Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Developer i ocieplenie bloku

Recommended Posts

Cześć,

Mam pierwszą zimę w 7 letnim bloku. Mieszkanie ma 2 ściany od zewnątrz budynku, 2 od wewnątrz. Budynek ocieplony z zewnątrz. Mieszkanie parter, nad garażem podziemnym.

Historia zaczyna się od remontu elektryki (min. na nowo obsadzane puszko elektryczne na ścianach zewnętrznych). Temat stary jak świat - wieje z puszek (dyt zatopiony w gipsie więc nie z peszla, tylko z pod puszki)

Sprawdzam więc skąd dokładnie - a z muru, a dokładnie z porothermu max. Wychodzi ma to że w pionowych porach cegły śmiaga sobie powietrze. Z racji że blok ma już kilka lat, na developera nie liczę że pomoże.

Zaślepienie gniazdka to luz, martwi mnie to powietrze które sobie śmiga, kiedy ja muszę te wendrówki sponsorować razem z piecem gazowym.

Ma ktoś pomysł jak sobie z tym poradzić?

Od razu powiem, że przeszedłem się po garażu, tak samo oglądnąłem elewacje z zewnątrz, ale nie widać jakiś uszkodzonych elementów elewacji, więc chyba bardziej zastanawiam się jak te pory w cegle zapiankować albo coś...

1 Max ma pewnie tych pionowych otworów ze 20 więc nawiercanie go i piankowanie rozprężną od środka to niezła jazda, do tego pewnie osłabiłaby ścianę. Ktoś jakieś konstruktywne pomysły?

• 8 months później...
Witam na forum! Twoja historia brzmi dość wyjątkowo. Jeśli czujesz, że powietrze przeciska się przez pory cegły, może warto zastanowić się nad wykorzystaniem pianki montażowej, aby uszczelnić te miejsca. Jednak przed podjęciem działań, warto skonsultować się z ekspertem budowlanym, aby upewnić się, że to bezpieczne dla konstrukcji. [spam] Edytowane przez Elfir

• 3 months później...
  • 4 months później...