Jasiu 02.09.2002 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Mam wprawdzie dużo czasu bo będę to robił w przyszłym roku, ale nie daje mi to spokoju. Jak zrobić zbrojony słupek z cegieł - 2 cegły na warstwę ? Wymyśliłem sobie 4 słupki o wysokości 2,2 - miały być z 4 cegieł na warstwę: ale zobaczyłem cieńsze - 2 "cegłowe". Smuklejsze są ładniejsze, ale jak to zazbroić żeby się nie powywracało !? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2002-09-02 11:50 ] [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2002-09-02 11:53 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 02.09.2002 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Cegła kratówka nałożona na pręty zbrojeniowe i zalana cementem. 2,2 m to nie jest duża wysokoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 02.09.2002 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Ja wiem, że jest to sprawa gustu, ale przemyśl. 2,2m wysokości to z jednej strony nie dużo z drugiej zaś słupek tej wysokości szeroki na 1 cegłę, może okazać się zbyt smukły. Jeśli robisz filar pod tarsa itp, to chyba dobrze by wyglądał taki słupek, jeśli ogrodzenie to może wyglądać na zbyt cienki i delikatny. Osobiście mam na 1,5 cegły i wys. 1,8 i wygląda super. Do tego jest cholernie stabilny i nie boli mnie głowa, że brama się urwie z zawiasem. Ale to tylko kwestia gustu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.09.2002 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 To ma być element tzw.: "małej architektury" - taka pergola odzielająca taras od ogrodu - więc obciążenie żadne, bardziej się boję że się ktoś na tym oprze. Ale może masz racje (Kodi) może taki byłby za wąski. Do Pitbul - czyli zbrojenie idzie otworami w kratówce ?A te otwory są wystarczająco regularne ?Czy trzymaja przyzwoicie odległości i wymiary ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 02.09.2002 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Kup taka cegle to sie przekonasz. Ale wydaje mi sie ze Ty w ogole nie potrzebujesz zbrojenia. Jesli slup gora stezysz to na pewno nie potrzebujesz. Jesli musisz to 2 wystarcza - tylko z nawlekaniem bedziesz mial troche zabawy. Mozesz tez drut dac w spoinie pomiedzy ceglami (w pionie) do tego dospawac co 4-5 warstw pret poziomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.09.2002 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Tia......... Będę miał o czym myśleć przez zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 03.09.2002 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 Podpowiem cos co może się przydać- otóż ja wykonałem słupki wejścioweo szerokości 1 cegły (25 cm), na których wisi brama wjazdowa dwuskrzydłowa i bramka !.Wysokość słupków 142 cm plus zakończenie daszkiem. Ponieważ użyłem do tego cegły klinkierowej wąskiej o wymiarach 25x6 cm w środku pozostał rdzeń betonowy o wymiarach 13x13 cm, zazbrojony 4 prętami 12 mm.Cegły murowałem na wylanym fundamentowym słupku o głębokości w ziemi 120 cm, z którego wychodziły 4 pręty zbrojeniowe słupka ceglanego. Słupki betonowe w ziemi połączone są między sobą ścianką betonową o grubości może 12 do 15 cm (nie pamiętam), która je dodatkowo wzmacnia i trzyma w jednej płaszczyźnie.Żeby taki słupek powstał oczywiście na jednej ścance jest cegła cała na przyległych widać dwa krótkie boczki cegły po 6 cm i przyciętą cegłę o długości 11 cm.Fuga ma 1 cm w pionie i poziomie.Mółbym przesłac zdjęcie, ale czy na forum da się podpiąć do odpowiedzi zdjęcie lub rysunek? Pozdr-Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts