Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile izolacji strzelać?

khagskhap

Recommended Posts

Cześć ludzie,

Nadal jesteśmy w fazie projektowania domu o powierzchni około 2800 metrów kwadratowych we wschodniej części stanu Massachusetts, ale próbowałem przeprowadzić badania na temat strategii ekologicznego budownictwa i sposobów na uczynienie domu bardziej komfortowym. Jesteśmy młodą rodziną, która niedawno została przeniesiona z Kalifornii, więc pogoda jest czymś, czego śmiertelnie się boimy!

Czy ktoś wie, ile należy uwzględnić w kosztach, decydując się na ściany o wyższej wartości R? W rozmowach z niektórymi budowniczymi byłem czasami zestrzelony i powiedziałem, że te strategie „nie są potrzebne”. Z tego, co przeczytałem w Internecie na temat „prostszych” strategii, takich jak ściany z podwójnymi lub pojedynczymi słupkami z równoważną ilością zewnętrznej sztywnej pianki w celu osiągnięcia równoważnych poziomów izolacji (~ R40 +), może być kwestią preferencji budowniczych. Chyba staram się znaleźć budowniczych, którzy nawet chcą zbadać te opcje!

https://omegle.onl/ vshare

W każdym razie zastanawiałem się, czy ktoś tutaj przeszedł podobny proces wyceny i znalezienia budowniczych, którzy mieli doświadczenie z takimi metodami. Przypuszczam, że ściana z podwójnymi słupkami nie wymaga żadnych „nowych” technik i moglibyśmy po prostu poprosić naszego architekta, aby określił je w projekcie. Ale myślę, że spodziewalibyśmy się również znacznej opłaty od konstruktorów, którzy woleliby uniknąć złożoności takich projektów.

Dzięki!

Edytowane przez khagskhap