pst25 21.12.2022 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Wstyd ! Przepraszam, tak się tym pomysłem ucieszyłem, że o podstawach zapomniałem. Pompa wygrzewała budynek, który stał od 5 lat. Było -15 na dworze, to znacznie większe potrzeby niż +10 na całym domu. Uważam że: pobór ciepła był aż nadto wystarczający. Bufor ma 100 l, więc wystarczający. Problem jest w tym, moim zdaniem, że pompa nie może oddać ciepła. Zrzut poniżej pokazuje, że ani bufor ani zbiornik wbudowany CWU nie zdążył się nagrzać, a pompa się wyłączyła - wyłączenie potwierdza duża temperatura na powrocie dolnego źródła. Uważam jednak, że zasilanie podłogówki powinno być na górze, ale serwis ma inne zdanie, więc nic nie robię. Pompa ma czujniki na podłogę i grzejniki, a jak to ona rozpatruje to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 21.12.2022 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Jeśli tam na tym rysunku to co ma 43.2 to bufor to też ma zasilanie górą a powrót dołem . W jaki sposób dodajesz zdjęcia na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pst25 21.12.2022 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Tak, to zasilanie to wtopka moja. Ale według rysunku ciepło powinno brać od góry.. Szkoda sił, muszę wymagać by serwis mnie odwiedził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Awinion 24.12.2022 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2022 Do rozdzielacza jest 45 wszędzie, przepływy 2-3 l/ pętle. Mam 5 pętli na 60 m2. Ale inne pytanie. Może połączenie krzyżowe ma sens, ale: Teraz mam tak: 1. Wejście z Pompy ciepła 2. Powrót do Pompy ciepła 3. Wyjście na zasilanie podłogi i ewentualnych grzejników 4. Powrót z podłogi i ewentualnych grzejników A może powinno być: 1. Powrót do Pompy ciepła 2. Wejście z Pompy ciepła 3. Powrót z podłogi i ewentualnych grzejników 4. Wyjście na zasilanie podłogi i ewentualnych grzejników [ATTACH=CONFIG]462922[/ATTACH] Sprawdź na korpusie pomp obiegowych Wilo, w która stronę masz strzałkę (będzie z boku lub z tyłu). Jeśli w górę to masz odwrotnie podłączony bufor po stronie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts