Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGD - jaka firme polecacie

akinom

Recommended Posts

skoro jest już taki temat, to może i ja się dopiszę.

w nowym mieszkanku będzie mi potrzebna lodówka i pralka.

mieszkanko małe - 35m2, mieszkam sam, za wiele pieniążków nie mam.

zastanawiam się nad marką POLAR, kiedyś miała moja babcia, działało to to przez kilkanaście dobrych lat.

niestety nie wiem, jaką pozycję na rynku ma ta firma w chwili obecnej :cry:

opłaca się inwestować w polara?

wstępnie wybrałem:

lodówka:

http://www.polar.com.pl/i.php?i=33

pralka:

http://www.polar.com.pl/i.php?i=47

pomóżcie :wink:

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lodówkę Polara mam 9 lat, odpukać działa nonstop, żadnych awarii, nie wiem jak modele aktualne, ale ona po prostu działa. Pralkę polecam zdecywoanie z wsadem od góry, oszczędność miejsca w takim małym mieszkanku, no i zawsze mozna jeszcze coś dorzucić nawet w trakcie prania. Mama moja taką pralkę polara kupiła chyba 4 lata temu, też chodzi i pierze, czyli robi swoje, bezawaryjnie (odpukać oczywista). Ja akurat używam 10-letniego whirlpoola, wymienialiśmy jakis rok temu łozysko, bo cos tam stukało, ale pralka oprała dwoje małych dzieci, w tym jakieś 14 miesięcy pieluch tetrowych.

Jak nie masz za dużo pieniążków i myślisz o polarze to podzielę się swoimi spostrzeżeniami. 9 lat temu stałam przed podobnym wyborem. Wtedy nie było forum więc swój wybór oparłam na przeprowadzonymi 4 rozmowami z punktami naprawy sprzętu gospodarstwa domowego. Wybrałam je losowo z książki telefonicznej. Pytania tak formowałam aby rozmówca sam mi wskazał markę niczego nie proponowałam. Wybór ostateczny był między gorenie a polarem z zastrzeżeniem, że polar musi mi się trafić dobry natomiast z gorenie już nie będzie takiego kłopotu bo wszystkie są dobre. W innym serwisie gorenie to był nr jeden. Zaufałam. Chodziła bezawaryjnie ok. 7 lat naprawa kosztowała jakieś 80 zł i część pasowała podobno od boscha a pasują do niej podobno części aż z 4 innych firm. Myślę, że to ważne. Wybór oczywiście należy do ciebie.

Ja napisałam o pralce. Nie miałam lodówki tej firmy za to miałam lodówkę ardo i też dobrego słowa nie napiszę. Podobno z lodówkami jest kłopot ludzie rat nie spłacą i sprzęt nie nadaje się do dalszej eksploatacji a sprzęt wypuszczony na rynek obliczony jest na 6 lat żywotności. Więc jak moja lodówka się zepsuła w 2004 roku czyli chodziła 9 lat to pan mi się kazał cieszczyć, że aż tyle chodziła. Jestem po poważnych zakupach sprzętu na który wydałam 8000 zł wiem, że w sprawie AGD trudno zaczerpnąć opinii na forum bo zawsze znajdzie się ktoś kto napisze nigdy więcej nie kupię takiej i takiej marki. Doskonale pamiętam jak dojechała do mnie zmywarka a ktoś na forum napisał, że ta firma jest do bani i że nigdy więcej. Wiesz co czułam zainwestowałam 2500 zł. Na szczęście chodzi jak burza i w programie najkrótszym zmywa wszystko idealnie.

Ja napisałam o pralce. Nie miałam lodówki tej firmy za to miałam lodówkę ardo i też dobrego słowa nie napiszę. Podobno z lodówkami jest kłopot ludzie rat nie spłacą i sprzęt nie nadaje się do dalszej eksploatacji a sprzęt wypuszczony na rynek obliczony jest na 6 lat żywotności. Więc jak moja lodówka się zepsuła w 2004 roku czyli chodziła 9 lat to pan mi się kazał cieszczyć, że aż tyle chodziła. Jestem po poważnych zakupach sprzętu na który wydałam 8000 zł wiem, że w sprawie AGD trudno zaczerpnąć opinii na forum bo zawsze znajdzie się ktoś kto napisze nigdy więcej nie kupię takiej i takiej marki. Doskonale pamiętam jak dojechała do mnie zmywarka a ktoś na forum napisał, że ta firma jest do bani i że nigdy więcej. Wiesz co czułam zainwestowałam 2500 zł. Na szczęście chodzi jak burza i w programie najkrótszym zmywa wszystko idealnie.

............... jaka Eluś, jaka ? Przede mną właśnie wybór agd.

