kosor 14.12.2022 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Witam serdecznieZwracam się do Was jako ekspertów i proszę o wyrozumiałość.Kupiłem agregat Fogo 4001 ise, używam sporadycznie do zasilania przez przedłużacz narzędzi.Teraz chciałbym wpiąć agregat w sieć domową TN-S za pomocą przełącznika sieć – agregat np Hager przełącznik sieć-agregat 1-0-2 4P 40A SFT440.W instrukcji jest tylko by podpiął do sieci elektryk albo osoba która wie co robi.Zadzwoniłem do kilku elektryków, ale każdy mówi co innego:(Bardzo proszę by mi ktoś łopatologicznie wytłumaczył czy dobrze rozumiem. Żebym w razie czego wiedział i sprawdził to co zostanie przez elektryka zrobione. 1. Mam na wyjściu gniazda w agregacie L1=115V i L2=115V. Podłączam L1 do przewodów fazowych na wyłączniku (mostkuję trzy fazy), L2 do N na wyłączniku. Tylko w domu w gniazdkach też na N będzie 115V. Zacisk uziemienia agregatu podłączam do PE sieci domowej. 2. Inny elektryk mówi, że np L1 który nie idzie przez zabezpieczenie w agregacie spiąć z PE, Wówczas jak twierdzi na L2 pojawi się 230V. 3. Spotkałem się z różnymi opiniami co do uziemienia agregatu. Jedni mówią podpiąć pod PE instalacji domowej, a drudzy mówią nie podpinać do PE tylko wbić szpilkę do ziemi i podłączyć do uziemienia agregatu. Która metoda jest odpowiednia? 4. Za wyłącznikiem sieć-agregat będzie wyłącznik różnicowoprądowy, czy będzie zabezpieczał sieć domowa przy pracy agregatu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikomir 14.12.2022 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Witam,Odpowiedzi na zadane pytania znajdziesz w rozdziale 3.5 i 4 publikacji:http://www.edwardmusial.info/pliki/ochrona_zespoly_spalin_elektr.pdfNa marginesie, warto uważnie przeczytać cały artykuł, autor jest szanowanym autorytetem w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts