Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie starego stropu, polepa, rekuperacja

Magda_12345

Recommended Posts

Dzień dobry

Wielka prośba o pomoc:

dom z lat 20-30, poniemiecki, cegła. Poddasze nieużytkowe (na razie). Chciałabym je ocieplić (podłogę), zwłaszcza, że leżą już rury od rekuperacji: załączam zdjęcia. Nie do końca wiem, ile one potrzebują tej izolacji.

Strop jest w technologii z tamtych lat: deski, podwójne, przestrzeń powietrzna, polepa, był też żużel, usunięty ze względu na rekuperację.

Belki wys ok 8-9 cm., nad rurami to już niewiele jest do tej belki.

Od dołu ocieplone 10 cm wełną + sufity podwieszane.

Pomysł ( nie mój:) ): spod rur usunąć polepę i dać otulinę kauczukową + wełna na wypełnienie . I tu skończyć: na to OSB ( usunięcie polepy pozwoli zmieścić rurę z otuliną.

Ja ciągle czytam i nie wiem, czy to wystarczy, załączam więc dwa pomysły; z prośbą o podpowiedzi.

osobiście chciałabym zostawić polepę (walczę z Ojcem w temacie...), natomiast nie wiem jak z grubością tej izolacji.

I pytania:

1- czy perlit czy wełna mineralna?

2. czy folia paroprzepuszczalna na polepę ? ( takie rady dostałam)

3- ile powietrza pod OSB?

4. Czy nie obejdzie się bez położenia 'drugiej warstwy': belka, między belkami znów perlit lub wełna.

Uprzejmie proszę o pomoc !

z góry dziękuję

Magda

ILNH8455.jpg

OHRA8721.jpg

UWUB4051.jpg

STROP.JPG

WItam, dziękuję bardzo, znalazłam !!! :)

to tu, może jak ktoś będzie szukał odpowiedzi, to będzie to przydatne.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369667-prawid%C5%82owe-ocieplenie-kana%C5%82%C3%B3w-wentylacyjnch-od-reku

Pytanie jeszcze, czy na polepę coś kłaść przed ewentualną wełną/ perlitem ?