Recommended Posts

Witam,

W bieżącym roku sam podjąłem się ułożenia dachu. Przestudiowałem całe forum rozwiewając swoje wątpliwości, niestety chyba nie czytałem wystarczająco uważnie bo po weekendowych opadach śniegu zauważyłem, że napierający wiatr jest w stanie przez otwory wentylacyjne nawiać drobny śnieg do domu.

Krótka charakterystyka dachu.

Dach dwuspadowy (północ-południe), wymiar połaci 14.00, 6.80m, warstwy: wiązary, osb 12mm, papa, kontrłaty, łaty, blacha click (ruukki). Orynnowanie w systemie bezokapowym Siba modern. Na krawędzi pomiędzy papą a OSB jest obróbka odprowadzająca skropliny do rynny. Poddasze nieużytkowe (jedynie mały stryszek tzw. graciarnia, nad połową budynku, wysoki sufit nad drugą połową.

Wentylacja:

Wlot powietrza pod połać, zabezpieczony siatką aluminiową i wylot powietrza około 4-5cm w kalenicy, nakryty "czapeczką" z papy (pa umieszczona w połowie wysokości kontrłaty (tak żeby i pod połacią i pomiędzy papą a blachą był przepływ powietrza.

Podczas umiarkowanie silnego wiatru napierającego od północy, drobny suchy i lepki śnieg przedostaje się przez kratkę wentylacyjną i osadza się na wieńcu wewnątrz budynku. Ilości nie są jakieś porażająco duże, ale wystarczą, aby w przyszłości wilgoć z roztopionego śniegu narobiła szkód na ścianach i suficie.

Gdzie popełniłem błąd? Jak rozwiązać problem? Oczywiście mogę zaślepić wentylację (wlot powietrza), ale nie po to ją robiłem, żeby z niej rezygnować). Może umieścić między wiązarami membranę? Oczywiście ze względu na koszt i czas chciałbym uniknąć zdejmowania dachu.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...