Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agregat Fogo - jak wpiąć w sieć domową TN-S?

kosor

Recommended Posts

Witam serdecznie

Zwracam się do Was jako ekspertów i proszę o wyrozumiałość.

Kupiłem agregat Fogo 4001 ise, używam sporadycznie do zasilania przez przedłużacz narzędzi.

Teraz chciałbym wpiąć agregat w sieć domową TN-S za pomocą przełącznika sieć – agregat np Hager przełącznik sieć-agregat 1-0-2 4P 40A SFT440.

W instrukcji jest tylko by podpiął do sieci elektryk albo osoba która wie co robi.

Zadzwoniłem do kilku elektryków, ale każdy mówi co innego:(

Bardzo proszę by mi ktoś łopatologicznie wytłumaczył czy dobrze rozumiem. Żebym w razie czego wiedział i sprawdził to co zostanie przez elektryka zrobione.

1. Mam na wyjściu gniazda w agregacie L1=115V i L2=115V. Podłączam L1 do przewodów fazowych na wyłączniku (mostkuję trzy fazy), L2 do N na wyłączniku. Tylko w domu w gniazdkach też na N będzie 115V. Zacisk uziemienia agregatu podłączam do PE sieci domowej.

2. Inny elektryk mówi, że np L1 który nie idzie przez zabezpieczenie w agregacie spiąć z PE, Wówczas jak twierdzi na L2 pojawi się 230V.

3. Spotkałem się z różnymi opiniami co do uziemienia agregatu. Jedni mówią podpiąć pod PE instalacji domowej, a drudzy mówią nie podpinać do PE tylko wbić szpilkę do ziemi i podłączyć do uziemienia agregatu. Która metoda jest odpowiednia?

4. Za wyłącznikiem sieć-agregat będzie wyłącznik różnicowoprądowy, czy będzie zabezpieczał sieć domowa przy pracy agregatu?

Pozdrawiam