Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka ilosc cegly?????

Recommended Posts

witam wszystkich w tym nowym 2005 roku! mam maly problem - chce niebawem poczynic pierwsze zakupy materialow budowlanych w tym cegly. zdecydowalem sie ze bede budowal swoj domek z pustaka max. 220 z Hadykowki ( to sciany nos. zew. ) naromiast sciany nos. wew. z pustaka U-220 rowniez tego producenta. rozpoczolem wiec wyliczenia. o ile z parterem nie bylo problemu o tyle na poddaszu jakos sie zamotalem.

nie wiem bardzo jak sie zabroc za liczenie ilosci jesli chodzi o skosy(chodzi o sciany nosne zew.) projektany podaje orientacyje zapotrzebowanie na materialy ale wedlug mnie to duzo za duzo. nie chce wtapiac kasy na zapas a teraz ceny materialow sa dosc niskie. czy ktos wprawiony moglby rzucic okiem na rys. poddasz i stwierdzic czy 139 m 2 na sciany nos. wew. to nie za duzo???????prosze o pomoc i z gory dziekuje :) :) :)

http://www.mtmstyl.com.pl/projects/egzokaz/boston_2_s.pdf

link do rysunkow szczegolowych.

• 2 weeks później...
Witaj Jacek.No jest fajnie. Mieszkasz niedaleko mnie, budujesz z pustaków tych samych co ja i do tego masz projekt z tej samej firmy co ja. Tylko , że ja zdecydowałam się na budowę Bolera. Mnie wyliczył architekt ile jakich pustaków mam kupić. Sama gdy wyliczałam wyszło mi podobnie. W projekcie znalazłam powieszchnię ścian zewnętrznych i powieszchnię ścien wewnętrznych i pomnożyłam to przez 22, bo tyle wchodzi pustaków na metr kwadratowy. Pozdrawiam!