A może parę słów o lodówkach side by side

Nie mogę się zdecydować Samsung czy Lg a może coś innego

A problem wypłyną wcześniej niż myślałam

Proszę o parę uwag od użytkowników

I mam jeszcze pytanie takie na gorąco co mi przyszło do głowy

Czy kostkarka działa tylko na podłączenie do wody czy można wode wlać też ręcznie. Lodówka poczeka trochę na docelowe miejsce w domku i postoi na starych śmieciach :) a tu nie mam możliowości ciągnąc podłączenia

• 1 month później...
....Ja kupilam Boscha i Siemensa liczac troche na tzw. niemiecka solidnosc... (? )Zobaczymy za pare lat. Na razie minelo 5 miesiecy i oprocz beznadziejnego okapu z reszty sprzetow jestem zadowolona, aczkolwiek nic nie jest bez wad. Np.

Okap - koszmarna beznadzieja :)

a jakiej firmy masz ten okap? i czemu beznadzieja? ja zdecydowałam się na okap DKE 955M Boscha (no i resztę sprzętu też). Ale teraz to już nie wiem czy znowu nie zacząć się zastanawiać?

http://img90.imageshack.us/img90/8452/okapboschdke955m2ev.jpg

troche czasu upłynęło juz od twojego ostatniego postu, więc co teraz powiesz? nadal jesteś zadowolona z wyboru?

• 2 weeks później...

Z wyboru okapu nadal nie jestem zadowolona ale przestalam walczyc. Jak juz kiedys pisalam wezwalam serwis, ktory stwierdzil zle zamontowanie sprzetu, bo jesli chodzi o sam okap to ponoc to suuuper sprzet i Pan z serwisu zadeklarowal, ze chetnie go wezmie jak bede wyrzucac (przez okno ;-))

http://www.bosch-agd.pl/pl/produkty/produkt.asp?idproduktu=93

Ogolnie to w moim przypadku pozostaje albo zmiana mieszkania albo zamontowanie zestawu do obiegu zamknietego, bo chyba nawet wymiana okapu na lepszy nie pomoze :-?

Z pozostalych sprzetow nadal jestem zadowolona, chociaz jakies drobnostki utrudniajace zycie by sie znalazlo np.

- lodowka ma zbyt waskie pojemniczki na drzwiczkach w efekcie na drzwiczkach trzymam jedynie serki topione i torebki z tartymi bo nie mieszcza sie sloiczki (brakuje doslownie 2-3cm). W zyciu bym nie pomyslala, ze tak moze byc. A ogolnie to dobry sprzet, w komorze 0 faktycznie produkty wytrzymuja dluzej http://www.siemens-agd.pl/produkty/przeglad_produktow/produkt.php?idproduktu=67

- zmywarka ma tendencje do niedosuszania a na 35st czesto nie rozpuszcza sie do konca Calgonit. W sumie nie wiem czy to normalne czy niemormalne. Da sie z tym zyc. Akurat jesli chodzi o zmywarke to mnie wystarczy, ze zmywa a bajerow nie potrzebuje. No moze oprocz tego, ze chcialabym wylaczyc to glosne i irytujace bipanie na koniec zmywania (a serwis twierdzi ze jak w instrukcji nie ma tzn. ze sie nie da :x ) http://www.bosch-agd.pl/pl/produkty/produkt.asp?idproduktu=240

- do piekarnika pare dni temu domowilam EcoClean na scianki boczne i sufit, bo juz mam dosyc czyszczenia przypalonek. A poza tym to super sprzet i z piekarnika jestem baardzo zadowolona http://www.bosch-agd.pl/pl/produkty/produkt.asp?idproduktu=332

- plyta tez ok, chociaz czasami brakuje mi timera

OlaK wielkie dzięki za treściwą odpowiedź. troche mnie uspokoiłaś. chyba pozostane przy wyborze Bosch'a bo w porównaniu z Simens'em czy AEG ceny mają niższe. mam jeszcze trochę czasu więc pomyśle ale mówiąc szczerze niezłego kręćka można dostać. chyba bez względu na decyzję zawsze coś się znajdzie na NIE :evil:

a tak z ciekawości; warstwa EcoClen faktycznie aż tak widać róznicę na tych ścianach bez?

• 1 month później...

jeśli mogę coś podpowiedzieć odnośnie wyboru lodówki to to ,że niezwykle polecam komorę chłodniczą CTC do przechowywania mięsa i ryb ,sera ,wędliny .....Jestem zaskoczona ,że tak mało sie mówi o tej szufladzie -jest w niej cieplej niż w zamrażarce ale chłodniej niż w lodówce .Bardzo długo można w niej przechowywać wędliny i świeże mięso .

http://whirlpool.com.pl/pub/img/large/ART_481.jpg

to ta szuflada nad pojemnikami z owocami :D

Warto mieć taką komorę .....bardzo polecam . My nazywamy ją piwnicą :D