Adam481 13.12.2022 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Witam, W bieżącym roku sam podjąłem się ułożenia dachu. Przestudiowałem całe forum rozwiewając swoje wątpliwości, niestety chyba nie czytałem wystarczająco uważnie bo po weekendowych opadach śniegu zauważyłem, że napierający wiatr jest w stanie przez otwory wentylacyjne nawiać drobny śnieg do domu. Krótka charakterystyka dachu. Dach dwuspadowy (północ-południe), wymiar połaci 14.00, 6.80m, warstwy: wiązary, osb 12mm, papa, kontrłaty, łaty, blacha click (ruukki). Orynnowanie w systemie bezokapowym Siba modern. Na krawędzi pomiędzy papą a OSB jest obróbka odprowadzająca skropliny do rynny. Poddasze nieużytkowe (jedynie mały stryszek tzw. graciarnia, nad połową budynku, wysoki sufit nad drugą połową. Wentylacja:Wlot powietrza pod połać, zabezpieczony siatką aluminiową i wylot powietrza około 4-5cm w kalenicy, nakryty "czapeczką" z papy (pa umieszczona w połowie wysokości kontrłaty (tak żeby i pod połacią i pomiędzy papą a blachą był przepływ powietrza. Podczas umiarkowanie silnego wiatru napierającego od północy, drobny suchy i lepki śnieg przedostaje się przez kratkę wentylacyjną i osadza się na wieńcu wewnątrz budynku. Ilości nie są jakieś porażająco duże, ale wystarczą, aby w przyszłości wilgoć z roztopionego śniegu narobiła szkód na ścianach i suficie. Gdzie popełniłem błąd? Jak rozwiązać problem? Oczywiście mogę zaślepić wentylację (wlot powietrza), ale nie po to ją robiłem, żeby z niej rezygnować). Może umieścić między wiązarami membranę? Oczywiście ze względu na koszt i czas chciałbym uniknąć zdejmowania dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam481 27.12.2022 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2022 Nikt nic nie napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.01.2023 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 Z opisu wnioskuję, że wszystko zostało wykonane poprawnie ale bez oględzin na miejscu trudno doradzić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts