Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gree Amber Standard grzanie problemy wnioski

Recommended Posts

Witam, mam zamontowane 4 jednostki wewnętrzne Gree Amber Standard a mianowicie.

Salon 1x split 5kW

sypialnia 1x3,5kW, pokój 1x3,5kW z 1x Multi split 6kW

pokój 1x3,5kW split

Sprawa dotyczy grzania. Jeżeli zadam mu temperaturę np 21 stopni zaczyna grzać i leci powiedzmy względnie ciepłe powietrze (pobór 2200W do 1200W) w pomieszczeniu zaczyna sie podnosić temp i po pewnym czasie klimatyzator zaczyna dmuchać powiedziałbym powietrzem niewiele cieplejszym od otoczenia (pobór 800W) i nie wyłącza sie wcale. Musze podnieść temp na pilocie np na 24 stopnie zaczyna bardziej grzać i po chwili jak zjadę na 21 to przechodzi do trybu czuwania.

Ustawienia próbowałem z włączonym jak i wyłączonym IFeel prędkość wentylatorów na maxa.

Taki problem występuje co chyba ważne nie zawsze ale często w salonie oraz w sypialni, najmniej jest zauważalny w najmniejszym pokoju gdzie jest 3.5kW split.

W związku z czym zostawienie klimatyzatorów działających samodzielnie w trybie automatycznym jest nierealne bo chyba puściły by mnie z torbami, korzystam wiec doraźnie włączając i wyłączając ręcznie ale nie o to chyba chodzi.

Podzielę sie również drobnymi spostrzeżeniami.

Prądożerność - ogromna 5kW w salonie 2300w spada do 1200W a minimum 800W srednio 1.2kW na 1h, multi split 6kW podobnie minimum 700W, split 3.5kW chyba najfajniejszy lata w granicach 1000W minimum 600W

Jeżeli temp spada do 0stopni załączają sie grzałki działając non stop nieważne że wyłączony - 100W, 100W, 75W rozwiązałem to w ten sposób że zamontowałem do każdego sterownik switchBox i jeżeli nie używam klimatyzatora to go wyłączam za pomocą telefonu dodatkowo działają jako watomierze. Polecam.

Ciepło według mnie nieproporcjonalne do zużytej energii.

Witam jestem od 2 tygodni użytkownikiem dwóch klimatyzatorów Gree Amber prestige 5kw każda, do ogrzenia dom z poddaszem użytkowym, standardowo docieplony (ściany suporex 24cm+ 15 cm elewacja styropian, poddasze 25cm wełna isover) rok budowy 2012 powierzchnia 225 m z garażem w bryle, więc do ogrzania około 190m. Parter to większości otwarta przestrzeń salon kuchnia jadalnia+ łazienka i sypialnia około 90 m jest ciepło 21.5° na piętrze gdzie jednostka jest na przedpokoju w 3 sypialniach utrzymuje się temperatura 20°, temperatura zadana na obydwu jednostkach 21. Zużycie z ostatnich kilku dni przy temperaturze w dzień około - 4 w nocy - 10 to 52kw na dobę, region centrum dotychczas ogrzewalem się ekogroszekiem zużycie 20kg/ doba. Jakie macie zużycie w swoich domach. Pozdrawiam

20kg ekogroszku przy sprawności kotła/instalacji ~60% to ok 90kWh.

52kWh z klimatyzatora to COP niecałe 2.

Jeśli chodzi o ekogroszek to średnie zużycie nie ważyłem do kilograma może to było 18 kg, bardziej chodzi mi o klimatyzator by porównać z innymi użytkownikami, choć wiadomo że każdy dom jest inny w którym jest też inna temperatura. Na dachu instalacja 9.9kw więc bez stresu, jeśli chodzi o zużycie.

Podzielę sie również drobnymi spostrzeżeniami.

Prądożerność - ogromna 5kW w salonie 2300w spada do 1200W a minimum 800W srednio 1.2kW na 1h, multi split 6kW podobnie minimum 700W, split 3.5kW chyba najfajniejszy lata w granicach 1000W minimum 600W

Jeżeli temp spada do 0stopni załączają sie grzałki działając non stop nieważne że wyłączony - 100W, 100W, 75W rozwiązałem to w ten sposób że zamontowałem do każdego sterownik switchBox i jeżeli nie używam klimatyzatora to go wyłączam za pomocą telefonu dodatkowo działają jako watomierze. Polecam.

Ciepło według mnie nieproporcjonalne do zużytej energii.

To akurat jest przepis na szybki zgon klimatyzatora.

Urządzenie do grzania nie powinno był wyłączne z prądu.

Jej start "na zimno" może doprowadzić do uszkodzenia sprężarki.

Co innego tace ociekowe.

Te grzania permanentnego nie wymagają i to ich sterowanie warto zmodyfikować..

Po za tym standard - nie znasz powiedzenia "co tanie to drogie"?