Magda_12345 13.12.2022 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Dzień dobry Wielka prośba o pomoc: dom z lat 20-30, poniemiecki, cegła. Poddasze nieużytkowe (na razie). Chciałabym je ocieplić (podłogę), zwłaszcza, że leżą już rury od rekuperacji: załączam zdjęcia. Nie do końca wiem, ile one potrzebują tej izolacji. Strop jest w technologii z tamtych lat: deski, podwójne, przestrzeń powietrzna, polepa, był też żużel, usunięty ze względu na rekuperację. Belki wys ok 8-9 cm., nad rurami to już niewiele jest do tej belki. Od dołu ocieplone 10 cm wełną + sufity podwieszane. Pomysł ( nie mój:) ): spod rur usunąć polepę i dać otulinę kauczukową + wełna na wypełnienie . I tu skończyć: na to OSB ( usunięcie polepy pozwoli zmieścić rurę z otuliną. Ja ciągle czytam i nie wiem, czy to wystarczy, załączam więc dwa pomysły; z prośbą o podpowiedzi. osobiście chciałabym zostawić polepę (walczę z Ojcem w temacie...), natomiast nie wiem jak z grubością tej izolacji. I pytania: 1- czy perlit czy wełna mineralna? 2. czy folia paroprzepuszczalna na polepę ? ( takie rady dostałam) 3- ile powietrza pod OSB? 4. Czy nie obejdzie się bez położenia 'drugiej warstwy': belka, między belkami znów perlit lub wełna. Uprzejmie proszę o pomoc ! z góry dziękuję Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_12345 16.12.2022 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Dzień dobry! czy ktoś będzie miał jakieś podpowiedzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.12.2022 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Grubość izolacji zależy od temperatur w jakich rury będą przebywać. W którymś wątku wklejałem zalecane grubości ale z dwa lata temu. Z tego co pamiętam, w ciepłych miejscach było to 5-10cm wełny w zimnych jak np poddasze nieużytkowe, minimum 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_12345 17.12.2022 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 WItam, dziękuję bardzo, znalazłam !!! to tu, może jak ktoś będzie szukał odpowiedzi, to będzie to przydatne. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369667-prawid%C5%82owe-ocieplenie-kana%C5%82%C3%B3w-wentylacyjnch-od-reku Pytanie jeszcze, czy na polepę coś kłaść przed ewentualną wełną/ perlitem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts