mart3112 13.12.2022 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Dzień dobry, planowałem zainstalować u siebie na działce oczyszczalnie przydomową Wobet ZBS-5c z rozsączeniem. W tym celu zgłosiłem budowę do urzędu, ale niestety z powodu braku sieci wodociągowej na sąsiednich działkach urząd nałożył obowiązek złożenia pozwolenia na budowę. Niestety pozwolenie na budowę generuje dodatkowe ok. 2000zł kosztów oraz dalszą niepewność możliwości budowy. W tej sytuacji sama Pani w urzędzie zasugerowała zgłodzenie budowy oczyszczalni ze szczelnym zbiornikiem. Budowa oczyszczalni ze szczelnym zbiornikiem wydaje się być mało sensowna, ale może ktoś był w podobnej sytuacji i tak zrobił? Z tego co się orientuję przefiltrowaną wodą mogę podlewać ogródek? Ewentualnie może ktoś zna inne rozwiązanie problemu? Edytowane 13 Grudnia 2022 przez mart3112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 15.12.2022 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 (edytowane) Widać, że w okresie świątecznym jest mało czasu na jakieś podpowiedzi, ale może ja coś tu dodam, o ile nie odejmę :) Budowa oczyszczalni z szambem jest bez sensu, bo tracisz główną korzyść z tego, że odpływa do gruntu, a Ty się o to nie martwisz . Latem można coś kombinować z podlewanie, ale bez entuzjazmu, a zimą nic i tylko wywozisz, więc kiepsko to widzę. Czasem lepiej kupić szambo 9-10m3 i mieć to z głowy Jednak ja lubię kombinowanie i trzeba zawsze się na tym zastanowić. Na wstępie od razu zaznaczę, że szambo musi mieć alarm, na przykład pływak, który Ci przypomni o wybieraniu, bo inaczej, gdy się przepełni, może też podnieść się poziom wody w oczyszczalni. Będzie to mogło pogorszyć działanie. Latem, gdy można coś podlać, to na pewno nie ogródek warzywny bo nie jest to czysta woda. Na pewno zrobiłbym to w sposób automatyczny i łatwiej byłoby mieć pompę w zbiorniku lub w oczyszczalni, która by to robiła. Nie mówię tu o jakimś zraszaniu, tylko o płytko wkopanej rurze rozsączającej, która ścieki oczyszczone podprowadzi w pobliże korzeni drew i krzewów. Jak ZBS-5C to dwupłaszcz i za tym też dwupłąszczowe szambo z 5m3. Chyba takie jest największe dla takiej samej średnicy jak 5C ? Edytowane 15 Grudnia 2022 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart3112 16.12.2022 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Dzięki za odp. rzeczywiście okres świąteczny nie sprzyja pytaniom ZBS-5C wybrałem z powodu możliwych wyższych poziomów wód gruntowych. Właśnie też powoli zacząłem się zastanawiać, czy nie prościej byłoby zrobić szambo. Wojtek spotkałeś się wcześniej z sytuacją, że starostwo nałożyło obowiązek pozwolenia na budowę oczyszczalni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 19.12.2022 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Takie pozwolenie na budowę było wymagane, gdy dom był w budowie, a Ty chciałeś zmienić z szambo na oczyszczalnię. Nie mam aktualnych informacji, dlatego piszę, że było . Podobno nie wszędzie tak jest ? Teraz zaś słyszałem, że jak nie ma wodociągu to jest wymagane pozwolenie na budowę, aby określić czy odległości są spełnione dla studni z wodą pitną dla działek w okolicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart3112 28.12.2022 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 W moim przypadku jest kwestia zmiany w trakcie budowy oraz braku wodociągu. Mimo motywacji do zmiany z mojej strony, raczej pozostanę przy szambie do czasu wykonania wodociągu. Wolę już wykonać szambo, które kosztuje trochę więcej od kosztu samego projektu, a może w najbliższym czasie powstanie kanalizacja. Dzięki za pomoc i odp. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts